Innehåll

MSI NX7800GTX

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Layout & funktioner
Kylning & ljudnivå
Överklockning
Testsystem
Prestandatester -1
Prestandatester -2
Prestandatester -3
Slutsats


Tack till MSI som gjort denna recension möjlig.

13/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout & funktioner

MSI NX7800GTX följer precis som majoriteten av alla 7800GTX-kort NVIDIAs referensdesign till hundra procent. Anledningen till att det blir mer och mer ovanligt med tillverkarspecifika lösningar är att grafikkorten börjar bli mer och mer avancerade och det är både svårt och dyrt att göra förändringar på en redan fungerande design. Faktum är att det idag inte finns ett enda grafikkort i 7800-serien på marknaden som inte följer referensdesignen på kretskortet. Vad som dock brukar förändras är kylaren och möjligtvis också klockfrekvenserna.

Rent fysiskt är grafikkortet enormt, det är till och med det längsta grafikkortet vi har testat någonsin. Det tidigare långa 6800 Ultra är i jämförelse något kortare, vilket på ett bra sätt beskriver hur stora 7800GTX-korten faktiskt är. För vissa kan detta ställa till problem vid installationen i datorlådan, framförallt när det behövs en extra strömkabel dragen till bakkanten av grafikkortet, som ytterligare gör det några centimeter längre när kontakten är ansluten.

Eftersom grafikkortet kräver i runda slängar 100 Watt för att fungera räcker det inte med de 75 Watt som grafikkortet kan plocka direkt ur PCIe-kontakten, utan man måste ansluta en extra kabel från nätaggregatet. Detta är ingen ny företeelse utan har mer eller mindre varit en regel för högprestandagrafikkort de senaste åren. Dock skall man se till att man har ett relativt nytt nätaggregat, helst skall det kunna leverera 22 Ampere på +12 Volt-linan, och dessutom vara ATX 2.0-kompatibelt.

Bak på kortet hittar vi tre kontakter, två DVI-anslutningar och en VIVO-kontakt. Här är vi glada att se två DVI-kontakter istället för en sådan och en VGA-kontakt som annars är vanligt. Som det är nu har man möjligheten att ansluta två skärmar helt digitalt, samtidigt som bakåtkompatibiliteten till skärmar med VGA-kontakt bibehålls med de medföljande adaptrarna. I VIVO-kontakten skall sedan en adapter anslutas för att man skall kunna nyttja grafikkortets alla anslutningsmöjligheter. När denna är ansluten kan man skicka ut hela tre olika signaler, S-VHS, komposit och den lite mer ovanliga komponentsignalen. Den sistnämna är den som man helst skall använda sig av på grund av bättre bildkvalité men också på grund av dess möjlighet att skicka HDTV-material.


« Föregående Nästa sida »


13/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!