Webdesign, kritik och förslag?

Avdelningen för webbrelaterad programmering och grafisk design.
Post Reply
olzon
Posts: 28
Joined: 2004-12-13 19:48:35

Webdesign, kritik och förslag?

Post by olzon »

Hejsan, skulle vilja ha lite kreaktiv kritik och gärna förslag på hur jag ska lösa ett problem jag har med sidan. Sidan är gjord för kursen Webdesign, otroligt värdelös kurs med tanke på att man inte lär sig något nytt. Så för att lära mig någon nytt så tänkte jag skapa en sida i CSS och använda lite PHP funktioner, något som jag aldrig tidigare hade använt mig av.

Nu har jag låtit läraren ta en kik, bara för lite konstruktiv kritik och han säger själv att han inte har hållit på med css, vilket då betyder att han inte förstår ett dugg av vad det handlar om. Men han vill se följande punkter fixade.
*sidan ska inte se ut som den är byggd i en ruta
*han vill ha menyn i en frame istället
*han vill inte att det ska användas Opacity, utan hellre en bakgrundsfärg
*han vill ha något mer stilfullt teckensnitt som passar den vackra bakgrunden
*han vill ha en gästbok samt ett formulär.

Vissa delar av detta ska jag åtgärda eftersom den bara kommit en del på vägen däribland de svaga färgerna, men däremot att använda Frames känns lite gammalmodigt när man väl sitter med CSS, hade jag velat ha den tekniken kunde jag ha följt studieboken.

Säg vad ni tycker, sidan har inget EGENTLIGT syfte, därför är informationen bara mest inklippt, från lite varstans som uppsatser och dylikt. Notera också att enligt kursen ska sidan anpassas efter 800x600, så sidan ser skum ut i upplösningar över 1024 eller widescreen p g a bakgrunden.

Sidan

Tack på förhand![/url]
//Olzon
User avatar
egar
Hedersbit
Posts: 4192
Joined: 2002-02-18 0:01:59
Location: Göteborg
Contact:

Post by egar »

Jag tycker att du ska säga till din lärare att frames var hett 1996 och att det idag inte är något attraktivt.

Om han frågar varför visa honom då dessa länkar:
Jakob Nielsen kan
Även Roger Johansson kan
http://www.mattheerema.com/archive/exac ... frames-bad
http://www.agnr.umd.edu/intranet/webtips/frames.html
A fair judgement!
Two-way mirror in the hall
They like to watch everything you do
Transmitters hidden in the walls
So they know everything you say is true
User avatar
Bunker
Posts: 68
Joined: 2005-09-08 9:49:25
Location: Dalarna

Post by Bunker »

Visst är det trevligt med opacitetsändringar, men inte i överdrivna former. Att ha genomskinliga bilder och thumbnails vet jag väl inte om jag tyckte var så lyckat. Som det är nu så har du applicerat detta över hela sidan och du räddas av att du har svart text mot en ljus bakgrund. Hade fallet varit det motsatta så hade det inte varit lika roligt.
Här finns lite info om opacitet: http://www.mandarindesign.com/opacity.html

Den stora bakgrundsbilden tycker jag tar fokus från huvuddelen och att den inte är centrerad känns ännu mer fel. Sen så tycker jag att det är trevligare med en statisk sida, i såväl höjd- och sidled. Men därom tvista de lärde och det är bara en åsikt.

När det gäller själva kodbiten så överlåter jag ros och ris till egar samt de andra mer erfarna. Men annars tycker jag det ser bra ut, stilren och enkel design.

Din lärares kunskap känns igen då jag själv gått en del webbkurser, dock på högskola. De är oftast litet efter i utvecklingen och kör ovetandes vidare på sin gamla kursplanering. Jag brukade göra som så att jag först uppfyllde deras krav och sen flashade på med nymodigheter som CSS för att visa vad som kunde göras annorlunda för att väcka ett intresse. Lärare har flera ansvarsområden och att hänga med och uppdatera en läroplan inför varje kurs i varje ämne tror jag ingen lärare har lust till, så bra tjänar de inte. Men vi ska inte glida in på ämnet om lärares ansvar och plikter. Kort sagt så ligger inte nivån särskilt hög på de flesta webbkurser, utan ska mest ses som en introduktion till det spännande fenomenet internet. Vill du utvecklas mer så klarar du det nog på egen hand.
User avatar
Rejs
Posts: 694
Joined: 2005-10-07 17:12:13
Location: Nybro
Contact:

Post by Rejs »

Som tidigare inlägg så tycker jag att det är inte väl mycket opacitet över sidan. Speciellt över bilderna.
Om du ändå vill ha opacitet på dem så finns det ju länk med att den får opacitet 100% när man drar över dem.
Immortelle: Windows XP Pro » MSI K8N Platinum » AMD Athlon 64 +3800X2 » Gainward 6800GT » Western Digital Caviar 120GB + 200GB » Chieftec Mesh 400W
olzon
Posts: 28
Joined: 2004-12-13 19:48:35

Post by olzon »

Vet att Opacityn inte passar in ovanpå bilderna, har inte haft tillgång till min arbetsdator under dagen för att kunna göra något åt det, i planerna ligger en hel del förrändringar i form av att ta bort Opacityn på flertalet ställen.

Har inte heller suttit och kört med färgskalor, undersökt vilka färger som passar ihop och sådant. Min lärare rekomdenderade mig att använda colormatch 10k tills man hittade färger som passade ihop.

