Innehåll

FrontX CPX Multimedia Ports

Inledning
Installation

Användning & Synpunkter
Omdöme


08/06-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Inledning

Som recensent och medarbetare på 64bits har jag haft tur på sistone. Jag har fått testa flera stycken produkter som är smarta, relativt billiga, och unika i sitt slag. Först var det Wicked3Ds eyeSCREAM Light, och nu för några dagar sedan dök det upp ett paket från Malaysia med en CPX Multimedia Port från FrontX.

Produkten i sig behöver nog en närmare presentation då den inte finns i Sverige än.
Har du någonsin avundats ägare till märkesdatorer för att de på ett smidigt sätt ordnat det med bl.a. USB kontakter i fronten så du slipper krypa in under bordet och rota i kabelhärvan för att hitta rätt? Det har i alla fall jag gjort många gånger. FrontX har hörsammat oss PC byggare och gett oss samma möjlighet. Som så ofta när det gäller hemmabygge vs. Compaq har vi också fler möjligheter och variationer att välja mellan.

Edit: Det har kommit till min kännedom genom en av våra besökare att produkten nu finns att tillgå i Sverige bl.a. från Kylning.com.Installation

CPX fungerar på ett smidigt och enkelt sätt. Du monterar själva lådan i en 5,25" plats i fronten på chassit. Sedan drar du sladdar från de befintliga USB/Seriell/Ljud kontakterna på baksidan så du får samma kontakt på framsidan. Bilden nedan förtydligar.


Jag funderade på om jag skulle bli tvungen att dra sladden till högtalarna via framsidan, så är inte fallet. Du får en extra ljudutgång på baksidan samt en på framsidan för exempelvis hörlurar. Kopplar du in något där bryts ljudet från baksidan. Mycket smidigt!

Meningen är att du själv ska kunna komponera din egen CPX. Du kan köpa enstaka kontakter från FrontX hemsida och även nya basenheter m.m. Priset på en basenhet ligger runt $20-$25, priset på kontakter varierar mellan $6 och $8.50. Tänk på att i priset ingår också frakt till en internationell destination.

Själva installationen är som du säkert förstår inte särskilt komplicerad. Den här grunkan stjäl dock en 5,25" plats och två kortplatser. Den bidrar också till större kabelhärva inuti chassit.

Några tips kan dock vara på sin plats. Jag använde de extra USB kontakterna på moderkortet för att slippa dra sladdarna hela vägen. Sedan stoppas de enkelt undan i en sladdgömma från IKEA. På så vis så hindras inte luftflödet lika mycket.

Kontakterna döljs snyggt bakom luckan. Använder du den frekvent går det utmärkt att plocka bort luckan. Den är också "mod-vänlig" om uttrycket tillåts, enkel att plocka isär om man skulle vilja spraylacka den.Användning & Synpunkter

CPX Multimedia Ports fyller sin funktion utmärkt, jag har testat USB samt Ljudkontakterna och de fungerar mycket tillfredställande. Det blev genast enklare att framåt kvällen koppla in hörlurarna. Proceduren blev snabbare och jag slapp trilskas med för kort sladd.

Kontakterna, sladdarna och basenheten är välgjorda och man får inte den där "budgetkänslan" när man använder dem. Jag minns kontakter som följt med ut när jag dragit ut hörlurarna. Så är inte fallet här.

Om jag sa att installationen av CPX var enkel tidigare måste jag korrigera det utlåtandet. Passformen stämde inte alls överens med min HX08. Skruvhålen hamnade väldigt snett vilket gjorde det väldigt lurigt att fästa enheten ordentligt. Felet ligger dels i att de sitter lite för högt samt att den saknar den stabila form som t.ex. en cd-spelare har.Omdöme

FrontX CPX Multimedia Ports fyller verkligen sin funktion och visar än en gång att ett hemmabygge inte bara är kraftfullare, utan också lika enkelt att använda som vilken märkesdator som helst.

Jag lyfter på hatten för ännu en genial produkt, genvägen till genombrottet ligger i enkelheten och att låta användaren själv välja tillbehör.

Redan nu finns det mesta inom kontakter till CPX: USB, Seriell, Ljud, Spelport m.m. det lär också komma video och paralellportar inom kort.

Den största nackdelen ligger dock fortfarande i priset. Trots att frakt ingår i priset hos FrontX så känns det långt ifrån rätt att behöva lägga kring hundralappen för en USB kontakt.

Fördelar

  • Underlättar kabeltrasslet
  • Du väljer tillbehör själv
  • Genomarbetad
  • Enkel installation

Nackdelar

  • Dålig passform
  • Dyra tillbehör

 
08/06-01 | Whiz | whiz@64bits.se