Innehåll

Zalman Ljudpaket

Inledning
ZM-RSSC - Externt USB-ljudkort
ZM-RS6F - Surround-hörlurar
ZM-RSA - Hörlursförstärkare
ZM-MIC1 - Mikrofon
Slutsats


Ett stort tack till GTEK för att de bistod med produkterna för recension.

01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


ZM-RSSC - Externt USB-ljudkort

I det fyrfaldiga talet av testprodukter är det Zalmans externa ljudkort, RSSC, som får mest fokus på sig. En smidig lösning att köra på ett bärbart ljudkort eller bara en kompakt leksak?

Specifikationer

Dimensioner (HxBxD) 15x80x108 mm
Anslutningar Stereopropp (front)
Stereopropp (rear)
Stereopropp (center/subwoofer)
Alla med en diameter på 3,5 mm
Ljudkrets Sonix 5.1
D/A-omvandlare 24 bit/96 kHz
Strömförbrukning Cirka 0,5 A
Pris Cirka 619:-

Till RSSC följer även en manual och en USB-kabel med. Det första frågan är hur bra kvalitén är när ljudkortet är så kompakt som det faktiskt är.

Missar vid första ögonkast

Det första jag reagerar på är att du trots allt inte kan leva på endast detta ljudkort. Inte om du vill ha tillgång till ljudinspelning. Tre stereopluggar räcker inte särskilt långt för det ändamålet (Bild 4).
Nummer två som den vanliga använderen säkert lägger märke till är att det finns tre separata volymkontroller för fram-, bak- och center-ljudet (Bild 3). Vad som dock saknas är en huvudkontroll för det hela. Kan man kontrollera alla separat vill man kunna sänka alla snabbt i stället för att sänka varje kontroll – en åt gången. Dessutom har man ingen direkt koll på vad det är för volym på varje del. Den siffra som står på volymreglaget är knappt synbar och man får i stort sett chansa sig fram.
På baksidan av kortet finns den strömförsörjande anslutningen via USB och en digital utgång för den som önskar det.


Smidig och kontrollbar mjukvara

För installationen gäller den gamla vanan (för Windows-användare) Plug&Play. Zalman RSSC använder sig av USB 1.1-anslutning och en installations-cd. Smack (!) in i datorn och du är redo.
Det som följer med ljudkortet är "endast" en ljudkontroller vid namn Sonix Sound Station. Här har du möjligheten att reglera ljud, båda fram, bak och center, växla mellan 2.1- och 5.1-system, byta basens brytfrekvens (120, 300 eller 450 Hz), inspelning (endast wav/midi, då ljudkortet varken har linje- eller mikrofoningång) och konvertera WAV-filer.


Klara diskanter, oklara bastoner

Att mäta RSSC:s kapacitet blir inte så svårt. Men att jämföra det med ett internt PCI-ljudkort blir desto svårare. Den står utan någon som helst certifiering. Det enda som den lever på är ljudkretsen Sonix 5.1 (från Sonix Technology).
I ljudtestet (som du finner på nästa sida) nämns det en del om basen. Detta gäller mest för ljudkortet (testat ihop med både hörlurar och högtalare). Den saknar kompabiliteten att återge ett mäktigt djup och satsar i stället på klara diskanter. Möjligheten du har är att ändra basens brytfrekvens (angivet i hertz) i Sonix Sound Station, men det ger inte alls någon kraftigare känsla.
Dock producerar RSSC fortfarande ett enastående bra ljud för att vara så litet och kompakt som det är. Sonix har levererat ett bra surround-chipset som funkar utmärkt till både hörlurar och högtalare.


« Föregående Nästa sida »


01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!