Innehåll

LED-skylt

Inledning
Konstruktionen
Design och Ljus
Slutsats

Produkten köptes från en användare i Facebook-gruppen Retrodatorer köpes/säljes/bytes (C64, ZX, Amiga, Atari, MSX, MS-DOS mfl).

2019-11-14 | Jonas Axman | axman alfakrull 64bits punkt se


Inledning

En användare i Facebook-gruppen Retrodatorer köpes/säljes/bytes (C64, ZX, Amiga, Atari, MSX, MS-DOS mfl) delade med sig av möjligheten att köpa en hobbyist-tillverkad LED-skylt med valfritt motiv, ett av de färdiga motiven var The Secret of Monkey Island och med tanke på att jag haft en bakgrund från Monkey Island på min dator i över 15 år så var temat rätt givet. Och då jag har börjat få ihop en samling av Big Box-spel så är lite belysning i hyllan helt klart på sin plats. Detta gjorde att ett köp helt enkelt inte kunde motstås.

Konstruktionen

Kittet man får består av tre delar.

  • Basen är en träfärdgad del som är relativt enkel men innehåller ett fäste för ström samt LED-listen. Själva plexiskylten placeras i en fåra i basen.
  • Skylten var en föredömligt repfri plexiglas-skiva med motivet fräst i plasten.
  • En strömkabel med USB-koppling.

Nätadapter ingår ej. Tänk på att du behöver någon form av strömkälla med USB-utång så som en ac-dapter, grenuttag med USB eller en powerbank. LED-listen driva av en standard 12V-adapter om du inte använder USB-kabeln.

Design och Ljus

Designen är utfräst med CNC-maskin på plexiglaset och först lurades jag att tro att det var en utskrift men det är mycket fint fräst.. Lite spill har fastnat som små gruskorn runt om men inte så att det stör på håll. Med tanke på att detta inte är en butiksprodukt så duger det gott. Men bör tänka på att en design skall vara enkel och inte ha gråskalor exempelvis. Skylten jag köpte har texten The Secret of Monkey Island med den klassiska designen och gör sig väl. Speciellt enkla loggor, text och liknande gör sig väl på denna.

Skulle vilja nämna att själva fräsningen är gjord med hög kvalité och precision. Den inte är djup alls vilket troligen bidrar till ett bra fördelat ljus jämfört med massproducerade alternativ.

När det gäller färger har man några att välja på. Blå, röd, vitt, grön, orange och lila är de jag vet om i skrivande stund. Det kan dock skilja lite i ljusintensitet mellan de olika. Ljuset i min skylt är blått. Tyvärr gör mina bilder att ljuset inte visas som det skall. På bilderna ser det ut som att den helige jesus själv lyser upp tillvaron med en blå gloria men riktigt så blir det inte i verkligheten. Där är det istället ett mjukare och behagligare bakgrundsljus som lyser upp spelhyllan.

Slutsats

Så är jag då nöjd? Mycket nöjd är svaret, de nackdelar som kommer med denna är komna av att det är gjort på hobbynivå så det är inget jag tänker ta upp under nackdelar-listan. LED-skylten kommer helt till sin rätt i märker och med tanke på det snygga fräsningsarbetet och hur den lyser upp ser det riktigt bra ut. Tänd som en inredningsdetalj syns inga brister vilket är det viktigaste!

Fördelar Nackdelar
Behagligt ljus Kräver USB-ström
Snyggt upplyst
Ger dig +1 nerdlevel


64recslut.jpg