Innehåll

Zalman Ljudpaket

Inledning
ZM-RSSC - Externt USB-ljudkort
ZM-RS6F - Surround-hörlurar
ZM-RSA - Hörlursförstärkare
ZM-MIC1 - Mikrofon
Slutsats


Ett stort tack till GTEK för att de bistod med produkterna för recension.

01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


ZM-MIC1 - Mikrofon

Den sista produkten bland Zalmans ljudprylar är en mikrofon. Men med tanke på att Zalman samtidigt släppte ett ljudkort utan någon linje- eller mikrofoningång, kan man undra hur mycket tid de har lagt på den.

Specifikationer

Känslighet -40 ± 3 dB
Impedans 2 200 Ω
Spänning 2,0 V
S/N >58 dB
Kabellängd 3 meter
Pris Cirka 95:-

Användbar?

Att Zalman inte hittat på nåt bättre produktnamn än ZM-MIC1 kanske man får tåla. Men i stället för att sätta ut namnen på sina produkter sätter man endast dit loggan. Inget undantag i detta fall.
Det som jag först trodde var en klämma att fästa vid skjortan visade sig senare bara vara stället man valt att placera loggan på (Bild 2). I stället finns det tre små klämmor som man kan fästa på hörlurssladden. Visst, det funkar, de sitter fast; men av någon underlig anledning fattas det en 30-40 centimeter upp till själva mikrofonen. Och eftersom klämmorna inte går att flytta måste man hålla i mikrofonen själv och den blir totalt värdelös i spelsammanhang. Det sägs att de också ska kunna gå att fästas vid skjortan. Den dag jag lyckas med det lovar jag att återkomma...
Även till denna produkt har man valt att göra en extremt lång sladd. 3 meter är överdrivet mycket enligt mig. Riktiga monokablar används för att vara långa, men en mikrofon som kopplas till datorn klarar sig med max 2 meter.

Ingen märkvärdig ljudkvalité

På Zalmans lista över kännetecken ligger "High Sensitivity Headphone Mic", alltså mycket känslig mikrofon, högst upp i topp. För dessa små mikrofoner har jag nog aldrig varit med om att de inte levererar något brus när man pratar. Det är ingen skillnad här heller. Vanlig 5 centimetersgräns mellan mun och mikrofon för att få ett relativt rent ljud, är vad som gäller.
Att man då ska betala en hundralapp för denna mikrofon är, för mig, helt ofattbart. Ett headset från Sennheiser (PC-serien förslagsvis?) som inkluderar en mikrofon är ett utmärkt köp i stället för att köpa en mikrofon som man inte ens kan använda i spelsammanhang. Fenomenet hands free sätter verkligen MIC1 på pottkanten.


« Föregående Nästa sida »


01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!