Innehåll

TTC-SC03TB

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren
Montering
Resultat
Slutsats


Ett stort tack till Titan som gjorde denna recension möjlig.

18/03-04 | Snigel | Snigel@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Monteringen i sig är väldigt simpel, inte jobbigare än att sätta in en sådan skyddsplatta man har där man inte har PCI-kort. Dock är kylaren väldigt lång vilket gör det lite svårt att få in den i en färdigmonterad burk, jag fick till exempel flytta på min hårddisk och dra om lite sladdar.

Längden på kylaren förbryllar mig, den är längre än mitt fx5800, som är ett mycket långt kort. Ett problem som visas på bilden nedan är att man inte kan få kylaren att sitta rakt, eftersom den inte klarar av att hålla uppe sig själv utan lutar nedåt. Detta ser ganska tråkigt ut och förändrar givetvis hur luften rör sig, även om det nog påverkar väldigt lite.

Resultat

Till att börja med testade jag hur fläktens varvtal förhöll sig till Titans angivna. Titan angav 2400~4400rpm och när jag testade fick jag 2400~4650 vilket är lite bättre än angivet. I det lägsta läget är fläkten näst intill helt ljudlös och i det högsta läget avger den ett högfrekvent ganska kraftigt ljud. Förhållandet mellan luftflöde och ljudnivå kändes bra i förhållande till några andra 60mm som jag jämförde lite med.

För att testa kylaren placerade jag den i PCI-platsen under mitt fx5800, överklockade grafikkortet och körde 3dmark01 i 30-40 minuter tills temperaturen hade stabiliserat sig. Under testerna hade jag ingen chassikylning igång, däremot var chassit öppet. Jag körde inte heller kylaren på grafikkortet i 12V, utan 7V då kylningen på ett fx5800 är mycket högljudd. Detta påverkar dock inte kortets temperaturer något nämnvärt utan bara temperaturerna på kärnan.

Ett FX5800 har två stycken temperatursensorer, en som sitter i kärnan, samt en som sitter på kortet. Dessa två använde jag som referens för hur kylaren presterade.

Kylning av
Kylning Låg
Kylning hög
Core
54°C
46°C
40°C
Kort
68°C
49°C
43°C

Kylaren gör stor skillnad, även i det svagaste läget. Något som visar sig är att det är enorm skillnad på ett litet luftdrag och inget alls, en sänkning med nästan 20c på kortet är imponerande. Det högsta läget sänker ännu ett par grader, men inte tillräckligt för att kompensera ljudnivån.

Slutsats

Kylaren är definitivt ett intressant alternativ för alla som kör med passiv eller aktiv grafikkortskylning men tycker kortet går för varmt. Man kan få kylningen näst intill helt ljudlös men ändå tjäna många grader på grafikkortet.
Kylaren gör sitt jobb, men den sitter inte fast särskilt bra. Den är för lång, vilket gör den ganska otymplig. För mig räckte det med att använda ungefär halva ramen även om jag har ett ovanligt långt kort.

Varför inte Titan har använt en 80mm fläkt är för mig en gåta då det utan problem får plats samt kan kyla ännu bättre till samma ljudnivå. Om man vill kan man antagligen dela ramen i bakre änden med såg eller liknande och själv skruva på en 80mm fläkt.

Fördelar Nackdelar
Kyler bra Vek konstruktion
Enkel att installera Ingen manual
Ställbart luftflöde/ljudnivå Stor och otymplig« Föregående


18/03-04 | Snigel | Snigel@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!