Innehåll

Vantec Nexus Multi-Function Panel

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Design och konstruktion
Funktioner
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

15/02-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Det märks att tillverkaren satsat på att göra denna produkt enkel att installera, alla kablar som man kan vara osäker på vart de ska kopplas är märkta med tejp som berättar precis vart de ska kopplas. Det allra första man tvingas göra när man ska montera denna produkt är att välja vilken färg man vill ha på enheten. Som vi nämnde tidigare så följer tre paneler med olika färger med: grönt, ljusblått och mörkblått (Notera att bilderna inte gör färgerna direkt rättvisa, underlaget förvränger de blåa färgerna och de ser röda ut). Dessa paneler monteras enkelt med en skruv i varje hörn, och en sexkantig nyckel för att skruva fast dessa skruvar medföljer, liksom fyra stycken extraskruvar. Som tillval finns även frontpanaler i tre andra "färger": genomskinligt, "neongrönt" och svart.

Efter att ha gjort detta är det dags att montera enheten i valfri 5.25"-plats i chassit, och tillvägagångssättet för denna operation varierar naturligtvis mellan olika chassin. Det underlättar om man monterar alla kablar till sina respektive platser innan man monterar fast frontenheten, eftersom det blir "något" osmidigt att montera kablar på baksidan av en enhet som man inte kommer åt.

Kablarna för frontportarna dras genom chassit och ut vid kortplatserna, för att sedan kopplas in till respektive kontakt. Kabeln som ska kopplas till valfri fläkt som ska styras och/eller övervakas kopplas in genom en vanlig 3-pinnars-kabel. En extra kabel avsedd för att koppla in mellan enheten och fläktuttaget på moderkortet för processorfläkten medföljer även. Meningen med denna kabel är att moderkortet fortfarande ska få ha en möjlighet att övervaka varvtalet hos processorfläkten, även fast den är kopplad till frontenheten.

Kablarna till de tre sensorerna är relativt långa och bör räcka till gott och väl i de allra flesta system. Tre stycken dubbelhäftande tejpbitar medföljer för att enkelt kunna montera sensorerna på valfria platser, t ex intill processorkärnan eller på hårddisken.

Ett vanligt problem med produkter som denna är att de inte får plats i chassin med luckor framför 5.25"-platserna. Ratten för att kontrollera fläktkanalen på denna produkt sticker dock bara ut någon centimeter, och enheten gick således utmärkt att montera bakom luckan på ett Chieftec Dragon Miditower.

För att sammanfatta monteringsprocessen i några ord så kan vi säga att den är relativt enkel, och det är inte tal om behov av kunskaper för att modifiera chassin eller liknande för att kunna montera denna produkt.

Resultat

Genom att koppla in tre stycken fläktar till denna enhet kunde vi belasta den med 9,5 W, vilket ligger ganska nära de 10 W som tillverkaren uppger att enheten ska klara. Det visade sig att enheten inte hade några som helst problem med att hantera denna förhållandevis stora belastning. När fläktarna drogs ner till det långsammaste läget så snurrade de ungefär lika snabbt som de gjorde när de kopplades in manuellt till 7 V, vilket tyder på att fläktarna verkligen regleras ner till de 7 V som tillverkaren påstår. I högsta läget så snurrade fläktarna ungefär lika snabbt som de gör i 12 V, så troligen bromsas inte fläktarna på något sätt på det högsta läget.

Sensorerna hade vi inte heller några som helst problem med, och en mycket positiv sak med de var att de reagerade mycket snabbt vid temperaturförändringar; att nudda sensorn med fingret resulterade i en ökning av temperaturen inom några få sekunder. Även frontportarna fungerade utmärkt, och vi kunde inte märka av några prestandaförsämringar till följd av att USB-enheterna kopplades till frontenheten istället för till de vanliga portarna på moderkortet.

Kort och gott kan vi säga att enheten fungerade klockrent, vi stötte inte på några som helst problem med den under de två veckor vi hade möjlighet att testa den.

Slutsats

Att sammanfatta denna recension blir inte särskilt svårt, Vantec Nexus Multi-Function Panel är en produkt vi helt klart kan rekommendera. Den håller hög kvalitet, har många och användbara funktioner och utseendet går att variera smidigt med hjälp av frontpanelerna. Det enda som vi saknar är uttag för högtalare och ingång för mikrofon på enheten, och möjligtvis några fler fläktkanaler.

Priset för denna produkt ligger på runt 500 kr, och den finns att köpa i flertalet butiker. Priset ser vi som godkänt; att kalla denna produkt för billig känns inte helt rätt.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet. Ingen utgång för högtalare och ingen ingång för mikrofon.
Många och användbara funktioner. Endast en fläktkanal.
Upplyst display.  
Frontpaneler i olika färger medföljer.  
Alarm.  « Föregående  


15/02-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!