Innehåll

RSS - En snabbguide

Inledning
Vad är RSS?
RSS i Firefox
Fler användningsområden

 


25/11 -04 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

För ett par dagar sedan (när detta skrivs) valde vi att lägga ut nyhetsrubrikerna från 64bits i RSS-format. Bemötande blev väldigt splittrat. Vissa jublade genast medan andra inte alls förstod vad det rörde sig om.

Vi som jobbar med 64bits gillar RSS och tycker det är en suverän idé som fler borde känna till och använda. Den här korta guiden riktar sig till de som aldrig hört talas om tekniken och/eller inte vet vad den används till.

Vad är RSS?

Förkortningen RSS står för Really Simple Syndication och kan översättas till Väldigt Enkel Distribution. Funktionen som gömmer sig bakom de tre bokstäverna är egentligen enkel, den låter dig veta när en websida har uppdaterats.

En websida som erbjuder RSS har en så kallad "feed" som du prenumerar på för att få uppdateringar. RSS-filen, "feed"-en hittas oftast om du letar efter länkar som heter något i stil med RSS, Syndicate, XML, m.fl. RSS är i sig själv bara ett samlingsnamn för olika protokoll med samma funktion.

Den stora fördelen med RSS är att det blir enklare att sortera information från olika källor. Det är enkelt att samla ihop "feeds" från alla dina favoritsidor (samt ett par som du inte läser så ofta) kombinera dem i en läsare (som brukar kallas "aggregator") och se dem uppdateras utan att du själv surfar runt i väntan på nytt material.

Användningsområderna för RSS ökar även hela tiden. Det är lika smidigt att plocka hem våra nyhetsrubriker som det är att få information om de nyaste artisterna på iTunes, dagens webserier, eller BitTorrent-filer direkt via "feeds". Vill du ha mer detaljerad information om RSS rekommenderar vi Wikipedias artikel, se även länkarna i slutet av den.

RSS i Firefox

Populära webläsaren Mozilla Firefox har sedan version 1.0 inbyggt stöd för att läsa RSS-rubriker. Användningsområdet i Firefox är en smula begränsat då den endast visar rubriker och inte själv kan skilja mellan lästa och olästa artiklar. Det är dock väldigt smidigt att komma igång snabbt med.

Det första du ska göra är att hitta en websida som faktiskt erbjuder en "feed". Firefox visar det genom en orange liten ikon i högra hörnet. Klicka på den för att kunna börja prenumerera.

Du lägger till den precis på samma sätt som du bokmärker en sida.

RSS-bokmärket bör uppdateras direkt och du får direktlänkar till alla våra senaste nyheter.

Fler användningsområden

Det finns mängder av program för att prenumerera på RSS vi har samlat några tips. För GNU/Linux och andra Unixliknande system rekommenderar vi Blam! eller Straw om du använder GNOME, samt Akregator om du använder KDE. För Mac OS X NewsFire. Windows-användare rekommenderar vi slutligen att använda Feedreader. Vill man utnyttja Firefox RSS-funktioner finns det en suverän utökning med namnet Sage som ger dig en fullfjädrad RSS-läsare direkt i webläsaren.

För det mesta räcker det att peka läsaren till sidans URL för att den ska hitta "feeden", i andra fall måste du själva leta reda på den och mata in den i programmet. Du hittar 64bits "feed" här.

Många andra lösningar finns att kika på, Xbox-ägare kan ha våra nyheter på TVn genom Xbox Media Center, ser skrivbordet trist ut går det utmärkt att få dem att dyka upp där. Har du en personlig startsida är det lika enkelt att integrera dem där. Möjligheterna är många och gör det förhoppningsvis lite enklare att hålla koll på tillvaron.




25/11 -04 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!