Innehåll

Zalman Ljudpaket

Inledning
ZM-RSSC - Externt USB-ljudkort
ZM-RS6F - Surround-hörlurar
ZM-RSA - Hörlursförstärkare
ZM-MIC1 - Mikrofon
Slutsats


Ett stort tack till GTEK för att de bistod med produkterna för recension.

01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Slutsats

Zalman har gjort en hyfsad start i ljudbranschen. Rent kommersiellt är konceptet med externt ljudkort, surround-hörlurar och hörlursförstärkare en utmärkt kreation. Du klarar dig inte utan det ena, om du inte vill trassla med subwoofers och center-förstärkare hit och dit.
Av de saker som testats har till och med mikrofonen fått ett riktigt lyft genom designen. Jag gillar verkligen den gråsvarta blandningen tillsammans med krom. Stilrent minst sagt.

Slutsats för ljudkortet

Det första jag verkligen blev riktigt ledsen över var att det saknades mikrofoningång. När Zalman faktiskt släpper en mikrofon i sin serie är det väl meningen att den ska kunna gå ihop med resten av prylarna? Varför de har valt att göra såhär är fortfarande en gåta för mig.
När det gäller ljudet är det lite si och så för RSSC:s del. Det återger en härlig surround-känsla med bra balans och klara diskanter. Men att leverera någon bas är dock betydligt svårare. Programvaran som följde med hjälper inte ett dugg när man lyssnar på tung metal. Jag bytte flera gånger tillbaka till mitt vanliga PCI-ljudkort för att se så att det inte var subwoofern eller basen i högtalarna/hörlurarna som var defekta.

Fördelar Nackdelar
Smidigt Mycket dålig basåtergivning
Externt Saknar mikrofoningång
Rena diskanter

Slutsats för hörlurarna

Hörlurarna som Zalman levererar är en klockren träff för designers.
Det är synd att RS6F inte kan leverera sin bas som sitter gömd i lurarna tillsammans med ljudkortet RSSC. Inkopplade i hörlursförstärkarna och en maffig DVD-rulle i högsta hugg kan det inte bli bättre. Det finns vissa stereohörlurar (från t ex KOSS och Philips) som kan leverera en riktigt mäktig känsla rent basmässigt, som RS6F inte kommer upp i. Men blandningen av surround-ljudets perfektion och klarheten i exakt varenda ljud är oemotståndlig! Dessutom gillar jag uppbyggnaden att man har delat upp utgångarna för att på så sätt kunna reglera varje detalj för sig. Jag saknar dock ett hjul för att reglera ljudet direkt på sladden.
Men för 500 spänn får du ett otroligt paket. Ett paket som jag bara måste ge "High quality"-utmärkelsen till.


Fördelar Nackdelar
Uppdelade ingångar Saknar volymkontroll
Snygga
Otroligt ljud!

Slutsats för hörlursförstärkaren

En riktig skönhet som funkar perfekt tillsammans med Zalmans hörlurar, RS6F. Levererar ett underbart ljud trots att man har något så instängt som ett par hörlurar på sig.
Funktionaliteten med att kunna sätta stativ på lådan (som inte väger särskilt mycket) är helt lysande. Men att Zalman tagit en extra titt på de riktigt högrankade konkurrenterna märks när det finns utgångar för två användare. Som tidigare nämnt; delad glädje.
Men nu velar Zalman tillbaka med att i stället ha en volymkontroll för hela ljudet och du kan inte längre kontrollera varje ljud för sig. Och den volymkontroll som existerar är lite svår att tyda om ljudet verkligen är på 0 eller om det kommit halvvägs.
Jag kan inte heller hålla mig här för att ge ut "High quality"-utmärkelsen. RSA har förvisso lite stram uppbyggnad när det gäller utformning och placering av ting, men kvaliten i ljudet är skrämmande bra.


Fördelar Nackdelar
Anpassad för två användare Anpassad för Zalmans hörlurar
Perfekt ljudåtergivning

Slutsats för mikrofonen

Någonstans skulle väl Zalman brista?! Tur att det inte var något större än en mikrofon. När det gäller ZM-MIC1 undrar jag hur Zalman har tänkt när det gäller användning av denna produkt. De kan knappast ha testat mikrofonen mer än att den funkar i Windows. Något "testing, testing!" existerar inte över huvud taget, varken på hörlurssladden eller skjortan.
Vill man dock försöka sig på denna mikrofon i samband med Zalmans externa ljudkort ska man alltid komma ihåg att inte skrota sitt PCI-kort. Utan det blir det inte mycket till inspelning.

Fördelar Nackdelar
Dyr
Inte alls hands free« Föregående  


01/05 -04 | lither | lither@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!