Innehåll

Vantec Nexus Fan Controller

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Design och intryck
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

06/02-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Vantec grundades i början av nittiotalet som en tillverkare inriktad på OEM-lösningar inom främst kylningsområdet. Liksom en rad andra tillverkare började företaget för några år sedan mer och mer inrikta sig på produkter ämnade för den lönsamma "retail-marknaden", i takt med att den marknaden växte sig allt större. Idag tillverkar "retail-delen" av Vantec en rad intressanta produkter, som t ex CPU-kylare, rundade kablar och nätaggregat, riktade till oss slutkunder.

På den europeiska marknaden är Vantec ett relativt okänt namn, men faktum är att bland annat deras socket A-kylare har skördat en hel del framgångar över Atlanten.

Fläktstyrningsanordningar är något börjar bli allt vanligare bland datorentusiaster, inte minst p g a den ökade mängden fläktar i våra högpresterande datorer. För att möta behov av dessa produkter har Vantec, liksom en hel del andra tillverkare med samma målgrupp, tagit fram produkter för att styra fläktar. Vantec har valt att kalla sin lösning för Nexus Fan Controller. Som ni säkert förstår så är det denna produkt vi nu ska ta en närmare titt på.

Specifikationer

Låt oss börja med att ta en titt på specifikationerna.
 
Pris 300-400 kr
Modellnamn NXP-201
Storlek (BxHxD) 148,5 x 41,5 x 62,5 mm
Format 5,25"
Vikt 150 g
Tillgängliga färger Silver och svart
Spänning (till fläktarna) ~ 7-12 V
Antal kanaler 4 stycken
Maximal strömförbrukning/kanal 1,5 A (18 W)

Att enheten enligt specifikationerna klarar av att steglöst variera spänningen hos fläktar med en effekt på hela 18 W är mycket imponerande, de flesta liknande produkter har begränsningar på runt 5 W per kanal. 5 W räcker visserligen för de allra flesta normala fläktar, men stödet för 18 W är självklart välkommet för de som använder mycket kraftiga fläktar.

I förpackningen

Enheten förpackas i en typisk förpackning ämnad för butiksförsäljning. I denna fann vi:

  • Frontenheten.

  • 1 förlängningskabel för att ge enheten ström (4-pin).

  • 2 stycken 3-pin-kablar för inkoppling av fläktar.

  • 2 stycken 3-till-4-pin-kablar för inkoppling av fläktar.

  • 4 stycken skruvar för montering i chassit.

Design och intryck

Det första intrycket gällande designen är att enheten har en relativt stilren design, som troligtvis är lättare att identifiera sig med än den hos t ex TT Hardcano 8 som vi tittade på för ett tag sedan. Enheten är lackad med matt färg, och finns tillgänglig i både svart och i silver. Texttrycket på enheten håller imponerande hög kvalitet och följer den stilrena designen; det märks att tillverkaren ägnat tid åt detaljer som denna.

De fyra steglöst vridbara rattarna för att ändra fläkthastigheten är mycket smidiga att vrida på, känslan när man vrider på de är precis samma som hos en stereo som håller hög kvalitet. Kraften som behövs för att vrida de uppfattas troligen som lagom, även om detta naturligtvis är en smaksak och upp till den enskilda individen att avgöra. Utseendemässigt följer rattarna själva frontenhetens design.  

Området precis runt rattarna är tillverkat i halvgenomskinlig plast. Anledningen till detta är att man försett enheten med lysdioder, för att ge enheten ett tuffare utseende. Plasten fungerar då lite som en lins och fördelar ljuset jämnt runt ratten. Vad man tycker om idén med upplysta rattar varierar självklart från person till person, och någon möjlighet att stänga av de blåa lysdioderna finns tyvärr inte.

Kort och gott kan vi säga att enheten inger ett mycket gott intryck, designen faller troligtvis de flesta i smaken, och kvalitén uppfattar vi som mycket hög.

Montering

Att montera denna produkt är precis lika enkelt som för de flesta andra liknande produkter, det är bara skruva fast enheten i en valfri 5,25"-plats och sedan koppla in de nödvändiga kablarna. Tillverkaren har markerat alla kablar med text som indikerar vart de ska kopplas, allt för att underlätta installationen.  

Kontakterna på själva kretskortet är av vanlig 3-pin-typ, och det går utmärkt att koppla fläktar direkt till dessa kontakter. Två stycken hyfsat långa förlängningskablar medföljer även, om inte fläktkablarna skulle räcka ända fram till enheten. Har man fläktar som använder 4-pin-kontakter så medföljer två stycken kablar för att kunna koppla in dessa i enheten. Fläktar med 4-pin-kontakter är ganska ovanliga idag, men skulle man mot förmodan ha mer än två stycken sådana så går det att använda Y-kablar och således styra två eller fler fläktar på varje kanal. Med tanke på att det går att belasta varje kanal med upp till 18 W så bör inte detta vålla några problem. Samma sak gäller självklart för 3-pin fläktar; använder man Y-kablar är man inte begränsad till just fyra fläktar om man inte använder allt för starka fläktar.

För att förse enheten och alla fläktar inkopplade till den med ström så ansluter man en vanlig 4-pin kontakt in i strömkontakten på kretskortet. En förlängningskabel medföljer även för att underlätta monteringen av denna 4-pin-kabel.

Resultat

Tyvärr hade vi ingen fläkt som drog de 18 W som tillverkaren påstår att varje kanal kan leverera, men med hjälp av Y-kablar hade vi möjligheten att belasta en kanal med runt 13 W, och detta visade sig inte vara något som helst problem för enheten att hantera. Att steglöst justera fläktarnas varvtal, och därav även ljudnivå, fungerade mycket bra, och ljudnivån på de fläktar vi testade hamnade mellan vad de lät då de var kopplade till 5 respektive 7 V.  

Oavsett vad man tycker om lysdioderna runt rattarna är en sak säker: på ett LAN-party kommer denna enhet fånga en hel del blickar. Ljuset från dioderna är, tack vare den halvgenomskinliga plasten, ganska jämnt utspritt och ljusstyrkan uppfattade vi som lagom.

Slutsats

Avslutningsvis så skulle vi vilja rekommendera denna enhet till de som är ute efter en bra produkt för att styra sina fläktar med. För ett pris på ca 300-400 kr får man en fläktstyrningsenhet som håller mycket hög kvalitet, är genomtänkt, är enkel att installera och har lysdioder som ger den ett uppseendeväckande utseende. Att den dessutom finns i flera färger och att den klarar av att leverera hela 18 W per kanal gör att vi utan att få dåligt samvete kan tilldela produkten vårt "Best Product"-pris.

Produkten uppfyller alla de hårda krav som krävs för att få vinna detta pris. Nexus Fan Controller håller hög kvalitet, har utmärkt funktionalitet och har ett förhållandevis lågt pris.

Tillgängligheten är ganska låg, vi har bara lyckats hitta den i en butik, Kylning.com, men troligen är det bara en tidsfråga innan fler butiker tar in den och då kan även priset bli något lägre.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet. Lysdioderna går ej att stänga av.
Innovativ design. .
Lysdioder runt "rattarna".  
Upp till 18 W per kanal.  
Förhållandevis lågt pris.  
Enkel att montera.  

06/02-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!