Innehåll

Vantec Nexus Fan & Light Controller

Inledning
Specifikationer & funktioner
I förpackningen
Design & intryck
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

23/08-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Det första man ska göra vid monteringen av denna produkt är att välja en lämplig 5.25"-plats där man vill ha enheten. Därefter följer de sedvanliga förberedelserna av chassit, exempelvis att avlägsna skyddsplåtar, montera skenor eller dylikt. Efter detta är det dags att skruva fast enheten i chassit och ansluta kablarna till fläktarna.

De tre fläktkontakterna på kretskortet är av vanlig 3-pin-typ. Tre stycken identiska förlängningskablar medföljer även, till vilka det går utmärkt att ansluta både 3- och 4-pin-fläktar. För att förse enheten och alla fläktar inkopplade till den med ström så ansluter man en vanlig 4-pin kontakt in i strömkontakten på kretskortet. En förlängningskabel medföljer även för att underlätta monteringen av denna 4-pin-kabel. Vill man använda sig av fler än tre fläktar går det alldeles utmärkt att själv köpa till Y-kablar för en smärre summa pengar. Y-kablar återfinns i de flesta välsorterade datorbutikerna.

Sist men inte minst så ska man om man så önskar montera de två lysrören på godtycklig plats i chassit. Fyra enheter dubbelhäftande tejp medföljer, och med hjälp av dessa blir det väldigt enkelt att exempelvis hänga lysrören runt en plexiruta på sidan av sitt chassi. Kabellängden på kablarna till lysrören är dock endast strax över 30 cm, vilket onekligen kan vålla problem vid monteringen, speciellt med tanke på att frontenheten trots allt ska sitta monterad uppe i en 5.25"-plats. Är man händig finns naturligtvis möjligheten att förlänga dessa själv, men detta är något som tillverkaren borde tänkt på från början.

Ska vi sammanfatta det hela så är monteringsprocessen enkelt, vilket dock inte är särskilt ovanligt hos produkter av denna typ. Skulle man mot förmodan ha några problem med monteringsprocessen medföljer även en välskriven och saklig manual. Det enda problem vi stötte på under monteringen var att man inte kunde placera lysrören helt godtyckligt på grund av de korta kablarna till lysrören.

Resultat

Det första vi gjorde efter själva monteringen var att testa om fläktstyrningsanordningen verkligen klarade av att lämna de 18 W som tillverkaren påstår att den klarar av att leverera. Vi hade dessvärre inga fläktar som drog 18 W styck tillgängliga, men med hjälp av Y-kablar lyckades vi belasta en kanal med 16 W, samtidigt som de andra belastades med mellan 12 och 14 W var. Detta klarade produkten utan problem av, vilket som vi tidigare nämnde är mycket imponerande med tanke på att konkurrerande produkter ofta har en specificerad maximal strömförbrukning på varje kanal på under 10 W. Fläktstyrningsanordningen klarade också som utlovat av att justera spänningen inom hela intervallet 0 till 12 V.

Ljuset från lysdioderna på enheten var lagom starkt. Vad som är lagom eller inte är givetvis en smaksak, men vår gissning är att de flesta användare uppfattar ljusstyrkan som lagom.

Ljusstyrkan hos de två lysrören var förhållandevis stark, nästintill bländande i ett halvmörkt rum. Detta är snarare en fördel än en nackdel eftersom det faktiskt krävs en hel del ljus för att lysa upp innanmätet i en dator väl.

Lysrören avgav inte heller någon nämnvärd mängd värme, vilket är ett bevis på att de verkligen är äkta CCFLs.

Mikrofonfunktionen fungerade faktiskt som utlovat: översteg ljudnivån normal arbetsnivå så började lysrören att lysa, och minskade ljudnivån så stängdes de av. Ett problem var dock att lysrören slutade lysa nästintill omedelbart efter att ljudnivån sänkts, vilket resulterade i att en konversation nära fläktstyrningsanordningen, eller uppspelning av vanlig musik, gav upphov till ett frenetiskt blinkande hos dessa lysrör. Vi är därmed lite tveksamma till denna funktion, men att den finns där är ju i vart fall ingen nackdel även om vi i ärlighetens namn har svårt att se något vettigt användningsområde för funktionen.

Slutsats

Ska vi sammanfatta våra åsikter om denna produkt så måste vi naturligtvis också ta priset i beaktning. Produkten finns inte tillgänglig i Sverige ännu, men priset kommer troligtvis att hamna på runt 450 kr. För detta får man en fläktstyrningsanordning som håller hög kvalité och fungerar mycket bra, samt två CCFLs och inbyggd strömförsörjning till dessa. Ska man köpa en hyfsad fläktstyrningsanordning och två CCFLs samt en transformator hamnar man normalt sett en bra bit över 450 kr, vilket gör att Vantecs Nexus Fan & Light Controller känns som ett tryggt val om man är intresserad av både CCFLs och en fläktstyrningsanordning.

Det som gör att vi anser att fläktstyrningsanordningen är bra är det faktum att den kan hantera hela 18 W per kanal, samt att spänningen går att justera enda ner till 0 V. Vidare så bidrar den höga kvalitén till vårt positiva omdöme samt att det är trevligt att via frontenheten kunna stänga av lysrören.

Helt genomtänkt och utan nackdelar är dock inte denna produkt. Det finns främst två saker som sticker i ögonen: den korta längden på kablarna till lysrören samt att den faktiskt inte finns tillgänglig i andra färgkombinationer. Lägger man inte så stor vikt vid dessa nackdelar så är denna produkt helt klart ett val att räkna med om man är ute efter både CCFLs och en fläktstyrningsanordning.

Fördelar Nackdelar
Upp till 18 W per kanal. Kablarna till lysrören är för korta.
Spänningen går att justera enda ner till 0 V. Alternativa färgkombinationer finns ej tillgängliga.
Lågt uppskattat pris. Lysdioderna går ej att stänga av.



« Föregående  


23/08-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!