Innehåll

Thermaltake Volcano 7+

Inledning
Specifikationer
Bilder
I förpackningen
Montering
Kylflänsen
Fläkten
Reslutat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

16/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionInledning

Thermaltake har alltid varit en stor tillverkare inom retail marknaden för kylning. Deras Golden Orb blev väldigt populär för ägare av socket 370 processorer, men sedan kom de varmare socket A processorerna från AMD som producerade väldigt mycket värme. Då släppte Thermaltake sin Chrome Orb som inte blev särskilt populär eftersom de nya socket A processorerna krävde mer kylning än Chrome Orben erbjöd. Thermaltake gjorde ett nytt försök och släppte Super Orb. Denna kylare blev inte heller särskilt populär och det är ingen överdrift att kalla denna kylare en av de mest hatade genom tiderna. Thermaltake fick svårt att etablera sig på marknaden för processorkylare och började istället att satsa mer på grafikkortskylare. Nyligen gjorde de dock en comeback och släppte Volcano 7. Den är inte heller någon riktig högprestandakylare, men den kyler bra med tanke på hur mycket den kostar och är en ganska populär kylare. Volcano 7 finns även med en tystare fläkt och säljs under namnet Silent Viking. Den har vi testet tidigare här på 64bits.

Volcano 7+ är Thermaltakes senaste kylare och med den hoppas Thermaltake bli popluärare bland överklockare och andra som har höga krav på kylningen. Trots sitt namn har den inte många likheter med Volcano 7, t ex så är hela kylflänsen som Volcano 7+ bygger på helt i koppar. Räcker koppar och en "Fan Speed Controller" för att Thermaltake ska etablera sig på marknaden? Det ska vi ta reda på idag.

Specifikationer

Kylflänsen
Ska fungera med Alla Intel Pentium III modeller, Pentium 4 upp till 3,0GHz och AMD Athlon XP upp till 2600+
Storlek 70mm*72mm*70mm (L*B*H inklusive fläkt)
Material Koppar
Montering För socket A, socket 370 och socket 478
Fläkten
Tillverkare YS-Tech
Storlek 70*70*25mm (L*B*H)
Ljudnivå 24/35/47dB(A)
Luftflöde 24/37/49CFM
Hastighet 3000/4800/6000 RPM

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem.

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

  • Kylfläns
  • Fläktkåpa, fläkt och skyddsgaller
  • Fan Speed Controller
  • Skruvar
  • Chassilogo med Thermaltake-motiv
  • Kiselbaserad kylpasta
  • Fästclip för socket 370 och A
  • Fästclip för socket 478
  • Skruvar
  • Monteringsinstruktioner

Montering

Thermaltake har konstruerat ett universalsystem till Volcano 7+ som gör att den går att montera på både socket A/370 och socket 478. Detta är väldigt ovanligt men självklart mycket bra om man vill byta till en annan processor. Att montera kylaren på en socket 478 processor var inga problem. Att montera den på en socket A processor krävde lite kraft, men det gick relativt lätt.

Tyvärr så är fästclipet för socket A inte särskilt bra. Den är av den traditionella typen och greppar bara över en plastbit på varje sida. Hade kylaren inte vägt så mycket hade det inte varit något problem. Men med tanke på att kylaren väger väldigt mycket så borde Thermaltake ha konstruerat ett system som gjorde att den antingen monterades genom hålen som finns på nästan alla socket A moderkort. De kunde även gjort ett fästclip som fäster på alla tre fästena på varje sida av socketen. Nackdelen med en tung kylare och en fästclip som bara fäster vid en plasthake per sida är att plasthaken på socketen kan lossna under monteringen om man inte är försiktig. Det som också kan hända är att kylaren kan lossna när man flyttar datorn. Risken att detta händer är inte stor, men det är ändå en nackdel att Thermaltake inte gjort ett bättre fästclip.


  Nästa sida »16/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version
Diskutera denna recension i vårt forum!