Innehåll

Asetek Waterchill vs Swiftech H20-8501

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Vattenblocken
Radiatorerna
Pumpsystem & slangar
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Asetek och Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

17/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Radiatorerna

Då var det dags att titta på de radiatorer som följer med paketen. Asetek har valt att skicka med en rejäl radiator anpassad för 120 mm-fläktar. Den är tillverkad i koppar, vilket tillsammans med dess storlek torde göra den förhållandevis effektiv. Swiftech å sin sida skickar istället med en radiator som är mindre och anpassad för 80 mm-fläktar. Den är också tillverkad i koppar och är betydligt tjockare än Aseteks, vilket i viss mån kompenserar för dess mindre övriga dimensioner. Rent spontant känns det dock som om Aseteks radiator borde ha större kapacitet, och att den utan problem fungerar med 120 mm-fläktar är trevligt eftersom dessa kan ge ett stort luftflöde i förhållande till ljudnivån (jämfört med mindre fläktar).

Ett problem med Aseteks radiator är dock att den kan vara svår att montera i vissa chassin just på grund av dess storlek, men detta kommer vi diskutera utförligare senare i recensionen.

Båda tillverkarna skickar med en fläkt till sin respektive radiator. Fläkten som följer med Waterchill-paketet är en rejäl fläkt från Sunon som mäter 120 x 120 x 38 mm. Vid full spänning (12 V) ger den ett luftflöde på enorma 83 CFM samtidigt som ljudnivån hamnar på runt 34 dBA. Det höga luftflödet till trots är nog 34 dBA för mycket för de flesta, lyckligtvis går dock fläktens spänning enkelt att ändra till 7 V genom den kontrollenhet som vi senare i denna recension skall beskriva. Då blir varvtalet betydligt lägre, och således även ljudnivån.

Swiftech skickar med en 80 mm-fläkt från Delta, som ger ett luftflöde på 32 CFM vid 28 dBA. Denna fläkt bör uppfattas som ganska lagom av de flesta. Delta liksom Sunon är kända för kvalitén på sina fläktar, vilket bådar gått för livslängden.

Sammanfattar vi vårt intryck av radiatorerna framstår Aseteks radiator som kraftfullare, även om dess dimensioner som vi senare skall diskutera kan vålla problem vid monteringen.

Pumpsystem & slangar

Som pump i Aseteks paket finner vi Seltz L20 II, från den något udda tillverkaren Hydor. Denna pump ger ett maximalt vattenflöde på 700 liter per timme, vilket i sammanhanget är en ganska hög siffra. Som alltid beror denna siffra på främst lyfthöjden, men även andra faktorer som hur stort motstånd systemets delar har på vattenflödet spelar in. Generellt sett blir flödet i praktiken lägre, men siffran kan ändock i varje fall vara till hjälp för att jämföra pumpar. Att Asetek valt en pump från en ganska okänd tillverkare behöver naturligtvis inte betyda att den håller låg kvalité, och lite efterforskningar avslöjade att Hydors pumpar är ganska allmänt använda inom andra områden än just datorkylningar. Pumpen känns lite smått plastig, men detta är inte heller något som behöver betyda att den håller låg kvalité eller har kort livslängd.

Swiftech har valt en egentillverkad pump som ger ett maximalt flöde på 600 liter per timme, alltså något lägre Asetek-paketets pump. Pumpen känns hursomhelst gedigen och väger en hel del, men återigen behöver inte detta betyda något i praktiken för faktorer såsom livslängd och kvalité. Om pumpen verkligen tillverkas av Swiftech eller inte har vi inte lyckats få svar på, men den marknadsförs i varje fall som en Swiftech-produkt.

Pumpar vibrerar mer eller mindre alltid, och sprids dessa vibrationer till datorchassit riskerar de att ge upphov till irriterande ljud. Swiftech och Asetek har olika lösningar på problemet. Den förstnämnda tillverkaren har försett pumpen med en ganska tjock gummibotten, som effektivt dämpar vibrationerna. På denna botten finns det dessutom dubbelhäftande tejp. Vill man inte tejpa fast pumpen finns det också möjlighet att skruva fast den, med hjälp av de vibrationshämmande skruvar som medföljer. Asetek har löst problemet genom att skicka med en uppsättning gummifötter som monteras under pumpen, och helt sonika suger sig fast i underlaget.

Gällande pumparnas strömförsörjning har tillverkarna gått skilda vägar. Pumpen i Swiftechs paket drivs av 12 V och ansluts med hjälp av en vanlig 4-pin-kontakt till nätaggregatet, vilket är en smidig lösning. Pumpen i Waterchill-paketet erfordrar istället en spänning på 230 V; en spänning som inte finns tillgänglig i en vanlig dator. För att lösa detta har Asetek tagit fram en styrenhet som de helt sonika döpt till Waterchill Control Unit.

Detta är en ganska enkel enhet som pumpen är ansluten till från fabrik. Själva enheten får sedan lämplig spänning att mata pumpen med direkt från elnätet; en strömtjuv ansluts mellan elnätet och nätaggregatet, och via en plåt (till en kortplats) dras sedan en kabel från denna strömtjuv till själva styrenheten. En kabel från datorns nätaggregat ansluts sedan (samma typ av kabel som ansluts till diskettstationer) för att styrenheten skall veta när pumpen skall vara på eller ej.

Till denna enhet ansluts även som vi tidigare nämnde radiatorns fläkt, och via en bygel kan man sedan välja mellan att mata fläkten med antingen standardspänningen 12 V eller den lägre spänningen 7 V, för att få ner dess ljudnivå. Möjligheten att ansluta en lysdiod som lyser då pumpen får ström finns även.

Vi nämnde lite hastigt i början av recensionen att det trots paketens likheter vad gäller uppbyggnad också finns en del fundamentala skillnader. En av dessa skillnader är hur man valt att utforma påfyllnings- och tömningssystemen. Asetek har ganska sedvanligt valt att använda sig av en tank, vilket egentligen är den enklaste och kanske den smidigaste lösningen.

Swiftech har istället valt att inte alls använda sig av en tank, istället fylls och töms systemet via ett slangsystem som kan monteras i godtycklig 5.25"-plats i chassit. Vilken lösning som egentligen är bäst utreds under nästa rubrik.

Som slangdimension har Swiftech valt något grövre slangar än Asetek, 12,7/9,5 mm (ytter-/innerdiameter) mot 10/7 mm. Smalare slangar behöver rent principiellt inte betyda försämras prestanda (trycket blir ju trots allt högre), men det brukar faktiskt visa sig att lönar sig med grövre slangar (inom en rimlig gräns), så länge man bara har en tillräckligt stark pump och båda dessa paket är som bekant utrustade med rejäla pumpar.

På bilden ser det ut som mer slangar följer med Swiftech-paketet, men notera att två av slangarna är ämnade för att användas till tömnings- och påfyllningssystemet. Den tjocka slangen som följer med Swiftechs paket är avsedd för användning till och från pumpen, eftersom denna har anslutningar som är något större än vad slangarna är dimensionerade för. I båda paketen medföljer hursomhelst tillräckligt med slang för att det skall räcka och bli över, förutsatt att man inte väljer en alltför udda placering av delarna.


« Föregående Nästa sida »


17/11-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!