Innehåll

Viewsonic VE175

Inledning
Specifikationer
Bildkvalité
Upplösning
Responstid
Design och konstruktion
Signalingångar
Slutsats


Tack till Viewsonic som gjorde denna recension möjlig.

24/04-03 | Nils Mattisson | nem@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Bildkvalité

Betraktningsvinkeln hos VE175 ligger på 170°, nära den teoretiska maxgränsen på 180°. Den maximala vinkeln är den vinkeln man kan se innehållet på skärmen med en tiondel av kontrasten som man har rakt framifrån. Och visst minskar kontrasten när man ser på skärmen från sidan, men aldrig så mycket att det blir irriterande och det är snarare den fysiska begränsningen än kvalitén på skärmen som avgör hur mycket åt sidan man kan sitta och fortfarande använda den. Jag skulle vilja våga gå ut med att den här parametern nu är tillräckligt bra, det finns ingen anledning att ytterligare förbättra betraktningsvinkeln, någonsin.

Likaså gäller ljusstyrkan, rent tekniskt hade det inte varit några problem att öka den. Det är bara att sätta kraftigare bakgrundsbelysning på skärmen, vilket är en smal sak. ändå är det inte önskvärt, varför? Den som har suttit och stirrat in i en halogenlampa i ett par timmar kommer att förstå. På den här punkten är de tunna skärmarna överlägsna de gamla katodstråleskärmarna.

Vad som däremot alltid kan förbättras är kontrasten, alltså hur långt ifrån varandra svart och vitt ligger. Också färgåtergivningen kan alltid bli bättre, vilket kanske också är själva panelens svagaste punkt. Jag upplevde min bärbara dators (Apple iBook) skärms färgåtergivning som bättre än VE175, färgerna var klarare och den kändes inte lika tam i jämförelse. Trots att jag kalibrerade med flera metoder och provade en inställning från Viewsonic själva så kunde jag inte råda bot på detta. Den bästa lösningen jag kunde hitta var att ändra vittemperaturen med reglagen på skärmen, men det var ändå inte optimalt. Detta kan tyckas som lite av ett icke-problem om man bara har den skärmen på skrivbordet, men om det står en bredvid med bättre färg så kan det irritera en aning.

Upplösning

Upplösningen är som alla andra tillverkares 17" LCD-skärmar 1280x1024. Den uppmärksamme läsaren med sinne för matematik märker snabbt att det översätts till ett bredd:höjd-förhållande på 5:4, vilket avviker från den gängse gamla standarden för CRT som var 4:3. Detta skapar faktiskt en del problem, många spel och andra program som tar upp hela skärmen använder andra upplösningar än just 1280x1024 och dessa upplösningar har så gott som alltid förhållandet 4:3. Detta gör att bilden distorderas, en fyrkant blir en rektangel osv. Jag tycker att detta är mycket dåligt och har inte den minsta förståelse för varför tillverkare plötsligen envisas med att göra just 17"-19" LCD-skärmar i 5:4 när alla andra storlekar verkar behålla det gamla beprövade 4:3-formatet. Detta blir extra påtagligt om man tvingas köra andra upplösningar än den rekommenderade på en LCD, bilden riskerar att bli suddig, distorderad och dålig. Alltså ska man alltid försöka använda den rekommenderade upplösningen. Detta kanske inte ska ses som kritik mot skärmen utan mot branschen, Viewsonic är i gott sällskap med att göra så här. Jag vet faktiskt inte någon som avviker och gör "rätt".

Responstid

Responstiden (25ms) placerar VE175 i mittfåran av konkurrensen. Det är tillräckligt bra för att se på film och det ska ett mycket snabbt spel till att lyckas med att få skuggeffekter på skärmen. Inte ens den mest inbitne spelare borde ha något emot den, men jag rekommenderar ändå att man provar den innan man köper eftersom detta kan vara en väldigt subjektiv åsikt.

Sammanfattningsvis så är bildkvalitén på den här skärmen faktiskt mycket bra, speciellt i förhållande till priset. Jag har svårt att tro att någon skulle bli missnöjd med den aspekten på skärmen. Med det sagt går vi vidare till ett lite dystrare kapitel i recensionen; skärmens kringfunktioner.


« Föregående Nästa sida »


24/04-03 | Nils Mattisson | nem@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!