Innehåll

Vantec Vortex

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Montering
Tester
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.

11/02-04 | Jonas Lundh | j-lundh(at)telia.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Många av dagens hårddiskar blir varma och vibrerar en del. Ibland kan det ställa till problem, speciellt om övriga komponenter i datorn också utvecklar mycket värme eller när man försöker bygga en tyst dator då vibrationerna kan vara upphov till onödiga ljud. Många har försökt hitta lösningar med ett mer eller mindre lyckat resultat. Vi har nu testat en produkt från Vantec kallad Vortex som enligt informationen skall sänka hårddisktemperaturen med upp till 40 procent samtidigt som den dämpar vibrationer som hårddisken ger upphov till.

I förpackningen


I lådan tillverkad av kraftig kartong finns en användarguide på engelska, två extra filter till fläkten, monteringsskruvar och självklart även Vortexenheten. Detta och en ledig 5,25 tumsplats är allt som behövs för att montera kylaren.

Specifikationer

Hårddiskstöd: Alla 3,5 tumshårddiskar
Montering: 5,25 tumsplats
Storlek 210 x 148,5 x 42,5 mm
Vikt: 750 gram
Fläkthastighet: 2000 till 3700 RPM
Lager: Kullager
Luftflöde: 16 till 30 CFM
Ljudnivå: 28 till 38 dBA
Termometer: Celsius och Fahrenheit

Fläkten är av radialtyp vilket enkelt beskrivet betyder att den blåser luften över ett rektangulärt område istället för ett runt. Luftflödet från en sådan fläkt är ungefär lika stort över hela området den täcker in. Detta tillsammans med att höjden inte blir större än att den gå in i en 5,25 tumsplats gör radialfläktar väl lämpade att kyla hårddiskar.


Höljet är tillverkat i räfflat aluminium och fästanordningen till hårddisken är består ett blått mjukt material som sitter över metallskenor. Hårddisken sitter endast fast på grund av friktionen dem emellan. Fronten består av ett löstagbart galler som döljer ett luftfiltret och fläkten. Till höger om detta finns en liten display som visar temperatur och fläkthastighet.


  Nästa sida »


11/02-04 | Jonas Lundh | j-lundh(at)telia.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!