Innehåll

Zalman Ljudpaket

Inledning
ZM-RSSC - Externt USB-ljudkort
ZM-RS6F - Surround-hörlurar
ZM-RSA - Hörlursförstärkare
ZM-MIC1 - Mikrofon
Slutsats


Ett stort tack till GTEK för att de bistod med produkterna för recension.

01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


ZM-RS6F - Surround-hörlurar

Som tidigare nämnt är det ingen hemlighet att Zalmans USB-ljudkort är anpassat för deras hörlurar. Ett par hörlurar med en väldigt tilltalande och "spejsad" design. Men som de flesta vet är det insidan som räknas; och med ett fullmatat 5.1-system ska väl Zalman kunna lyckas?

Specifikationer

Frekvensområde 50-20000 Hz
Känslighet 89 dB +/- 3 dB vid 50 mW
Impedans 16 Ω vid 1 Khz
Min/Max-strömeffekt 0,02/0,15 W
Vikt 317 gram
Kabellängd 3 meter
Kontakt 3 stycken hörlursutgångar (Ø 3,5mm)
Pris Cirka 495:-

Till detta paket medföljer även en manual på engelska, tyska och franska. Dock väldigt lätt att förstå sig på med väl illustrerade bilder.

Innovativ design

Ett stycke gameranpassade hörlurar, inget snack om saken.
Jag skulle sällan kunna tänka mig att klassa dessa hörlurar som några man sitter med på bussen och lyssnar på radio. För klumpiga för det ändamålet.
Jag skulle inte heller kunna tänka mig att klassa dem som några studiohörlurar. För invecklade för det ändamålet.
Men det betyder inte att jag inte gillar ZM-RS6F:s design. Tvärtom. Zalman har verkligen lyckats på både design- och ergonomibänken.


I den kupolformade plastförpackningen gömmer sig ett par ihopvikta hörlurar (Bild 1 & 2), som är skapta för att ge ett mäktigt ljud, men samtidigt ta ytterst liten plats.
De två "closed air"-kåporna är rejält ljudutstängande (Bild 5). Massiv stoppning och skinnbeklädnad gör dem även bekväma att ha på sig. Nu finns det både för- och nackdelar med denna typ av konstruktion. Den självklara nackdelen är att du inte hör särskilt mycket från omgivningen, vilket kan skapa en irriterande relation till dina nära och kära om du inte aktar dig. Fördelen handlar om ljudet. Att stänga ute annat ljud vid situationer då koncentration krävs är en riktig mumsbit för RS6F.


På toppen av den lätt (men ändå tillräckligt) stoppade bygeln, har Zalman valt att placera sin logga. De förekommer även på två andra ställen också; på varje lurs sida (Bild 7).
Det finns vissa heltäckande headsets och hörlurar som inte egentligen är så heltäckande som man kan tycka att de ska vara. Så är det inte i Zalmans fall. Perfekt passform och riktigt bekväma gör att man endast tar av sig dem när man ska lufta öronen.

Ljudtest

Ljudkortet som användes är Zalmans externa USB-ljudkort, som du kan läsa mer om på föregående sida.

Testsystem
CPU: AMD XP 3000+
Moderkort: ABit NF7-S
RAM-Minne: 512MB PC3200 DDR
Grafikkort: Geforce4 4200 128MB
Ljudkort: Zalman RSSC - Externt USB-ljudkort med 5.1-system
Operativsystem: Windows 2000 Professional - SP4

Till testet användes en hög med cd-skivor (44,1kHz, 16-bit stereo). Programmet som användes under uppspelning är den (i skrivande stund) senaste versionen av Winamp, version 5.03.
Två spel testades också för att se hur lurarna klarar sig där.

Hammerfall - On the Edge of Honour
Tung hårdrock med snabba och distade elgitarrer, samt tempofyllda trummor. Typisk hårdrock alltså. Det som RS6F ska klara av mest är hastigheten och en realistisk blandning av bas och diskant.
Preset i Winamp: Rock

Jodå, RS6F hänger med bra i svängarna. Trots en salig blandning av gitarrskrik och baskaggar placerar RS6F ljudet helt rätt. En snygg ekoeffekt ligger och väntar i bakgrunden och träder fram på helt rätt ställe. Diskanterna har en förmåga att inte bli lika kristallklara när vissa baskrävnade fills kommer in i leken, men vid sidan om det är det finputsat in i det sista.

