Innehåll

V-Stream DV/AV Expert TV Stereo

Inledning
Vad är det man får?
Hårdvaran
Mjukvaran
Bildkvalitet
Hemmabio-PC
Praktisk användning
Slutsats


Ett stort tack till Green Computer som bistod med denna produkt för recension.

10/06-04 | Illuwatar | illuwatar(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Bildkvalitet

När vi nu har gått igenom både hård- och mjukvaran är det dags att se vad som egentligen händer med videosignalen när den rinner igenom detta TV-kort. Två olika sätt att bedömma kvaliteten har används:
  • Inkoppling till kabel-TV (UPC) via lång antennkabel (>20 m)
  • Testbild inspelad på ett DV-band, uppspelad i DV-kamera
Det första testet visar mottagarens förmåga att hantera TV-signaler som inte är helt optimala. Som referens i detta test har jag använt ett Hauppauge WinTV-kort, vilket ger en bra bild under dessa förhållanden. Som testbild använde jag helt enkelt testbilden hos SVT1:

V-Stream DV/AV Expert TV
Hauppauge WinTV

Det man tydlig ser är att recensionsobjektet har problem med svaga signaler. Det mest markana fenomenet är en bred vertikal brusrand som täcker hela bildens höjd. Denna syns inte i bilden från WinTV-kortet. Sedan ser man att alla vertikala linjer lider av svaj (de är inte helt raka). Hos WinTV-kortet är alla linjer raka. Det som dock utmärker WinTV-kortet är att bilden ser mjukare ut. Detta beror troligen på efterföljande behandling i programmet WinTV2000. I över lag är bilden från DV/AV Expert skarpare (och därmed mer känslig för brus).

Test två av bildkvaliteten går ut på att visa hur de olika videoingångarna på recensionskortet fungerar. Eftersom samma kort kan ta in video på totalt fyra olika sätt ger det en bra möjlighet att visa på de olika sätten att föra över video och hur det påverkar bildkvaliteten. Dessutom kan man ha dessa testbilder som referens ifall man jämför med annan videofångarhårdvara.

För att göra detta test möjlig behövde jag en skarp och stabil testbild. Eftersom riktiga testbildsgeneratorer inte ingår i min maskinpark blev det till att använda fantasin. En DV-kamera från JVC fick utgöra testgenerator. En lämplig testbild sattes ihop i PaintShop Pro och spelades sedan in på DV-band via nämnda kamera. Eftersom kameran har tre olika utgångar (FireWire, S-video och komposit) var det inga problem att testa dessa gränssnitt. För att testa TV-ingången använde jag en vanlig video som RF-modulator. På så sätt kunde jag få in min testbild genom kortets TV-mottagare.

De resulterande testbilderna fångades med den i programmen inbyggda snapshot-funktionen. Både PowerVCR och ChrisTV användes eftersom valet av program gör stor skillnad på bildkvaliteten. Dessutom krymper PowerVCR ner bilden till 640 x 480, vilket ChrisTV inte gör. Nedan visas först originalbilden, direkt från PaintShop Pro:


Här följer nu alla testbilder tagna genom V-Stream DV/AV Expert:

PowerVCR II
ChrisTV 3.70
TV-in TV-in
Komposit Komposit
S-Video S-Video
DV (FireWire)
ChrisTV kan inte hantera FireWire

Detta test visar på många intressanta saker. Till och börja med, PowerVCR gör något skumt med bilderna. Detta syns tydligast på runda objekt som får konstiga hack. Cirkelns linje är helt enkelt inte jämn. Felen är mindre synbara när S-video används och med DV (FireWire) försvinner problemen. ChrisTV ger inte detta fenomen i något av fallen. Sedan ger ChrisTV över huvud taget mindre störningar i bilderna. Kontentan av detta är att det medföljande programmet stryper hårdvarans kapacitet. Det man också ser är att brusranden som uppstod vid anslutning till kabel-TV-nätet försvann. Videon ger en så pass stark signal så kortet har inga problem med bilden längre.

Nästa markanta observation är den stora skillnaden de olika anslutningssätten gör. TV-ingången är den som förstör signalen mest, färgerna blir helt konstiga (detta kan dock påverkas av att testsignalen passerar videon) och skärpan är den lägsta. Alla övriga ingångar låter färgerna vara, det som skiljer dem mest åt är skärpan och mängden störningar i bilden. Av de analoga sätten att spela in video på är det självklara valet S-video.

Den bästa kvaliteten ger förstås den digitala ingången, IEEE 1394 (FireWire). Till och börja med går videoinformationen en helt annan väg genom kortet jämfört med de analoga ingångarna. Detta ser man på flera sätt, bland annat på hur Windows ser de olika enheterna. Dessutom agerar denna port utan problem ihop med professionell mjukvara. Effekten av detta är att bildkvaliteten är oberoende av mjukvaran som fångar bilden. PowerVCR rör inte bilden över huvud taget, vilket man tydligt ser på testbilden ovan. Bilden sparades dessutom i originalet storlek.

En sak till som man kan se är att DV-formatet är inte perfekt heller. I teorin borde bilden bli identisk med originaltestbilden. I praktiken är så inte fallet eftersom DV innehåller en viss kompression (reducerar datamängden till en femtedel). Dessutom kan hanteringen i Adobe Premiere (testbilden skrevs till band med hjälp av detta program) påverka bildkvaliteten. Trots detta är DV-bilden den bästa och i rörlig video är till och med den lilla kantutjämning som sker bara till godo.


« Föregående Nästa sida »


10/06-04 | Illuwatar | illuwatar(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!