Innehåll

Vantec Stealth Power Supply 520 W

Inledning
Specifikationer
Paketets innehåll
Kontakter
Produkten
Tester
Sammanfattning


Tack till Vantec som skickade produkten för utvärdering.

05/04-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Många lägger idag ner enorma summor pengar på delar till sin dator. Man köper en ny snabb processor, snabba minnen och stora hårddiskar. Men något som ofta glöms bort i denna uppgraderingsiver är delar såsom skärm, chassi och nätaggregat. De två senare burkar dock få sig en del uppmärksamhet vid överklockning. Detta eftersom ett svagt och allmänt dåligt nätaggregat kan göra så att övriga delar i lådan inte går att överklocka till max. Men det är inte bara vid överklockning man bör ha ett bra nätaggregat. Man bör alltid satsa på ett högkvalitativt dito eftersom det stärker hela datorns stabilitet. Klarar inte nätaggregatet av att leverera den kraft som delarna behövs kan datorn lätt bli ostabil.

Vi skall här idag ta oss en titt på kungarnas kung bland nätaggregat, Vantec Stealth Power Supply 520 W. 520 W är antagligen overkill för de flesta, men som redan påpekats så kan man aldrig få ett för bra nätaggregat.

Specifikationer

Specifikationerna på detta monster är inte att leka med. Det klarar av att leverera nästan grymma mängder ström på de olika spänningarna. Här kommer en tabell som visar detta nätaggregats kapacitet.

3,3 V
5,0 V
12 V
-12 V
-5 V
+5 VSB
26 A
52 A
28 A
1,0 A
0,8 A
2,5 A

Övriga funktioner på nätaggregatet är enligt Vantec följande.

Tre stycken temperaturstyrda fläktar, 800-2500 R.P.M +- 100 R.P.M.
En treläges fläktinställningsmekanism.
Hölje i lättviktsaluminium.
Låg ljudnivå.
ATX 12V-kontakt (P4-kompatibel).
Överspänningsskydd.
Kortslutningsskydd.
Extra AC-kontakt bak på nätaggregatet, dock den amerikanska standardpluggen.
Adaptrar så att det fungerar till servermoderkort.

Som synes har detta nätaggregat en mängd funktioner. Det enda jag saknar är att den extra AC-kontakten bak på nätaggregatet skulle ha varit enligt europeisk standard. Så som det är nu måste man köpa en adapter för att kunna använda den. Denna kontakt kan dock användas till att koppla in till exempel en vattenpump, skärm eller vad man nu känner för.

Adaptrar som medföljer till ATX- och ATX 12V-kontakten gör så att dessa blir 24- respektive 8-pinnars. Detta är fördelaktigt på så sätt att många servermoderkort använder sig av dessa kontakter. Vantec Stealth Power Supply 520 W går alltså att använda till servermoderkort, till exempel dual Xeon-moderkort eller liknande som är relativt vanliga i servrar och arbetsstationer.

Paketets innehåll

I paketet återfinner vi naturligtvis inte bara nätaggregatet själv. Vi finner även detta i lådan:

En manual som går igenom nätaggregatets olika funktioner. En adapter som gör om ATX-kontakten från en 20-polig till en 24-polig dito. En adapter som gör om ATX 12V-kontakten från en 4-polig till en 8-polig sådan. En styck nätkabel som kopplas mellan nätaggregatet och strömuttaget i väggen.

För att vara ett nätaggregat får man med ganska mycket. Speciellt adaptrarna är mycket trevliga. Något jag dock inte förstår är att nu när Vantec gjort sig besväret att skicka med en manual, varför har man då inte fyllt den med relevant information? Så som det är nu innehåller den mest intetsägande information, manualen nämner inte ens vad de olika lägena på switchen bak på nätaggregatet står för.


  Nästa sida »


05/04-03 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!