Innehåll

Swiftech Quiet Power

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Chassit - utsidan
Chassit - insidan
Kylningen
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

05/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylningen

Vattenkylningssystemet består i vanlig ordning av en pump, ett eller flera vattenblock för komponenterna som ska kylas och en radiator. Vi börjar med att ta en titt på blocken som medföljer.

Vattenblockens uppgift är att överföra värmen från respektive komponent till vattnet. Vattenblocket till processorn i detta system är ett rejält block som Swiftech tillverkar själva. En väl tilltagen kopparbotten ser till att värmen leds från processorn till vattnet. Blocket väger en hel del, men lyckligtvis monteras det genon hålen i moderkortet. Den blåa delen av blocket är tillverkat i aluminium. Normalt sett är det en risk att blanda två olika metaller i ett vattenkylningssystem pga att utfällningar i vattnet kan bildas vilket försämrar kylningen. Swiftech har dock löst detta genom att eloxera aluminiumet med blå färg, vilket innebär att vattnet i praktiken aldrig har kontakt med metallen under den eloxerade ytan.  

Vattenblocket för grafikkortet är betydligt mindre och har en mycket smalare kopparbotten. Anledningen till detta är givetvis att en GPU inte på långa vägar utvecklar lika mycket värme som en processor. Undersidorna på båda blocken är ordentligt finslipade och blanka, vilket förbättrar värmeledningen jämfört med en mer grov yta.

Den andra delen av vattenkylningssystemet är radiatorn, som har som uppgift att kyla ner vattnet. Tillverkaren har valt en relativt stor radiator, anpassad för dubbla 120x120 mm-fläktar. Den är monterad utanför chassit, precis bakom de två 120x120 mm-fläktarna som suger ut luft ur chassit. Detta ger ett ordentligt luftflöde genom radiatorn, och den kyls väl. Radiatorn är uppbyggd av ett antal gångar som går rakt igenom radiatorn och leder vattnet. Dessa är omgivna av mängder av metallstänger och tunna blad för att ge en så stor yta som möjligt att avge värmen på.  

Fläktarna som suger ut luften blåser enligt tillverkaren ca 55 CFM och låter runt 25 dBa. De är tillverkade av Mechatronics, en för oss helt okänd tillverkare. Fläktarna fungerade dock utmärkt. De framkallade inga onormala vibrationer och var relativt tysta.

En annan viktig del som alltid ingår i vattenkylningssystem är pumpen. Tillverkaren har valt pumpmodellen 1048 från den tyska tillverkaren Eheim. Eheims pumpar är minst sagt vanliga i vattenkylningssystem, och de är kända för hög kvalitet och för att vara relativt tysta. Vi kunde inte uppfatta några som helst vibrationer eller ljud från pumpen. Den pumpar enligt specifikationerna 10 liter per minut. Vanligtvis är dessa specifikationer något överdrivna och i praktiken mycket lägre än angivet pga att man inte tar hänsyn till en del faktorer, men flödet som 1048 ger brukar vara fullt tillräckligt i de flesta normala vattenkylningssystem. Pumpen sitter bakom 3,5"-vaggan i fronten och syns normalt inte när man tittar in i chassit.  

Systemet leveras fyllt med en rödfärgad vätska som givetvis består främst av vatten men även av diverse kemikalier för att sänka ytspänningen och förhindra korrosion och algbildning. Om man av någon anledning skulle vilja tömma systemet så går det utmärkt med hjälp av av- och påfyllningssystemet som finns högst upp i chassit. Genom att koppla en slang till uttaget till höger, stänga kranen i mitten och öppna kranen till höger och sedan starta pumpen så kan enkelt tömma systemet. Hela proceduren finns utförligt beskriven i de medföljande installationsanvisningarna och slangar för av- och påfyllning medföljer.

I fronten av chassit finns en fläkt som har som uppgift att suga in kall luft i chassit. Fläkten är av samma modell som utsugsfläktarna. Swiftech har modifierat fronten en aning och skurit bort den metall som normalt finns framför insugsfläkten. Syftet med detta är att luftflödet då blir mindre hindrat, vilket leder till högre luftflöde och lägre ljudnivå.  

I fronten hittar vi även två dammfilter som självklart har som uppgift att förhindra att damm sugs in i chassit. Detta leder till ett något hindrat luftflöde, och skulle man inte gilla detta så går dammfiltret enkelt att ta bort. Själva plastfronten i sig är utformad, som ni ser på bilden ovan, så att luftflödet in i chassit inte hindras nämnvärt, vilket givetvis är positivt. 

På sidan av chassit har Swiftech borrat upp ett hål för en extrafläkt och monterat en likadan fläkt som de övriga i chassit. Denna fläkt blåser in luft i chassit. Syftet med detta är troligen att balansera luftflödet genom att ha lika många fläktar ut- som insugsfläktar. Ett nätaggregat som suger ut mycket luft kan dock göra så att flödet blir obalanserat. Lyckligtvis finns det dock ventilationshål på båda sidoplåtarna, så att luft enkelt kan sugas in och undertryck förhindras. Sidofläkten bidrar också, som vi nämnde tidigare, till att kyla ner bland annat grafikkortet. En liten miss från Swiftechs sida är inget dammfilter finns monterat vid denna fläkt, vilket gör att relativt mycket damm ändå kommer in i chassit.

Pumpen i detta system drivs i vanlig ordning av 230 V. 230 V är ingen spänning som det normalt går att få ur ett strömaggregat, därför måste en extra strömkabel kopplas till pumpen. Uttag för detta finns på baksidan. För att få pumpen att bara vara på när datorn är på så sitter det ett relä monterat bredvid uttaget. Detta ser till att pumpen stängs av och sätts på när nätaggregatet ger ström, dvs när datorn är på. Relät kopplas in via en vanlig 4-pin-kontakt. Samma 4-pin-kontakt ger även ström åt de två utsugsfläktarna. De andra fläktarna från ström via separata 4-pin-kontakter.

Swiftech har valt att använda anslutningar och slangar med en diameter på 3/8" i hela systemet. 3/8" är i princip en standard idag bland vattenkylningsprodukter, vilket gör att man enkelt kan komplettera med t ex block för nordbryggan på moderkortet. Tillbehör med diametern 1/2" finns det också gott om, men utbudet är något mindre. Nackdelen jämfört att använda 3/8"-system istället för 1/2" är att flödet blir lägre. 3/8" räcker dock oftast utmärkt för att transportera bort värmen på dagens överklockade processorer, även om man drar upp spänning mycket. För de som kör med kraftiga peltierelement eller liknande kan diametern vara ett problem, men å andra sidan så har i princip alltid dessa användare kunskaper att sätta ihop egna vattenkylda system och föredrar oftast detta framför färdiga lösningar.

Angående ljudnivån så är det i princip "bara" fläktarna som producerar ljud i produkten, då pumpen i princip är ljudlös. Dessa fyra fläktar låter runt 25 dBA var vilket enligt Swiftech leder till en sammanlagd ljudnivå på ca 34 dBa. Om man jämför detta värde med det som andra tillverkare brukar ange för sina kylare så stämmer det ganska bra, det är dock något i överkant. Dessutom är ljudet kanske dovt och grovt och inte lika störande som ljud från mindre högvarviga fläktar.


« Föregående Nästa sida »


05/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!