Innehåll

Amiga/Atari Mus-adapter från Arananet RetroProducts

Inledning
Adaptern
Testet
Slutsats

Musadaptern köptes från Arananet RetroProducts.

21/6-18 | Jonas Axman | axman alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Ett inköp gjorde från en webshops som drivs av en Amiga-entusiast och två produkter föll i smaken. Den ena av dessa var en adapter för PC-möss till Amiga-Möss. Att få tag på en mus till Amiga är inte så svårt egentligen men det kan vara nog så knöligt att leta runt på Amiga-sidor, forum eller exempelvis Tradera. Dessutom slits de som finns och går sönder så sakta men säkert blir de färre och färre. Notera att adaptern även fungerar till Atari.

En annan anledning till att byta som kan diskuteras är att de klassiska mössen är kul-möss och personligen är jag glas om jag kan slippa göra ren hjulen för att det sitter lager av damm inuti. Många inom hobbyn byter ut innanmätet i gamla möss till just laser.

Denna adapter bör noteras är byggd av en av alla de entusiaster som håller sin hobby vid liv.

Leverans, den och något annat.

Adaptern

För 9 Euro får man ett litet kretskort med en seriell port för Amiga, en PS2-port och USB-port. Beskrivningen på webshoppen är sparsmakad men lyder enligt följande

This mouse adapter allows to plug a PS/2 mouse compatible with ps2 protocol directly to the Commodore Amiga. Works great with Microsoft intellimouse (find them on ebay).

Package content: Mouse adapter.

Note: On Atari ST a DB9 extension is recommended.

Kortfattat är alltså detta en adapter som konverterar PS2-kompatibla möss till något amigan förstår. Det kanske inte alla har koll på är att PS2 inte bara är kontakten i sig utan även hur kommunikationen sker. När USB-kontakterna kom så var det standard att möss och tangentbord kunde prata båda via PS2-protokollet och via USB-protokollet. Många kanske minns USB till PS2-adaptrarna som kom med datorer förr. Dessa innehöll ingen intelligens utan musen/tangentbordet förstod hur det var inkopplat.

Häri ligger även haken med denna adapter. Den översätter PS2-protokollet och det är något som USB-möss sällan har stöd för numera, det var främst när USB var nytt så skall du använda en USB-mus kommer det troligen inte att gå. Men med lite tur har du en gammal USB-mus där det funkar, vi skall testa hur det var bland de möss jag hade tillgängligt.

Angående adaptern i sig så är det ett öppet kretskort, byggkvalitén är god enligt mitt amatör-öga. Risk för att knäcka adaptern bör påpekas ifall man lyfter fronten av Amigan eller om man är oförsiktig när man pluggar i kablarna men då får man nog skylla sig själv.

Testet

Testerna var enkla. Koppla in musen via adaptern, starta upp i Workbench 3.1 och se om musen fungerar. Testsystemet var en Amiga 500 utrustad med ett ACA500+ acceleratorkort. Förväntat resultat om adaptern gjorde sitt jobb var att alla PS2-möss skulle fungera och förhoppningsvis någon av USB-mössen.

Modell Kontakt Laser/Kula Fungerade
Dell 4k932 USB Laser Nej
Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500 USB - Trådlös Laser Nej
Microsoft Wireless Mobile Mouse 3000 USB - Trådlös Laser Nej
HP 590509-002 USB Laser Nej
Fujitsu Siemens MOWFBO USB Laser Ja
HP 417441-001 PS2 Laser Ja
HP 417441-002 PS2 Laser Ja
HP 5187-6139 PS2 Laser Ja
Logitech M.SFB69 PS2 Laser Ja
HP 334684-003 PS2 Kula Ja
Microsoft Port Compatible Mouse 2.0A PS2 Kula Ja

Och vi har ett resultat. Alla PS2-mössen fungerade som förväntat. Inga konstigheter i rörelserna. För skojs skull testades två trådlösa möss med via USB men dessa fungerade ej. Dock ingen överraskning där. Av de två USB-möss jag hade var den ena modell äldre och den andra tillverkad runt 2010 uppskattningsvis. Där fungerade bara den äldre musen.

Slutsats

Jag är nöjd, mycket nöjd faktiskt, men det beror mycket på att jag har sparat undan ett litet lager av gamla möss. Egentligen skjuter adaptern bara problemet på framtiden då det är PS2-protokollet som gäller men som tur är så finns det gott om sådana möss tillgängliga på nätet, i förråd och lite varstans. Det är inte så många år sedan som HP slutade skicka med PS2-möss till sina stationära faktiskt (Någon på HP måste ha beställt galet många PS2-möss av misstag).

Visserligen har jag två fungerande Amiga-möss men nu kan jag använda en ersättbar lasermus vilket jag är nöjd med. Och priset? Ja 9 Euro kan jag leva med, speciellt eftersom det är ett entusiastbygge och inte något massproducerat.

Bonus: Har du en 3D-printer har skaparen ett skal här.

Fördelar Nackdelar
Lättare att hitta ny mus Moderna USB-möss stödjs normalt inte
Kan använda färdiga lasermöss
PC-möss är billigare 


21/6-18 | Jonas Axman | axman alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!