Innehåll

64bits besöker Brain Drain LAN på Wintergate 18

Brain Drain LAN


21/3-18 | Axman | axman [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Brain Drain LAN

Brain Drain LAN är ett LAN som dryper av 90-talsanda. Huvudregeln här är att datorn skall vara från 90-talet till så stor del som möjligt. Så inga grafikkort nyare än Geforce SDR, inte snabbare än 850 MHz, hemskt gärna en kulmus och tjockskärm.

Eftersom undertecknad byggt upp en liten retrohörna där hemma innehållandes sådant jag haft en gång i tiden tänkte jag att det kunde vara kul att spana in vad för stollar detta är. Speciellt nu när det arrangerades inom överkomligt avstånd från hemmet.

Valet av dator föll på datorn jag byggt upp för att återskapa datorn jag hade i slutet på 90-talet. En IBM Aptiva Pentium 2 400 MHz med två Voodoo 2 i SLI-konfiguration. Till denna har jag lyckats hitta ett passande IBM-tangentbord (visserligen till en tidigare modell) samt en sådan 17" tjockskärm som jag hade en gång i tiden. Glad i hågen förbereddes datorn men av praktiska skäl hade jag inte testat skärmen så mycket för ja... det är en tjockskärm och även om den är 17" så tar den helt enkelt skitmycket plats. Windows såg fint ut, efter att ha ändrat till 85 Hz istället för epilepsianfallet 60 Hz, men sedan visade det sig att spel var helt ospelbara! Skärmen har helt enkelt sett sina bästa dagar och blivit ljussvag. Den fick därmed falla bort och istället blev det en gammal 15" LCD.

Sen fredag eftermiddag anlände jag hos Wintergate18 där Brain Drain LAN hade eget bord. Första insikten är att 1) inte bara datorn har blivit gammal, det har jag med (inte helt medveten om det innan) 2) LAN-besökare har blivit yngre sedan jag var på Dreamhack 2004. Tydligen betyder de där gråa hårståna något. Men väl inne hittade jag ett bord som såg lovande ut. Gamla datorer och en medelålder det dubbla jämfört med resten av lanet visade att jag hittat rätt.

Väl på plats hittades det lite trevligt folk att tjöta med, arrangörerna arbetade febrilt med att förbereda maskiner inför kommande event (tyvärr hade den tilltänka servern inte överlevt transporten). Därefter startade lanet på allvar med en konsert och det var Dunderpatrullen som stod för noterna.

Efter uppträdandet samlades ett gäng vid de retrodatorer som fanns att låna och Dunderpatrullen utmanade besökare i Quake 2. Den lyckliga vinnaren kunde gå därifrån med en välförtjänt Jolt!

Vidare så spelades det lite olika spel. Ett blandat mekande, installerande och spel gällde under kvällen. Unreal Tournament 99, Quake 3, Blood, Counter Strike 1.3 och liknande spelades. På lördagen när folk vaknat till liv fortsatte spelandet och det testades med mer Unreal Tournament, Quake 3, Blood, Need for Speed 3 och GTA 2. Lite tips från Necrodude gav en fördubbling i FPS i Quake 3 och en betydligt bättre grafik för att ha någon form av chans mot de som kan spela på riktigt.

Tyvärr var jag tvungen att kasta in handduken på lördagskvällen när retro-turneringen började dra igång. Nu var det dags för deltagarna att tävla mot varandra om lite fina priser så tyvärr kan jag inte säga hur det gick där.

Så hur var det? Ja, blandat. Retrodelen tilltalade mig även om jag tyvärr kanske inte är den som får så mycket ut av LAN. Singleplayer är mer min melodi. Dock var det trevligt att få spela gamla klassiker med liksinnade samt träffa och prata lite med andra deltagare och arrangörer. Det gav blodad tand.

Dock var Brain Drain LAN denna gång arrangerat ihop med Wintergate 18 och frågan är om kombinationen var så lyckad. Bordet blev inte fullsatt och orsakerna kan diskuteras, några fler vid retrobordet hade varit positivt. Vad som är klart är att de olika lanen inte hade riktigt samma fokus. Konstant hög ljudnivå från musiken (inte bra för min tinnitus), stor åldersskillnad och att de vid retrolanet nog blivit lite bekvämare av sig med tiden var troligen inte till fördel för Brain Drain. Nästa gång blir det mindre skala av vad jag hörde och det är nog då det kommer mer till sin rätt. Håll utkik efter deras nästa lan helt enkelt!


 


21/3-18 | Axman | axman [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!