Spice Girls - Holler
En av de mest spelade pop-låtarna under 90-talet. Mycket vokalt med en ljudrik bakgrund. För att RS6F verkligen ska lyckas krävs det att den balanserar de fem sångrösterna tillsammans med bakgrunden.
Preset i Winamp: Pop

Det är en riktigt rymdlik känsla som ges i början. Övergångarna mellan höger och vänster lur är verkligen magiska. Den halvakustiska gitarren som hela tiden ligger i bakgrunden är verkligen klar som kristall. Hela uppbyggnaden ger en riktigt varm känsla. Det hade inte skadat med en bit krispigare bas.

Bo Kaspers Orkester - Ett & Noll
Piano, percussion och gitarr rakt igenom. Med tanke på att det är en flygel som det spelas på ska pianoljudet vara så nära realism som möjligt för att RS6F ska få sina poäng. Gärna med en lätt touch av lugna jazztrummor för bästa resultat.
Preset i Winamp: Soft Rock

Den nylonsträngade känslan är RS6F:s klara fördel i denna låt. En perfekt återgivning! Pianot har en snygg efterklang, men döljs nästan för mycket i själva klangen. Aningen för dov (vilket man märker mest på pianosolot) för att kännas riktigt realistisk. Men harmoniska och fruktansvärt dynamiska trummor med diverse kongas och andra percussion-entiteter lyfter verkligen fram låtens själ.

4 Strings - Diving
4 Strings är basig discomusik. Låten Diving innehåller mestadels basrytmik kombinerat med diverse dynamiska riff, även fast sång förekommer. Basåtergivning är det som RS6F ska hantera bäst i detta fallet.
Preset i Winamp: Full Bass & Treble

I RS6F:s basrymd finns en hel del kraft. Äkta surround-glädje och med ett eko som man kan följa in till sista hertzgivningen. Dock kommer aldrig den riktigt, riktigt feta basen fram (om du inte maxar volymen såklart), vilket är ett stort minus, med tanke på låtens ändamål och "presetet" i Winamp. RF6S första miss såhär långt.
OBS! Läs ljudtestet med hörlursförstärkare för att få reda på hur de klarar sig i DVD-filmer.

Bob Marley - Iron Lion Zion
Världens mest kända (och kanske bästa) reggaeartist genom tiderna kramar fram en av de stora hittarna. Fokusgivning på gitarrer, trummor, bläckblås, sång, bas... tja, allt ska funka i en riktigt snygg symbios.
Preset i Winamp: Reggae

Oooh, detta är reggae-känsla in i det sista! Den gungande basen markerar rytmen kolossalt bra. Ett riktigt krispigt saxofonljud och en halverotisk ekoeffekt på Marleys röst. RF6S klipper staccato-tonerna strålande bra, och placerar bakgrundsljuden (såsom småpercussion och extragitarrer) strålande bra i luren. Njutbart!

Counter-Strike: Condition Zero
En av världens mest spelade spel testas för att se hur pistoler, hagelgevär, handgranater och dylikt låter. Spelet står utan någon som helst musik och gör att fokuseringen på ljudeffekter får ännu mer fokus. Är då RF6S några ultimata gamerhörlurar?
Spelversion: 1.6

Ja, RS6F är de ultimata gamerhörlurarna - även i spelbranschen. Skotthylsorna som faller i bakgrunden gör spelkänslan grymt realistisk. Att vapenljuden inte är plockade från originalen (Valve har blivit tvungna att även byta till egna namn på vapnena) vilket märks, men de egna ljuden är fullt funktionabla.

Warcraft 3: The Frozen Throne
Noggrant valda karaktärsstämmor tillsammans med blixtar och dunder. Bestar och hästar, hjältar och hjältinnor - den absoluta fantasy-världen ska ge sitt.
Spelversion: 1.15
Ljudinställning: Miles Emulated 3D

Det kryper i marken hos de odöda. Människornas sågar är slipade. Hos alverna förnimmer man magin. Orcernas "grunters" mumlande blir till klarspråk. Jag vet inte om det är RS6F:s förtjänst, eller om det är Blizzards, men njutbart; det är det. Även i spel utan pistolskott, bilsladdar och atomexplosioner ger RS6F ett välsmakande intryck på användaren.


« Föregående Nästa sida »


01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!