Innehåll

Singel Core vs. Dual Core, igår, idag, imorgon

Inledning
En och en, eller tillsammans
Multitasking
Enkel kärna
Dubbla kärnor
Presler
Testsystem
Subjektiva tester
Prestandatester - Program
Prestandatester - Spel
Framtiden

Tack till Intel, som gjorde denna recension möjlig.

31/03-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Processorer med dubbla kärnor har länge varit efterlängtade inom datorvärlden. Många användare har insett fördelarna med parallell exekvering av trådar. Tidigare har detta fenomen enbart varit möjligt genom specialprodukter som moderkort med fler än en processorsockel och processorer som kan arbeta ihop. Sådana lösningar har varit dyra jämfört med de standarddatorer som de flesta konsumenter använder sig av, och därför har dessa system i princip enbart använts i speciallösningar så som servrar och/eller arbetsstationer där två till åtta processorer varit standard.

AMD och Intel har den senaste tiden börjat implementera två enskilda kärnor på en och samma processorförpackning. Detta har medfört att användaren numera kan dra fördel av att kunna exekvera flera parallella trådar, utan några speciallösningar. Jämfört med vanliga enkel-kärniga processorer skiljer priset bara nämnvärt och det är ingen tvekan om att många tror, och hoppas, att detta är framtiden.

Ytterligare något som har lett fram till denna lösning är att man har stött på en barriär, man kan helt enkelt inte öka råprestandan hos processorn i samma takt som tidigare genom att öka antalet MHz, och då var/är man tvungen att se sig om efter andra lösningar. En av de mest lovande lösningarna är just processorer med flera kärnor.

Vi har i följande artikel tänkt diskutera kring enkel-kärniga och dubbel-kärniga processorer. Vad är det som lett fram till denna utveckling och vad behövs för att det skall fungera samt hur ser framtiden ut? Utöver detta är en subjektiv analys inkluderad, hur känns det att arbeta på en dator med fler än en processor/kärna, och i så fall när samt hur märker man skillnad. Detta är alltså inte tänkt som någon utvärdering av de enskilda delarna, sådan finns det tillräckligt av på Internet, men några siffror och diagram kommer trots allt vara inkluderade. Trevlig läsning!


  Nästa sida »


31/03-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!