Innehåll

Vantec AeroFlow

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

19/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Vantecs intåg på den europeiska slutkundsmarknaden, som inleddes med Nexus Multi-Function Panel och Nexus Fan Controller, är hittils lyckat och deras produkter finns tillgängliga i mängder av butiker. Förutom att bara tillverka övervaknings- och fläktstyrningsprodukter som de ovan så har Vantec en ganska lång historia som processorkylartillverkare. Deras tidigare socket A-kylare har nått stora framgångar på bland annat andra sidan kontinenten, och blivit prisade för god kylningsförmåga kontra pris.

Den kylare vi nu ska ta en titt på är som ni säkerligen förstår tillverkad av Vantec, och heter AeroFlow. Den finns i två varianter, en för socket A-processorer och en för socket 478-processorer. Varianten vi har tagit en titt på är anpassad för socket A-processorer. Utmärkande för AeroFlow är dess TMD-fläkt samt en ovanlig utformning av kylarens kylfläns. Låt oss ta reda på om detta är ett vinnande koncept.

Specifikationer

Vi börjar som vanligt med att ta en titt på kylarens specifikationer.

Modellnamn VA4-C7040
Pris 300 kr
Tillgänglighet Tillgänglig i ett fåtal butiker
Processorstöd Samtliga socket A-processorer
Storlek (BxLxH) 73 x 73 x 60 mm
Material Aluminium och koppar
Totalvikt 384 g
Kylflänsen  
Material Aluminium och koppar
Storlek (BxLxH) 73 x 73 x 45 mm
Fläkten  
Tillverkare YS-Tech
Storlek 70 x 70 x 15 mm
Typ TMD-fläkt
Luftflöde 36 CFM
Ljudnivå 38 dBA
Rotationshastighet 5600 RPM
Strömförbrukning 3,84 W
Livslängd 80 000 timmar

Specifikationerna bjuder inte på några direkt överraskningar, kylaren klarar enligt tillverkaren av att kyla samtliga socket A-processorer som för närvarande finns på marknaden vilket naturligtvis är trevligt.

I förpackningen

När vi öppnade den butiksanpassade förpackningen fann vi, förutom kylaren själv, följande:

  • En förpackning kiselbaserad kylpasta.
  • Installationsanvisningar.

Kylflänsen

Gällande materialvalet har tillverkaren valt att gå emot trenden; kylaren är inte tillverkad helt i koppar, utan till stor del av aluminium. För att kompensera detta kylningsmässigt sämre materialval har man inriktat sig på att ge kylflänsen en så stor yta som möjligt att avge värme på. För att verkligen maximera den yta som är i kontakt med den luft som blåses genom kylflänsen har man tagit till en rad metoder. Istället för att förse kylflänsen med en mindre mängd tjocka blad så är den försedd med en stor mängd mindre blad, vilket ger en stor yta att avge värmen på. Själva kylflänsen har också en ganska ovanlig utformning, där värmen först leds till mitten av kylflänsen istället för till bottnen - ett koncept som vi sett tidigare hos kylflänsar från Arkua.

Eftersom i kylflänsen i grund och botten saknar botten åker större delen av luftmängden genom kylflänsen istället för att i normala fall stoppas upp och tvingas ut på sidorna. Detta leder till att luften istället blåser mot processorn, och således kyler den lite extra.

Hos en kylfläns är det viktigt att området som processorkärnan kommer ha kontakt är så slät som möjligt. En slätare yta leder till att värmen lättare kan överföras från processorkärnan till kylflänsen, vilket självklart är positivt för kylningsförmågan. Många tillverkare har detta i åtanke när de tillverkar sina kylflänsar, och vissa kylflänsar har så blanka undersidor att man kan spegla sig i dem. Ytan hos denna kylare är inte särskilt slät, man ser tydliga cirkulära märken efter tillverkningsprocessen och en slätare yta hade troligtvis gjort en del för kylningsförmågan.

Fläkten

Vantec har valt att utrusta sin kylare med en förhållandevis ny typ av fläkt från den välkända taiwanesiska tillverkaren YS-Tech, en så kallad TMD-fläkt. TMD står för Tip-Magnetic Drive, och är en helt ny typ av fläktar som faktiskt introducerades av YS-Tech för drygt ett år sedan. På grund av en del tillverkningsproblem, samt ett ganska högt introduktionspris har gjort att succén uteblivit.

Men vad är då de fundamentala skillnaderna mellan en TMD-fläkt och en fläkt av den typ som vi är vana vid?
Den egentliga skillnaden är att man har förflyttat motorn från fläktens centrum till de fyra hörnen. Magneter sitter sedan monterade i ringen runt bladen, och de fyra elektromagneterna i respektive hörn ser till att denna ring, tillsammans med fläktbladen, snurrar.

Det finns två huvudsakliga fördelar med TMD-fläktar jämfört med vanliga axialfläktar. Den första fördelen är att man knappt får någon död punkt precis under mitten av fläkten. Normala fläktar har motorn monterad i mitten, och luftflödet under denna motor blir således mycket svagt. Detta är ett problem eftersom motorn tenderar att hamna precis över den del av kylflänsen som nuddar processorkärnan, och kylningsförmågan blir således försämrad. En TMD-fläkt har som sagt ingen motor i mitten, och någon punkt där luftflödet blir mycket försvagat blir det i praktiken inte med denna typ av fläkt. Den andra fördelen är att TMD-fläktar ger ett högre luftflöde i förhållanden till ljudnivå än vad konventionella fläktar gör. Detta beror på att bladen och ringen runt dem sitter ihop, och det blir således inget mellanrum mellan bladen och resten av fläkten. Hos vanliga fläktar finns det ett litet mellanrum, vilket leder till turbulens vilket leder till sämre luftflöde kontra ljudnivå.

Fläkten mäter 70x70x15 mm, vilket för övrigt är den enda storlek som TMD-fläktar finns tillgängliga i idag. Den är förhållandevis stark; med hjälp av nära 4 W ger den ett luftflöde på runt 36 CFM, dock till en ljudnivå på runt 38 dBA eftersom den trots allt snurrar i runt 5600 RPM. Ljudet från fläkten var inte särskilt högfrekvent, det kan snarare beskrivas som ett kraftigt blåsljud och jämfört med andra fläktar så är troligen siffran på 38 dBA lite av en överdrift. Trots detta så låter kylaren förhållandevis mycket, även om ljudet inte lika störande som ljudet från en motsvarande fläkt av normal typ hade varit så är vår gissning att de allra flesta användare upplever denna kylares ljudnivå som alltför hög. Det hade således varit trevligt om tillverkaren skickat med någon form av reglage för att kunna dra ner varvtalet.

Tillverkaren har meddelat oss att en ny variant av kylaren är påväg, där den enda skillnaden är fläkten som hos denna nya variant har en ljudnivå på 33 dBA. 33 dBA är helt klart mildare än 38 dBA, men ändå förhållandevis mycket. Det hade trots allt varit bäst om de istället skickat med någon form av enhet för att ändra varvtalet godtyckligt.


  Nästa sida »


19/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!