Tack för svaren, håller med om att frames tillhör det förflutna, nu är det så att just min lärare...vill ha en meny längst till vänster, där han kunde välja mellan även om han scrollade ner, han störde sig på att behöva scrolla upp på sidan för att byta kategori.
Satt och kikade på några sidor från stora företag och vilka hade frames? knappt några, Apple har inga och man får scrolla, tyckte hans åsikt just då skulle köras upp någon stans som inte ska nämns just nu.

Göra frames är inte svårt, vilket jag försökte förklara för läraren som jag antar suttit med FrontPage eller DreamWeaver(stavning) hela livet, minns när det var mode för en sådär 6 år sedan med egna hemsidor och lärarna inte förstod vad man gjorde i txt för att skapa en hemsida med frames och allt. Ville försöka få till en stilren hemsida framför allt, mest därför att mitt betyg i estetisk verksamhet beror på den.

Men om läraren bestämt vill ha en form av frame i vänster sidan som han kan sitta och välja i, är det någon som vet ett bra sätt att åstadkomma detta utan att gå tillbaka till "stenåldern?" Eller något fulhack! det går bra det också ;)

Bunker:
Tar bakgrunden fokuset från huvuddelen av sidan? för min del skulle jag väll se det som något bra med tanke på att sidan inte har något egentligt syfte 8) Att bakgrunden inte är centrerad? kan du utveckla det där lite, och gärna lite mer om vad du menar med statisk sida :-[

Tack än en gång
//Olzon
User avatar
Peter Wall
Hedersbit
Posts: 7026
Joined: 2002-03-08 0:52:56
Location: Stockholm
Contact:

Post by Peter Wall »

Kör overflow auto på div'en i mitten så får du scrollbaren där istället för på hela sidan, på det sättet behåller du menyn i nivå med texten som användaren läser.
Diplomerad webbutvecklare
Microsoft Certified Professional Windows 2003
Microsoft Certified Technology Specialist Windows Vista
"Did you know kidneys and applesauce are a delicacy in Sweden? I'm gonna get my applesauce back!"
User avatar
Bunker
Posts: 68
Joined: 2005-09-08 9:49:25
Location: Dalarna

Post by Bunker »

olzon wrote: Bunker:
Tar bakgrunden fokuset från huvuddelen av sidan? för min del skulle jag väll se det som något bra med tanke på att sidan inte har något egentligt syfte 8) Att bakgrunden inte är centrerad? kan du utveckla det där lite, och gärna lite mer om vad du menar med statisk sida :-[
Med statisk sida så menar jag att den har fasta mått, dvs att allt är angivet i pixelmått istället för i %. Kort sagt att sidan inte ändrar storlek beroende på innehåll, även kallad dynamisk sida.
Din sida sticker iväg när man klickar på 'Elmia 2006' och sånt tycker inte jag är snyggt. Likaså om man trycker på 'Skoluppgifter'. Som Punisher nämner ovan så kan du sätta overflow: auto; i din stilmall för att få scrollning på en given box/div.

Ja, jag tycker att bakgrunden tar fokus från själva innehållet. Det är inte nödvändigt att utnyttja hela utrymmet som ställs till ditt förfogande. Tänk även på att det ska vara någorlunda ögonvänligt för dina besökare så att de kan ta sig tid till att läsa sidans innehåll. Bakgrunden du använder är inte heller centrerad utifrån sidans positionering, vilket ger ett konstigt utseende när den slutar tvärt istället för att gå hörn-i-hörn.
olzon
Posts: 28
Joined: 2004-12-13 19:48:35

Post by olzon »

Nu har jag suttit och pillat lite mer med sidan, fick till overflow i diven så man fick fram scroll i sidan, tusen tack! precis vad jag behövde.
Nu har jag tillfredställt en del av de behov som min lärare ansåg sig att ha, kan dessvärre inte testa upplösningen i större än 1024 för har inte tillgång till med de resurserna. Vet att det blir en vit kant runt eftersom bakgrunden inte är gjort för större, något som jag inte behöver göra något åt i detta syftet.

Har suttit och pillat med opacityn, testade att ta bort och följa det min lärare ville, han ville hellre ha en enhetlig färg på området men tyckte inte det blev snyggt. Opicityn försvann i vilket fall på Elmia sidan och undermenyn samt att jag ändrade styrkan på den lite

Har också gjort egna knappar och bytt ut de tidigare som man hittade på nätet, har fått kommentaren att den gröna bocken inte passade in. Ni får säga vad ni tycker.

Tack än en gång för eran hjälp.

Sidan[/url]
//Olzon
cezar
Posts: 183
Joined: 2006-05-08 9:10:17

Post by cezar »

Om du skulle kunna få ut bakrunden så den täcker hela sidan så skulle den få ett otroligt lyft.
User avatar
ADiS
Posts: 5732
Joined: 2003-04-04 22:24:03
Location: Gävle
Contact:

Post by ADiS »

Spara bilder i gif istället. Antigen är bilden stor eller så är servern seg.
http://www.buildlog.eu - Din egna bygglogg på nätet
User avatar
jozo
Posts: 41
Joined: 2005-10-05 15:38:35
Location: uppsala
Contact:

Post by jozo »

Jag tycker fonten är jobbig att läsa. Den är inte tillräckligt skarp. Det kan bero på min dator men font-färgen är alldeles för lik bakgrunden. Ta startsidan till exempel. Jag orkar inte läsa igenom hela texten eftersom den är för oskarp.
Sen tycker jag personligen att det är jobbigt att läsa längre texter där typsnittet inte har seriffer. Men det är en smaksak.
Jäkligt snyggt annars!
Post Reply