Innehåll

V-Stream DV/AV Expert TV Stereo

Inledning
Vad är det man får?
Hårdvaran
Mjukvaran
Bildkvalitet
Hemmabio-PC
Praktisk användning
Slutsats


Ett stort tack till Green Computer som bistod med denna produkt för recension.

10/06-04 | Illuwatar | illuwatar(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Datorer och hembio har blivit allt mer integrerade med varandra. Att bygga speciella media-datorer (HTPC) som ersätter videon och DVD-spelaren är en vanlig företeelse i dagens läge. Med en dator som bas kan man dessutom få nya funktioner som få andra "färdiga" media-produkter erbjuder i samma kompakta format. För att kunna ersätta nämnda apparater måste dock datorn ärva videons egenskaper i att kunna ta emot, visa och spela in TV-signaler. Det är här som TV-kortet kommer in. Det utgör grunden för en lyckad TV-upplevelse i kombination med de övriga finesserna som en fullfjädrad PC kan erbjuda. Denna recension kommer visa i detalj ett sådant kort från Kworld, ett företag i Taiwan som inte syns allt för ofta här i Sverige, som utöver TV-funktionerna erbjuder lite extra för oss med videokameror.

Vad är det man får?

Kortet levereras i en låda som är relativt enkel i sitt utseende och som inte är större än vad som behövs. Utsidan pryds av en bild på produkten samt text som visar på hur bra detta TV-kort skall vara. Starka färger och tuffa figurer lyser med sin frånvaro, tanken är väl att produkten skall ge ett seriöst intryck. Om så är fallet förstår jag inte varför man skriver "Your" som "Ur", detta ser knappast seriöst ut. Jag trodde det var ett stavfel först, men sedan insåg jag att detta var avsiktligt...

Nog om detta, dags att titta ner i lådan för det är där det intressanta ligger. Det är som sagt välfyllt och det som tar den största delen av platsen är alla kablar. Till detta kort medföljer inte mindre än sex olika kablar, vilket gör att man (förhoppningsvis) inte saknar någon passande kabel för att kunna använda kortet på en gång. Resten av utrymmet tas upp av själva kortet samt en fjärrkontroll. CD-skivan och manualerna är så tunna så de tar inte mycket plats i lådan.


Innehållet i lådan:
  • Själva TV-kortet
  • Fjärrkontroll
  • DV-kabel (i-Link/FireWire 4-pin)
  • S-Videokabel
  • Kompositvideokabel
  • Ljudkabel (2 x RCA -> 3.5 mm stereoplugg)
  • Kort ljudkabel, TV-kort -> Ljudkort
  • Fjärrkontrollens mottagare
  • Tre tunna manualer på engelska
  • En CD med drivrutiner, PowerVCR II samt PowerDirector 2.5
Dokumentationen som följer med är mycket tunn och enbart på engelska. De tre små häftena beskriver hur hårdvaran samt de två medföljande programmen skall installeras samt lite kort om hur de används. Den medföljande skivan hjälper inte till här heller, några mer detaljerade manualer står ej att finna på denna. Så det blir att lita till programmens hjälpfiler ifall man vill ha mer information. Häftena för mjukvarorna är dessutom av medioker kvalitet när det gäller typsnitt i vissa kapitel. Bokstäverna är suddiga och svåra att se om man inte har bra syn. Det verkar som CyberLink har gjort vanliga skärmdumpar av både bild och text samtidigt, vilket har gett denna egenskap. I häftet för PowerVCR II finns dessutom felaktiga sidreferenser (till sidor som inte existerar i häftet).

Till skillnad från pappersdokumentationen är hjälpfilerna bra. Mycket mer detaljer och information och ett upplägg som är tydligt och enkelt att följa. Synd att dessa inte är tillgängliga förrän man har installerat programmen. Även här saknas svenska som alternativ, vilket är en stor nackdel med tanke på att en del av innehållet är av teknisk natur med många krångliga termer (för den som inte är så insatt i videovärldens mysterier).


  Nästa sida »


10/06-04 | Illuwatar | illuwatar(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!