Innehåll

Asono Eight

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Asono/a> som gjorde denna recension möjlig.

05/01-05 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

De flesta av dagens MP3-spelare använder sig av inbyggda batterier vilket har sina begränsningar. En av dess största nackdelar är att man måste ha tillgång till en laddare eller dator, man kan inte gå till närmaste kiosk och köpa nya batterier. Ytterligare något som kan krångla till det är att när batteriet i spelaren efter något år förlorar sin kapacitet, då blir hela MP3-spelaren totalt oanvändbar.

Ett sätt att komma förbi de här problemen är naturligtvis att använda sig av vanliga AA (R06)-, eller AAA (R03)-batterier för att ge ström åt sin spelare. Om man då är ute på resande fot behöver man bara uppsöka närmaste affär för att ge sin spelare ny energi.

Spelaren som vi idag skall testa kommer från Asono och heter Eight. För att driva den här spelaren har tillverkaren valt två stycken AAA-batterier. Så för er som inte ser spelare med inbyggda batterier som ett alternativ, läs vidare och se om ni har hittat vad ni söker efter.

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av specifikationerna för Asono Eight.

Storlek 80 x 42 x 23 mm (LxBxH).
Vikt 35 gram (batteri exkluderat).
Lagringskapacitet 256 MB.
Stöd för MP3 (8 - 320 Kbps) och WMA (32 – 192 Kbps.
Batteri Två AAA-batterier.
Batteritid Cirka 20 timmar.
Överföring USB 1.1.
Upplösning på skärmen 128 x 64-pixlar.
Uteffekt 12 mW + 12 mW (vänster respektive höger kanal).
Övrigt Line-in (ljudingång, spelar in MP3 i 8 - 224 Kbps), OLED-skärm och mikrofon (diktafon).
Rekommenderade priser 1995 SEK med moms.

Vikten på spelaren är specificerad till 35 gram, men då utan några batterier i spelaren. Eftersom ett AAA-batteri väger ungefär 12-13 gram, blir den totala vikten bra mycket mer än 35 gram, utan istället runt 60. Detta är relativt sett ganska mycket mer än andra spelare, till exempel JOS MP-400 med sina 36 gram, och Niob NB-110 med 46 gram. Å andra sidan har båda dessa spelare inbyggt batteri, så den jämförelsen är inte rättvis. Om vi istället jämför Eight med JOS MP-300 som använder sig av ett AA-batteri ser vi att Eight faktiskt är det lättare av de två, 60 mot 70 gram.

Storleksmässigt hamnar spelaren också på efterkälken mot andra spelare så som MP-400 och NB-110. Men än en gång blir jämförelsen orättvis på grund av det inbyggda batteriet i dessa spelare, om vi återigen ställer Eight mot MP-300 är skillnaderna minimala. Om vi enbart tittar på storleken som tillverkarna har angett har MP-300 en mindre volym, men eftersom Eight inte är kubisk är en sådan jämförelse inte rättvis. På bilden nedanför kan ni själva göra en bedömning av hur stora spelarna är relativt varandra.

Skärmen som används på den här spelaren är av den gamla vanliga OLED-typen som så sent i våras var något nytt och innovativt. Men idag när i princip alla MP3-spelare använder sig av något liknande börjar den kännas omodern och tråkig. Att dessutom alla skärmar visar exakt samma färger gör det hela ännu mer ointressant. Men OLED-skärmar är på inget sätt dålig, de är lätta att tyda, och versionen Asono valt har en relativt hög upplösning med 128 x 64-pixlar. Det är färre en vad Asono Opus har med sina 128 x 128-pixlar, men fler än hos MP-400 (96 x 36-pixlar).

Den normala uteffekten på MP3-spelare av den här kalibern är 13 mW per kanal. Eight med sina 12 mW hamnar något under detta, men knappt märkbart. Det är för övrigt exakt samma uteffekt som MP-300 har.

En funktion som vissa personer säkerligen kommer att uppskatta är ”bookmark”. Med hjälp av den kan man lägga till ett så kallat bokmärke i en fil, och genom att sedan ladda det starta på exakt samma ställe igen. Detta är extra användbart om man lyssnar på musikböcker och enkelt vill börja lyssna på samma ställe man slutade på. Tyvärr är den här funktionen inte allt för vanlig, och många spelare saknar den (bland annat MP-400, MP-300, Niob och Opus).

Saker vi saknar är de gamla vanliga, stöd för spellistor, USB 2.0-gränssnittet och OGG Vorbis. Dock skall man inte göra något större av denna avsaknad, de allra flesta klarar sig ypperligt utan dessa funktioner.


  Nästa sida »


05/01-05 | Niclas Alfinson | nizenco alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!