Innehåll

ABIT Siluro FX5600 Ultra DT 128 MB

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Prestandatester
Slutsats


Tack till ABIT som gjorde denna recension möjlig.

07/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylning & ljudnivå

Kylflänsen som sitter på grafikkortets processor är tyvärr gjord i aluminium och är relativt liten. Här hade vi gärna sett en modell som var något större och gjord i koppar vilket hade resulterat i bättre kylningsförmåga. Något udda med denna kylare är dock att ABIT har monterat på en stor metallplatta som sträcker sig över nästan hela kortet och som får kylaren att se betydligt större ut än vad den egentligen är. En fördel är dock att kylaren inte tar upp en PCI-port vilket många kylare idag tyvärr gör.

Kylaren som ABIT använder är alltså inte den referenskylare som NVIDIA tillhandahåller. Vi hade nog gärna sett att ABIT valt sig att använda sig av den istället på grund av den bättre kylningsförmågan.

Tyvärr återfinns inga kylflänsar på minneskretsarna vilket troligen hade behövts. Vid en hastighet på hela 700 MHz som standard blir minneskretsarna riktigt varma trots BGA-förpackningen och extra kylning för minnena hade absolut inte skadat. Det finns till och med hål i själva kretskortet runt minneskretsarna som är till för minneskylning så för de som vill är det inte allt för svårt att montera dit det.

Ljudnivån på fläkten monterad på grafikkortet är det inget speciellt med utan den låter medelmåttigt. Den är inte onormalt tyst, inte heller onormalt högljudd utan den håller en normal ljudnivå för grafikkort.

Något som kan vara intressant får några är att fläkten på grafikkortet har en blå ljusdiod monterad i sig. Denna börjar lysa direkt när grafikkortet får ström och dess lyskraft är ganska stark.

Överklockning

På grund av den mediokra kylningen hade vi inga större förhoppningar på överklockningen, dessutom ligger minnena redan ganska nära sin teoretiska maxhastighet på 715 MHz.

All överklockning skedde inifrån själva drivrutinen om inget annat nämns. Ökningen skedde med steg av 5 MHz. För att testa om den nya hastigheten var stabil kördes 3DMark2001 SE i ungefär en timme. När vi hade uppnått en sådan hastighet som vi trodde var maximal lät vi grafikkortet stå och köra 3DMark2001 SE i runt 12 timmar.

Vi började med att överklocka själva processorn på grafikkortet och se vilken hastighet den klarade av som mest. Standardhastigheten är som redan nämnts 350 MHz och efter en tids laborering märkte vi att denna hastighet låg ganska nära detta korts maximala hastighet. Vi lyckades enbart få upp kortet i 375 MHz helt stabilt vilket var en besvikelse. Hastighet över denna resulterade i både hängningar och felutritad grafik. Vid denna hastighet blev flänsen på grafikkortsprocessorn riktigt varm och med bättre kylning hade troligtvis kortet klarat av en högre hastighet.

Nu är det dags för att se vad minnena klarar. Även här hade vi låga förhoppningar med tanke på att kylning av minneskretsarna saknades och att hastigheten redan som standard ligger ganska högt med tanke på minneskretsarnas specificerade hastighet.

Precis som vi misstänkte gick det inte att öka minneshastighet speciellt mycket, 765 MHz var den högsta stabila hastigheten som gick att uppnå. Även här hade bättre kylning säkerligen resulterat i ett bättre resultat.

Något intressant med NVIDIAs nya detonator är att man kan ”Auto-Identifiera” den maximala klockfrekvensen som grafikkortet klarar av. Man klickar helt enkelt bara på en knapp som tar drivrutinen själv reda på vilken hastighet grafikkortet klarar av. Dock skall man inte blint lita på resultaten man får. Genom att klicka på denna knapp fick vi en mängd av resultat, det vanligaste låg runt 420 MHz på processorn och 820 MHz på minnet. Men som ni kan läsa ovan är detta resultat långt ifrån sant.

Eftersom den mediokra överklockningen till 375/765 mot standard 350/700 inte gav en speciellt stor ökning av prestandan ser vi ingen mening med att köra kortet i den högre hastigheten och därför bli av med garantin. Ökningen i prestanda var enbart 5-10 % vilket är alldeles för lite för att man över huvud taget skall märka det.


« Föregående Nästa sida »


07/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!