Innehåll

Vantec Stingray

Inledning
Specifikationer
Produkten
I förpackningen
Montering
Tester
Resultat
Slutsats


Ett stort tack till Vantec för att de bistod med produkten för recension.

07/09-05 | ficklampa | ficklampa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Tester

Testsystem
Moderkort Asus P4C800
Processor Intel Pentium 4 2400 MHz
Minne 2x 512 MB Adata Vitesta DDR500
Grafikkort PowerColor 9800 Pro All-in-Wonder (378/335.50)
Kylpasta Arctic Silver Céramique
Programvara Prime95, ATITool,
WinRAR 3.00, BattleField2, 3Dmark 03 och 05, GunMetal Benchmark och Farcry

Vattenkylningen testkörs mot en Swiftec MCX478-v med en 80mm ADDA (14dBa, 19.33 cfm) på processorn och en Arctic Cooling Rev. 3 på grafikkortet. För att uppnå 100% processorbelastning användes prime95 (2 st processer) samt WinRAR. Datorn har varit på under belastning i cirka 10 timmar för att temperaturerna skall ha stabiliserat sig, med 2 st prime95 på "maximum heat"-läge för att sedan köra Battlefield 2 i ett par timmar för belastning av hela systemet.

Samtliga överklockningar på grafikkortet gjordes med ATITool och processorn klockades manuellt i BIOS.

Resultat

Grafikkretsen gick maximalt upp till 427 MHz men efter ungefär 10 timmar så hade överklockningen stabiliserat sig på 419.54 MHz på grafikkretsen samt 390 MHz på minnena. Med luftkylningen så var det betydligt lägre - grafikkretsen gick till 391 MHz maximalt för att senare stabilisera sig på 385 MHz efter 10 timmar. Processorn gick upp i 2.94 GHz med 245 MHz bussfrekvens.

Testresultat Vätskekylning
Prime95 (10tim) Processor (default): 35°C
Grafikkort (default): 37°C
Prime95 (10tim) Processor (default): 36°c
Grafikkort (klockat): 38°c
Prime95 (10tim) Processor (2.94 GHz) 38°C
Grafikkort (419 MHz) 39°C
Battlefield 2 (3tim) Processor (2.94 GHz) 38°C
Grafikkort (419 MHz) 49°C

Testresultat Lufkylning
Prime95 (10tim) Processor (default): 61°C
Grafikkort (default): 45°C
Prime95 (10tim) Processor (2.8 GHz) 69°C
Grafikkort (default) 47°C
Battlefield 2 (3tim) Processor (2.8) 61°C
Grafikkort (385) 59°C

Trots att Swiftec är ledande bland luftkylning så var skillnaden alltså väldigt stor. Visserligen användes en fläkt med låg rotationshastighet i jämförelsen och ljudnivån skiljer sig i stora drag inte så mycket. Vi blev väldigt imponerade av prestandan på kitet och trodde faktiskt inte att det skulle bli så här stor skillnad. Med luftkylning och låg belastning låg processortemperaturen på 49°C och vid full belastning 61°C. Jämfört med 28°C vid låg belastning och 36°C vid full belastning med vätskekylningen. En fläkt och en vanlig radiator orkar bevisligen hålla nere temperaturen väldigt lågt även vid hög belastning av hela datorsystemet. Är prestandan värt mödan? Vi säger ett starkt ja. Det är lättinstallerat, bara jämföra vilket fäste som stämmer överens med de hål som sitter på respektive komponent. Den enda nackdelen är att pumpen måste monteras utanför lådan och detta är nog inget för de som flyttar datorn ofta.

Processorn ville inte gå stabilt i 2.94 GHz med luftkylning så därav lägre klockfrekvens.Prestandaskillnaderna i de flesta benchmarks var inte speciellt stora. De fåtal som fanns ger ingen reell prestandaökning i verkliga applikationer och spel. Vill man nå högre skillnader bör man nog antingen satsa på ett mer extremt datorsystem än det vi testade med eller titta åt eventuellt högpresterande kylning så som kompressor. För de som vill ha en tystare, och kallare dator, så är det ett underbart kit. Presterar bra, är relativt tyst och passar det mesta på marknaden idag.

Slutsats

Kitet i helhet håller hög kvalitet med några smärre småsaker som bråkade lite med oss. Till exempel så gav inte VGA-blocket någon kontakt alls med grafikkretsen med ATI:s skyddsram och vi fick därför ta bort denna. Slangen är tillverkad i PVC och är därför väldigt mjuk vilket medför att slangen viker sig vid böjning, detta löste vi med buntband runt slangen vid böjen. Tillverkaren har monterat tre stycken lysdioder i golvet på tanken, dessa blinkar med starkt sken. Detta uppfattade vi som störande när man satt med ett spel eller surfade.

Fästet för Socket 478 var lite rangligt och fick vinklas i en speciell vinkel för att det skulle sitta fast ordentligt. När detta väl var löst så presterade kitet högt över förväntan och är relativt tyst, ljudnivån på fläkten är 26 dB. Ljudet i helhet är överkomligt, fläkten är relativt tyst och går alltid att dra ner i varv med en fläktkontroller, pumpen är väldigt tyst men kan rassla lite smått ibland. Jämfört med luftkylning så kan man få det tystare då man slipper fläkt på grafikkortet och nordbryggan. Dessa småfläktar brukar oftast ha ett vinande ljud som kan vara störande för många. Dock bör man inte ta bort alla chassifläktar i lådan bara för att man ersatt kylningen med ett vattenkit, utan man bör lämna minst en fläkt som chassiventilation för till exempel hårddiskar och övriga småkretsar på samtliga komponenter.

Fördelar Nackdelar
Bra prestanda Vattentanken blinkar
Relativt tyst Slangen viker sig lätt
Passar det mesta VGA-blocket - dålig kontakt« Föregående  


07/09-05 | ficklampa | ficklampa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!