Innehåll

Kom igång med IRC

Vad är IRC?
Börja med mIRC
Ansluta till kanalen #64
Vidare lektioner
Netikett
Inte bara mIRC


08/02-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Vad är IRC?

Info
Nät: Quakenet
Kanal: #64
Notera: Kräver registrering mot Q eller inbjudan via /msg sixtyfour !invite

Den här guiden är tänkt som en introduktion till IRC. Vi går även igenom det populära programmet mIRC och vad som krävs för att ansluta till 64bits egen kanal. Är du redan bekant med IRC kan du hoppa till det stycket direkt.

IRC är en förkortning av Internet Relay Chat. Redan där hör man vad det handlar om, chat, att prata med andra via Internet. IRC består, till skillnad från exempelvis Webben, av flera olika nätverk. IRC är ett protokoll avsett för chat som är stommen i olika nätverk. Nätverken består sedan kanaler som man kan besöka och chatta med alla som är inne i kanalen samtidigt som en själv. Vår kanal finns på nätverket Quakenet, på senare tid det största IRC-nätverket.

Kanalernas namn börjar oftast med ett #, 64bits kanal heter #64. Det är viktigt att hålla i åtanke att kanaler skiljer sig mellan olika nätverk. #64 på Quakenet och #64 på Dalnet är två helt skiljda kanaler, de som är anslutna till #64 på Quakenet kan varken se eller chatta med de i #64 på Dalnet.

När det sedan är dags att ansluta kan man lätt bli konfunderad eftersom Quakenet har flertalet servrar i olika delar av världen. Det är dock samma Quakenet överallt, men du bör välja en server nära dig (vilken som helst av de svenska brukar fungera bra) för att undvika långa svarstider.

Börja med mIRC


Options i mIRC.

För att ansluta till IRC behöver du ett klientprogram. För Windows är mIRC det populäraste valet och vi har därför valt att gå igenom hur du kommer igång med det. (Faktum är att många förknippar programmet mIRC med IRC och pratar om att ansluta till mIRC, chatta i en mIRC-kanal och liknande. Men det är alltså helt fel.)

Börja med att ladda ner och installera mIRC. Efter att det är avklarat och du startat programmet för första gången kommer du mötas av en ruta där du ska fylla i namn, email samt "nickname". Ditt nickname är vad du vill kalla dig på IRC. Tänk på att välja ett namn som inte är vanligt eftersom det måste vara unikt. Dessutom kan namnet inte innhålla mellanslag eller andra specialtecken.


Ansluten till Quakenet.

Välj sedan Servers för att bestämma vilket nätverk du ska ansluta till. För att komma in på 64bits kanal väljer du Quakenet under IRC Network och Quakenet: Random SE server under IRC Server.

Nu är du klar att ansluta till Quakenet. Klicka på Connect to server-knappen. Det kommer att dyka upp en ruta som ber dig välja kanal, stäng den. På grund av omständigheter utanför vår kontroll var vi tvungna att ta bort möjligheten att direkt ansluta till #64.


  Nästa sida »


08/02-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!