Innehåll

Western Digital Caviar WD600AB

Inledning
Specifikationer
Test
Med i paketet
Ljudnivåer och värme
Slutsats


WD600AB


14/7-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Inledning
Finns det någon som tjänar på den ökade omsättningen av piratkopierade filmer & olagliga mp3 så är det hårddisktillverkarna. I dag krävs det mer än några gigabyte åt operativsystemet, helst ska du ha 40GB Mp3 att skryta med, hårddiskkapaciteten har skjutit i höjden, samtidigt som priserna ligger kvar runt samma nivå. Antalet kronor per gigabyte är lågt vilket gör det prisvärt att köpa en stor hårddisk.

Vi kikar närmare på en hårddisk från Western Digital vars kapacitet är något över medelvärdet.Specifikationer

Storlek: 60GB*
Gränssnitt: IDE ATA100/66/33
Rotationshastighet: 5400rpm
Täthet / Platta: 30GB
Söktid vid läsning (medel): 9.5ms
Buffert: 2MB

Storleken är som sagt något över det normala, den här disken har några månader på nacken och det finns andra modeller från samma tillverkare med större lagringskapacitet. Western Digital släppte först den här modellen med ATA66 gränssnitt, men den är som du säkert ser nu också akutell med ATA100 gränssnitt.

Vad som gör den här riktigt intressant är att den är utrustad med två plattor, inte tre som är brukligt för den här typen av IDE diskar. Rotationshastigheten och buffert minnet är föga intressant eftersom det är samma standardvärden vi är vana att se.

För övriga specifikationer se här.

Precis som andra diskar från Western Digital är även denna utrustad med säkerhetssystemen "Lifeguard" samt "Protective Head Parking". Vi förklarade dessa funktioner i ett test av en äldre WD disk därför går jag inte in på det närmare.

*Observera att hårddisktillverkare "fuskar" när de anger storlekar. De räknar för enkelhetens skull med decimala byte vilket gör att diskens verkliga storlek blir något mindre. I vårat fall hamnar kapaciteten på 55,8GB.Tester

Diskprestandan testades med hjälp av HD Tach 2.61 , samt Winbench 99.WD600AB visar utmärkta resultat både i Business och High-End testerna. Mer kan man inte begära av en hårddisk som snurrar på i 5400 varv/minut.


Så till överföringshastigheterna över hela disken. 35,2MB/s i början, och ungefär samma hastighet i en tredjedel av skivan, sedan tappar den succesivt fart ner till 20,9MB/s. Ser vi till den äldre recensionen av WD200BB disken uppvisar den ungefär samma sak. Sammanfattningsvis håller den mycket bra hastigheter.

Söktiderna mättes också med Winbench. 16,8ms, men där har vi inte det riktiga värdet, för att få det måste vi dra av 5,6ms som utgör sk. "rotational latency". Enkel förklarat kan man säga att söktiden är den tid det tar för hårddisken att leta upp rätt cylinder, sedan måste läs/skrivhuvudet (ett huvud gör samma sak) hitta rätt sektor. I värsta fall har den sektorn just passerat, i bästa fall dyker den precis upp. Därför drar man av ett medelvärde beroende på hur snabbt skivorna roterar. För 5400rpm diskar är det värdet 5,6ms.

Alltså får vi en söktid på 16,8-5,6 = 11,2ms. Dåligt med tanke på att det angivna värdet är 9,5ms. Vad kan det bero på? Tyvärr testades disken på ett moderkort med VIA chipset. Trots uppdateringar, fixar och servicepacks så presterar det inte lika bra som ett moderkort med Intel chipset. Nåväl, efter omständigheterna så får man vara nöjd då hårddisken fortfarande är snabbare än många konkurrerande modeller.

Med hjälp av HD Tach så testades "burst rate", mängden data man kan skicka mellan bufferminnet och ide kontrollern. Teoretiska högsta värde ligger alltså på 100MB/s då denna är en ATA100 disk. Testvärdet? 78MB/s. Inte riktigt vad jag hade förväntat mig men inte heller alltför dåligt. Som jag påpekade innan testades hårddisken endast med ett slags moderkort och jag kan inte utesluta att VIA chipsetet sänkte värdena något.


Med i paketet

Snål som jag är så brukar jag alltid satsa på billigare förpackningar (bulk) när jag köper datorprylar, därför blev jag lite överraskad när jag såg hur mycket handböcker och instruktioner som följde med. En tjockare handbok "Installation Guide" med instruktioner på engelska, tyska samt franska vilken gick igenom allt från att säkerhetskopiera allt på sin gamla disk, att plocka in den nya i chassit och till slut rätt inställningar i mjukvaran. Som om inte det vore nog följer det med en nästan meterlång "Quick Install" guide. Stora tydliga bilder som ingen borde ha svårt att tyda. Många andra tillverkare borde ha Western Digital som fördöme när det gäller dokumentation.

På mjukvarusidan skeppas hårddisken med Data Lifeguard EZ Install. Mjukvara för att testa disken, formatera samt partionera. Det är också ett utmärkt hjälpmedel om du har ett äldre BIOS som inte klarar stora diskar. övriga delar som följer med är ATA100 kabel, skruvar samt extra jumper.


Ljudnivåer & värme

WD600AB har en stor fördel jämte sina konkurrenter, med två plattor istället för en så minskas ljud och värmenivåerna markant. Man får anstränga sig för att höra den arbeta, och i ett normalt datorsystem med några fläktar igång så hör du den inte. På samma vis har man reducerat värmeproblem, den blir knappt ljummen.


Slutsats

De testresultat vi fått fram talar sitt tydliga språk, WD600AB är till överföringshastigheterna sett nästan lika snabb som en 7200rpm/ATA66 hårddisk. Med bra kapacitet, låg buller och värmenivå lämpar den sig utmärkt för dig som saknar en stor lagringsplats. Man kunde önska sig bättre söktider men dessa varierar kraftigt mellan olika typer av moderkort. Priset i dagsläget ligger kring 1900SEK vilket får anses som lågt.

Western Digital har under de senaste åren visat sig vara en lirare att räkna med, den här gången bevisar de det med 60GB på endast två plattor.

Fördelar

Bra överföringshastigheter
Låg ljud och värmenivå
God dokumentation
Lågt pris
Nackdelar

Tvivelaktiga söktider

14/7-01 | Whiz | whiz@64bits.se