Innehåll

V-Stream DV/AV Expert TV Stereo

Inledning
Vad är det man får?
Hårdvaran
Mjukvaran
Bildkvalitet
Hemmabio-PC
Praktisk användning
Slutsats


Ett stort tack till Green Computer som bistod med denna produkt för recension.

10/06-04 | Illuwatar | illuwatar(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Mjukvaran

Ingen hårdvara blir bättre än vad den medföljande mjukvaran tillåter. Detta gäller i högsta grad detta TV-kort, vilket kommer visa sig i denna recension. Vi börjar med att titta på vad som följer med kortet. Den applikation som är tänkt att få kortet att fungera som en kombinerad TV och video heter PowerVCR II och är skapat av CyberLink. Detta företag är känt för sin eminenta DVD-mjukvara, PowerDVD, vilket skapar stora förväntningar på PowerVCR.

Installationen av PowerVCR är enkel och fungerar utan några problem. Därefter är det bara att starta upp programmet och börja leta TV-kanaler. En automatisk kanalsökning ser till att man inte behöver ställa in varje kanal manuellt. Detta är till stor hjälp om man har kabel-TV och därmed ett 30-tal kanaler att välja på.


Efter att ha väntat några minuter är listan fylld av de kanaler som kortet lyckades hitta. Man kan då gå igenom det som har hittats och välja bort dubletter och brusiga kanaler samt namnge de kanaler man vill ha kvar.


Det är här vi börjar se konstigheter. När man väljer bland kanalerna tar det aldeles för lång tid för att byta kanal. Dessutom knäpper och smäller det i högtalarna innan vald kanal har stabiliserat sig, samtidigt som bilden flimrar till ett par gånger. Under denna tid låser sig programmet, vilket gör att det inte reagerar under några sekunder. När man väl har fått till alla kanaler med namn och dylikt kan vi börja titta på TV. "Fjärren" i handen och popcornen på bordet, så är det bara att zappa fram till favoritkanalen:


Självklart går det att välja valfri bildstorlek och även att köra i fullskärm. I fullskärmsläge döljs alla kontroller och fönsterramar, vilket gör att man får TV-bilden över hela datorskärmen utan störande saker runtomkring. Då sitter det fint med fjärrkontrollen. Även i detta läge märker man att kanalbytena tar lång tid. Det går helt enkelt inte att snabb-zappa mellan kanalerna, utan man får ta det lite lugnt. Smällarna i högtalarna är mycket störande och är något man klarar sig utan.

När som helst kan man börja spela in det man ser till hårddisken. Det är bara att trycka på "record"-knappen på fjärrkontrollen eller i programmet så börjar inspelningen. En nackdel här är att det uppstår ett ryck på någon sekund innan inspelningen sätter igång. Så det gäller att ligga lite före om man vill få med hela filmen. Kvaliteten på det inspelade materialet går att ställa in i olika nivåer beroende på vad man vill göra med det senare.


Videokvaliteten vid inspelning styrs av profiler som talar om vilken form av komprimering som önskas (MPEG-1 eller MPEG-2), graden av kompression och önskad upplösning. Ett antal färdiga profiler finns med från början, vilket gör att man kommer igång utan att behöva fundera så mycket på tekniska detaljer. All kodning sker i mjukvaran eftersom kortet saknar hårdvara för MPEG-kodning. Det går också att ta stillbilder (snapshots) på det som visas, vilka lagras som standard bmp-filer i 640 x 480 (går inte att ändra).

Inspelning går att göra från alla ingångar, inte bara från TV-mottagaren. Detta gör programmet användbart för att fånga video från valfri videokälla inklusive DV-kameror via FireWire-porten. En mycket enkel redigeringsfunktion finns i programmet, men för seriöst arbete finns bättre alternativ. Dessutom kodar programmet ganska hårt (även i högsta kvalitetsläge), vilket gör programmet olämpligt för att fånga video avsedd för redigering och efterföljande DVD-tillverkning eller utsändning i etern.

Ett intressant läge PowerVCR kan arbeta i är realtidsinspelning. Detta möjliggör att pausa och backa i TV-sändningar utan att man missar något av programmet. Denna funktion är vanlig i så kallade hårddisk-videor och med detta program kan man alltså få samma funktion i sin PC. Funktionen är lättanvänd. Först måste man specificera hur stor buffert man skall använda (i minuter). Därefter är det bara att aktivera detta läge.


När man använder denna funktion får man dock några begränsningar i programmet. Bland annat så kan man inte spela in video för senare användning samt det går inte att ta snapshots. Dessutom påverkas bildkvaliteten markant hos TV-bilden när man kör på detta sätt. Tydliga spår av MPEG-kodningen visar sig, vilket tyder på en ganska hård kompression. Tyvärr går detta inte att påverka (ovan nämnda profiler gäller bara vanlig inspelning). Med andra ord, TV-bilden blir markant sämre med denna funktion aktiv.

Utöver TV-funktionerna kan PowerVCR användas till att spela upp videofiler som ligger på hårddisken. DVD-filmer går dock inte att spela i programmet. Då får man använda PowerDVD i stället (som saknar TV-funktionerna). En kul funktion i programmet är en kanal-browser, där man får upp 16 små rutor där man kan se samma antal kanaler samtidigt. Tyvärr fungerar det inget vidare i praktiken. Kanalsökningen är för långsam och bilduppdateringen i stort sett obefintlig. Dessutom är responsen trög vid val av kanal och en gång under testandet kraschade programmet i detta läge. Tanken var god men jag säger bara: gör om, gör rätt...

Sammantaget är PowerDVD lite av en besvikelse och ger inte hårdvaran (och även företaget CyberLink) rättvisa. För att verifiera detta letade jag upp ett alternativt program för att se om problemet med långsamma kanalbyten och smällande ljud var ett hårdvaruproblem eller om det låg i mjukvaran. Efter lite letande hittade jag programmet ChrisTV, ett shareware-program med stöd för kort baserade på CX23883-kretsen. Programmet är litet och ser anspråkslöst ut men har många fina funktioner. Dessutom bevisar det mina teorier - trögheten i kanalbytena är en mjukvarusak. ChrisTV byter kanal i princip omedelebart utan nämnbar fördröjning. Smällarna i ljudet finns kvar men är mycket lägre.

Det andra programmet som följer med kortet är PowerDirector version 2.5 (också av CyberLink). Detta är avsett för redigering av videofiler, vilket ligger utanför denna recencions område. Programmet är inte unikt för detta TV-kort, det skall fungera med de flesta videofångarkort. För att testa FireWire-porten använde jag Adobe Premiere 6.5 i stället eftersom det representerar mer vad professionella redigerare använder. Ett enkelt test gjordes genom att koppla upp en DV-kamera till kortets i-Link-kontakt med den medföljande kabeln. Premiere konfigurerades för kameran och sedan var det bara att sätta igång med inspelningen. Inga problem över huvud taget.


« Föregående Nästa sida »


10/06-04 | Illuwatar | illuwatar(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!