Innehåll

EasySATA, SATA för USB 2.0

Inledning
SATA vs. USB 2.0
Dags att öppna lådorna
Användning
Prestandatester
Sammanfattning


Tack till Eksitdata som bistod med recensionsexeplaret.

24/04-06 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

En gång i tiden, närmare bestämt för två år sedan, recenserade vi en liten praktisk sak vid namn Easy-IDE. Denna pryl gjorde det möjligt att ansluta valfri IDE-enhet som hårddiskar och DVD-brännare/läsare till en USB-port. Framförallt för att föra över innehållet från en hårddisk till en annan vid till exempel en uppgradering eller som backup var denna lilla sak mycket användbar. Men under dessa två år har det hänt saker inom området hårddiskar och DVD-läsare, framförallt när det gäller deras gränssnitt mot värdsystemet. Serial-ATA (SATA) introducerades på marknaden som ett smidigare alternativ till den traditionella parallella ATA-gränssnittet. Med helt nytt protokoll och helt ny kontakt går det inte längre att använda utrustning för parallell ATA med dessa hårddiskar, vilket gör Easy-IDE oanvändbar för de som har en SATA-disk liggandes. Detta insåg en tillverkare och skapade ett alternativ till Easy-IDE: EasySATA. Med denna lilla dosa skall man kunna koppla in valfria SATA-enheter till USB-porten enligt samma princip som Easy-IDE. Hur bra den fungerar får ni reda på om ni läser vidare...

SATA vs. USB 2.0

Framtiden är seriell, i alla fall om man ser till gränssnitt i persondatorer. Många kommunikationsmetoder som tidigare var parallella har nu blivit seriella. PCI och AGP ersätts av PCI Express, parallell ATA ersätts med SATA och den gamla parallellporten har ersatts av USB. Både PCI Express och SATA är interna gränssnitt, dvs dessa är normalt tillgängliga inuti datorn och kan ej nås från utsidan. USB och FireWire däremot är gränssnitt avsedda för inkoppling av externa enheter. Vill man tillfälligt koppla in en enhet som körs på SATA har man två vägar att gå: öppna chassit och leta upp en ledig SATA-port eller använd en adapter som gör om USB eller FireWire till SATA. Produkten vi har testat gör just detta - konverterar USB till SATA för att man skall tillfälligt kunna ansluta hårddiskar till sin dator.

Innan vi ger oss på recensionen av EasySATA skall vi jämföra några gränssnitt med varandra för att få en uppfattning om var i ordningen vi befinner oss med USB och SATA. Diagrammet nedan visar ett antal seriella gränssnitt (även om Ethernet och trådlöst nätverk, WLAN, inte riktigt räknas som seriella fick de vara med för jämförelsen) och deras teoretiska maxhastigheter:


USB High Speed är den standard som infördes med version 2.0. Tack vare detta får man en teoretisk överföringshastighet på 480 Mbit/s. Tidigare USB-versioner var begränsade till 12 Mbit/s (Full Speed) och 1.5 Mbit/s (Low Speed). Fortfarande kan enheter begära dessa lägre hastigheter trots att värdsystemet använder USB 2.0. Alla enheter behöver helt enkelt inte High Speed för att fungera (möss och tangentbord till exempel). USB-enheter använder en differentiell signalöverföring (för att eliminera störningar) och kör i halv duplex. Anslutna enheter kan strömförsörjas via kabeln, vilken erbjuder 5 V och en ström på max 500 mA. För er som vill veta mer om USB 2.0 hänvisar jag till specifikationerna hos USB Implementers Forum.

Serial ATA (SATA) är en uppföljare till det klassiska parallella ATA-gränssnittet (PATA). Det som framförallt skiljer SATA från PATA är kabeln, dvs sättet värden kommunicerar med ansluten enhet. I PATA använde man 40 ledare (i och med ATA/66 blev det 80 ledare där hälften är jord, detta för att minimera störningar) jämfört med SATA-gränssnittets sju. Ur installationssynpunkt är denna förändring till stor fördel i och med att en tunn kabel inte är i vägen på samma sätt som en bred bandkabel. Utöver kablen har man även skruvat på gränssnittets övriga egenskaper, bland annat hastigheten. Första generationens SATA erbjuder 150 MB/s, vilket motsvarar den snabbaste versionen av PATA. SATA-II erbjuder en fördubbling vilket ger 300 MB/s och i framtiden finns planer på hastigheter på 600 MB/s. Utöver hastigheten har man även lagt in nya finesser, framförallt i SATA-II. NCQ, Native Command Queuing, är en av dessa, vilket är en funktion som skall optimera flödet av kommandon till hårddisken (påminner lite om hur SCSI fungerar). Hot-Swap är också en möjlighet inom SATA-standarden, dvs att man kan koppla in och ur enheter under drift. Ur detta kommer då möjligheten att erbjuda extern SATA-anslutning, eSATA. På så sätt kan man ansluta SATA-enheter till sitt system på samma sätt som USB.

Till sist bör jag nämna några ord om UMS, USB Mass Storage device, i och med att recensionsobjektet agerar som en sådan. Detta är benämningen på en USB-klass som lagringsenheter (flashminnen, mp3-spelare, flyttbara hårddiskar, mm) identifierar sig som. Olika USB-enheter har nämligen olika klasser som talar om för operativsystemet vad de skall användas till. På så sätt kan rätt drivrutiner laddas och korrekt funktion erhållas. En enhet som är klassad som UMS känner Windows (och andra operativsystem som har UMS-stöd) igen direkt som en flyttbar lagringsenhet och installerar automatiskt rätt drivrutin. Inga separata drivrutiner skall behövas om operativsystemet är Windows 2000 eller nyare.


  Nästa sida »


24/04-06 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!