Innehåll

Zalman Ljudpaket

Inledning
ZM-RSSC - Externt USB-ljudkort
ZM-RS6F - Surround-hörlurar
ZM-RSA - Hörlursförstärkare
ZM-MIC1 - Mikrofon
Slutsats


Ett stort tack till GTEK för att de bistod med produkterna för recension.

01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


ZM-RSA - Hörlursförstärkare

Även fast Zalman oftast inriktar sina produktioner till datorentusiaster kan man faktiskt låta filmfanatikern ta del i nästa delmoment, nämligen hörlursförstärkaren ZM-RSA.

Specifikationer

Dimensioner (HxBxD) 45x197x140 mm
Vikt 330 gram (exklusive DC-adapter)
Effektförbrukning 0,6 W
Frekvensområde 20-20000 Hz
THD 0,02 %
Pris Cirka 649:-

Även här följer en mycket bra manual med.
Och förutom hörlursförstärkaren följer även två stativ, en DC-adapter (6-9 V), 3 stycken RCA-till-RCA-kablar (ansluts till AV-förstärkare) och 3 stereo-till-RCA-kablar med.

Delad glädje?

Konceptet bakom en hörlursförstärkare handlar för det mesta om att kunna leverera bättre ljud än en vanlig TV – om man då kopplar in ett par hörlurar direkt däri. Zalman har satsat på det dubbla; delad glädje. På RSA återfinns två användarmöjligheter. Precis som på ljudkortet är det uppbyggt på tre ingångar: fram, bak och center/subwoofer. Center/subwoofer-ingången sitter en aning försänkt i själva lådan, vilket gör att andra högtalare/-lurar inte kan använda varken center eller subwoofer. Allt för att man ska använda just Zalmans egna hörlurar, kanske?
Till vänster (eller höger för användare nummer 2) om ingångarna sitter volymkontrollen. Nu kan man plötsligt reglera huvudvolymen, men inte fram, bak och center/subwoofer. Varför kunde man inte kört samma koncept på ljudkortet? I mitten av framsidan finner vi en kromad power-knapp.


På RSA:s baksida finns 6 stycken RCA-utgångar som då ska kopplas till antingen en AV-förstärkare/AV-mottagare eller ett ljudkort.


"Each sound card has discrete outputs for Front, Rear and Center/Sub Woofer channels. Therefore, you must identify the location of Front, Rear and Center/Sub Woofer exactly." - Citat från Zalmans hemsida

För den som vill så finns två stativ med i lådan. Lite samma tanke som bakom Playstation 2 kanske, men det funkar hur bra som helst. Bredvid din DVD-samling placerar du en 45 millimeter bred hörlursförstärkare. Perfekt för filmfanatikern!
De utgångar man finner på baksidan är höger/vänster för både fram och bak, respektive center/subwoofer.

Glädjande ljud

Tja, svaret behövde jag inte vänta på särskilt länge. Resultatet av det ljudtest jag gjorde (tillsammans med RS6F) bestod av två DVD-filmer uppspelade på en Nintaus PDVD-N9769, kopplat ut till en AV-förstärkare och vidare till hörlursförstärkaren och hörlurarna.

Die Another Day
Det senaste Bond-äventyret som släppts på film med den charmiga Pierce Brosnan och den vackra Halle Berry. Använder sig av DTS Digital Surround (5.1) tillsammans med den senaste teknologin i scener som innehåller bilar, vapen och explosioner. Mysig hemmakväll i soffan?

Efter att ha blivit chockad över RS6F:s svajande basprestanda, bytte jag genast uppfattning. En explosion i Die Another Day får en faktiskt att lyfta några centimetrar från soffan av förvåning. En otroligt mäktig känsla helt enkelt.
När chocken lagt sig kunde jag inte hålla mig för att utforska biljakternas prestanda. Svischandet genom luften när bilen passerar skärmen fick mig att skaka av glädje. Har du någon gång sett Fast and the Furious (eller tvåan) på bio och letar efter ett bra ljud som inte stör din närvaro, är RSA ett givet köp.

Sagan om de Två Tornen (The Two Towers)
Bland alver, dvärgar, människor och orcer ligger Dolby® Digital 5.1 EX som bakgrund för det hela. I en av filmhistoriens massivaste verk har man samlat några av världens bästa ljudproducenter.

Till att börja med ska jag inflika med lite information om systemet som filmen SODTT använder sig av. Dolby® skrev för ett tag sedan ett kontrakt tillsammans med THX®, som handlade om att skapa EX; ett format som är ett "konstgjort" 6.1/7.1-system. Man har lagt till en eller två högtalare där bak för att på så vis "uppgradera" 5.1-ljudet. Det konstgjorda med det hela är att de bakre högtalarna är inbyggda i de på sidorna och att de då inte är självständiga.
För Sagan om Ringens del har mästaren Christopher Boyes fått en Oscar® för bästa ljudmixning (i Sagan om Konungens Återkomst). Att trilogin var en solklar vinnare det visste man redan innan. I Sagan om de Två Tornen är det detaljrikedom som står högst upp på listan över kompetens. Pilar som viner genom luften, dunsar från olifanter och dregel från orcers munnar. Sagan om de Två Tornen är inte bara ett mästerverk rent visuellt – ljudet är det mäktigaste jag någonsin hört!


« Föregående Nästa sida »


01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!