Innehåll

Att bygga en pepparkaksdator

Inledning
Recept, Ingredienser och Tillbehör
Grafikkortet
Processorkylaren
Minnet
Moderkortet
Sammanfattning


13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionInledning

Julen närmar sig med stormsteg. För en del innebär denna högtid en möjlighet att pusta ut från den annars hektiska tillvaron och ägna mer tid åt familj och vänner. En vanlig familjetradition är att julbaka. De flesta av oss har antagligen någon gång i livet varit delaktiga i denna syssla, med mer eller mindre goda erfarenheter. Personligen är jag, på äldre da’r, ingen större entusiast av julbakandet, men eftersom min flickvän gillar det desto mer brukar jag uppoffra mig.

Det här året dök dock en ny tanke upp i mitt huvud, i samband med att vi skulle baka det årliga pepparkakshuset. Varför inte göra något kul och annorlunda? Tankarna snurrade rundor i huvudet en stund, för att sedan forma sig till en udda idé. Varför inte försöka sig på att bygga en pepparkaksdator? Nä, nu får du ju ta och ge dig! Det är ju höjden av datornördighet; att inte nöja sig med att ha datorer som hobby, utan till och med tvinga den på och förstöra den traditionella pepparkakshustraditionen. Jag tittade mig i spegeln en stund och tänkte: -Är det verkligen så illa??? Några hundradelssekunder, vilka upplevdes som en hel evighet, flög förbi, innan svaret kom: Det här är en för rolig utmaning för att gå miste om. Skit i jultraditioner och snack om datornördighet; här ska byggas en pepparkaksdator!

I följande text kommer ni att få ta del av resultatet, det vill säga från idé till förverkligande. Pepparkaksbygget kommer att publiceras i två delar. I den första artikeln ligger fokus på byggandet av processorn, processorkylaren, minnet, grafikkortet samt moderkortet och i den andra artikeln bygger vi chassit, nätaggregatet, CD/DVD-spelaren och hårddisken.  Nästa sida »


13/12-05 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare versionDiskutera denna artikeln i vårt forum!