Innehåll

Shuttle SB77G5 och hembio-PC

Inledning
En PC i hembion?
Det börjar med en liten dator...
Dags att lyfta på huven
Sval processor på ett annorlunda sätt
Moderkortets specifikationer
Möjligheternas BIOS
Tillbehör och förpackning
Dags att börja bygga...
Praktisk sammansättning
Installation av operativsystemet
Microsoft eller gratis?
Media Portal i detalj
Microsoft Media Center 2005
Bildkvalitet
Prestandan hos 3D-grafik och ljud
Avslutning


Tack till Shuttle som gjorde denna artikel möjlig.

22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Dags att lyfta på huven

Då var det dags att avlägsna det svarta skalet och titta in i maskinrummet. Det första som slår en är att det redan ser välfyllt ut trots att inga komponenter har monterats. Detta är dock inga problem tack vare en genial kontruktion av chassits innandöme. Det som framförallt fyller ut lådan är hållaren för lagringsenheter. I detta trånga utrymme kan man nämligen pressa in en 5.25"-enhet och två 3.5"-enheter där den ena är nåbar från framsidan. Denna hållare lyfts enkelt ut ur chassit sedan två skruvar har lossats. I och med detta kommer man åt moderkortet utan några problem. Med hållaren utanför är det dessutom mycket enkelt att montera DVD-läsare och hårddisk.


När nu moderkortet är synligt kan det vara värt att visa på dess mekaniska egenskaper. Eftersom lådan är så pass liten är moderkortet specialgjort och passar precis i lådans botten. Storleksmässigt kan moderkortet jämföras med mini-itx (17 x 17 cm) som har vuxit lite på längden. Kortets mått är 18.5 x 25.4 cm, vilket placerar det mellan mini-itx och micro-ATX. Trots dess begränsade yta så ser moderkortet luftigt ut. Runt processorsockeln är det ovanligt rent med tanke på det tillgängliga utrymmet. Detaljer som är värt att nämna är kylningen av styrkretsen och spänningsregulatorns effekttransistorer. Båda dessa är passivt kylda med rätt så stora flänsar av aluminium. Att effekttransistorerna har kylflänsar visar att detta moderkort är kapablet att dra runt de kraftigaste Intel-processorerna av i dag.


Fler detaljer av intresse är placeringen av minnesplatserna och kontakterna för hårddiskar. Båda dessa attiraljer sitter precis bakom lådans framsida. Minnesplatserna är två till antalet och är avsedda för DDR-SDRAM. Minnesmoduler på maximalt 1024 MB kan användas vilket sätter största möjliga minnesmängd i systemet till 2 GB. Rekommenderad hastighet är PC2700 (för Celeron/P4 med 533 MHz FSB) eller PC3200 (för P4 med 800 MHz FSB). Dessutom kan felrättande minnen (ECC) användas, vilket kan vara av intresse om datorn skall användas som server.

För hårddiskar och optiska enheter finns totalt två IDE-kontakter och två SATA-kontakter. Detta ger sammanslaget en möjlighet att ansluta sex IDE-enheter till moderkortet. Hur nu dessa skall kunna klämmas in i denna skokartong är en fråga som återstår att lösa, men med 2.5" eller till och med 1.8" hårddiskar och lite uppfinningsrikedom är det nog inte omöjligt. Håller man sig till 3.5"-enheter stannar antalet möjliga enheter på två hårddiskar och en CD/DVD-läsare alternativt tre 3.5" hårddiskar. Placeringen av kontakterna, precis i kortets framkant, gör att kablaget hamnar långt i från processorn och dess kylsystem. Dessutom har Shuttle hjälpt till med att förmontera kabeln till 5.25"-platsen, vilket sparar en hel del arbete för den som skall montera datorn. Kablaget är monterat på ett prydligt sätt som gör att man slipper "råttboet" som annars lätt uppstår.


För expansion finns två kortplatser tillgängliga, en 33 MHz PCI-plats och en 8X AGP. Eftersom moderkortet saknar integrerad grafik måste man utrusta systemet med ett grafikkort. Den uppmärksamme ser att PCI- och AGP-platsen är omkastade jämfört med vad som är standard för ATX-moderkort. Orsaken till detta är att man vill få det varma grafikkortet närmast lådans sida och på så sätt förbättra kylningen av detta. Utrymmet till väggen är dock otillräckligt för vissa grafikkort. Behöver kortet två platser på grund av dess kylning kommer det inte att passa. Detta utesluter en del nVIDIA GeForce 6800-kort samt kort modifierade med kyllösningar från Zalman och Arctic Cooling. Grafikort från ATi som inte har modifierats samt nVIDIA-kort som ryms på en kortplats går alldeles utmärkt att använda.


« Föregående Nästa sida »


22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!