Innehåll

Abit 2001

Rapport från Abit Innovision 2001
Kommande produkter:
Abit Engineered
Lite mer bilder


22/9-01 | CH | ch@64bits.se


Rapport från Abit Innovision 2001

Som ni kanske redan läst i nyheterna så fanns representanter från 64bits på plats när Abit besökte Sverige. Förutom att vi blev bjudna på god mat i Moderna Muséets restaurang fick vi se en del intressanta produkter, både sådana vi kände till sedan tidigare och rena överraskningar. Men jag börjar från början:

Klockan 07:55 Fredagen den 14:e september lyfte jag och Axman från Landvetter. En knapp timma senare landade vi på Bromma flygplats i Stockholm och började ta oss till Moderna Muséet där Abit Innovation 2001 skulle hållas. Men det var lättare sagt än gjort. För infödda Stockholmare är det säkert ingen match, men för två Göteborgare utan lokalsinne var det en riktig utmaning ;). Efter att ha blivit frånåkta av 65:an bestämde vi oss för att gå till fots från T-Centralen till Skeppsholmen och Moderna Muséet. Efter att ha fått en vägbeskrivning av en snäll liten tant hittade vi fram.

Vakten identifierade oss direkt som datanördar och talade om att Abit höll hus på bottenvåningen. Vi gick ner en trappa och stötte på representanter från G-Force X och Nordichardware. Lite senare anlände folk från SweClockers och OcPrices också. Efter en liten stunds väntan dök Scott Thirlwell (Regional Marketing Manager på Abit) och två av hans kollegor upp. Vi borstade av våra engelskakunskaper och presenterade oss varefter vi fick lite informationsblad och case-badges (några av dessa kommer vi naturligtvis att lotta ut).

Efter presentationen förflyttade vi oss in i ett rum med en dator i hörnet och en projektor i taket. Klicka på bilden till vänster för en större version. Eftersom danska Asetek också var där var den självklart kyld av en Vapochill. Processorn var en Pentium IV Willamette på 2,0 GHz. Den gick i 2,4GHz på ett Abit TH7II (i850 baserat).

Senare fick vi även se den gå i 2,520 GHz (140MHz*18, processorn ett så kallat "engineering sample" och därmed olåst) tillsynes stabilt. Men det var inte det som imponerade mest. Trots att systembussen gick i 140MHz låg PCI-bussen kvar på 33MHz. Mycket imponerande! Abit har alltså lyckats med något folk har längtat efter ända sedan multippel-låsta processorer först dök upp. Tyvärr kunde inte Scott förklara för oss hur det fungerade rent tekniskt, så vi får gissa.

Jag tycker att det verkar mest troligt att moderkortet använder sig av en flyttals-divider för att få fram rätt PCI-hastighet, men jag har varken utbildning eller så mycket erfarenhet av sånt här, så om någon tror sig veta eller har ett bättre förslag, hör av dig till mig! En annan möjlig lösning skulle vara att använda separata klockgeneratorer, men jag har svårt att tänka mig att man skulle kunna få det att fungera utan att förlora bandbredd. Detta innebär slutet på alla problem med grafikkort, SCSI-kort och IDE- kontrollers vid överklockning av systembussen. Tyvärr fick vi inte veta om det går att använda samma lösning på VIA-plattformar också, men det lär vi nog få veta ganska snart.

Det var meningen att vi skulle fått se det KT266A- baserade KR7-RAID, högtalarpaketet SP60 och Abits GeForce3-kort i aktion också, men tyvärr fastnade de i tullen. Trots det var Abit Innovision 2001 väldigt intressant, och väl värt resan.

Kommande produkter:

Följande produkter är färdiga för leverans inom kort:

GeForce3 VIVO: Skall enligt Abit själva vara mycket överklockningsvänligt. Namnet antyder att det har Video in/ut.

 

 

Abit KR7-RAID: Moderkort för Socket A processorer från AMD. Baserat på VIAs KT266A, uppföljaren till deras KT266- krets, som aldrig fick någon större spridning på grund av stabilitetsproblem och tveksamma prestanda. Vårt testexemplar från Soltek visade dock inte prov på några sådana problem, den recensionen hittar ni här [länk].


Vi fick också veta lite om vad Abit arbetar på just nu. Här följer ett kort sammandrag:

SiS735: Abit håller på och utvecklar ett moderkort baserat på SiS hyllade krets just nu, men något releasedatum är inte satt eftersom Abit fortfarande inte är nöjda med resultatet. Scott Thirwell utryckte sig så här (fritt översatt från engelska): "Eftersom SiS har lite dåligt ryckte sedan tidigare måste de lägga sig på en högre nivå än andra". Jag kan passa på att påpeka att vi har haft ett SiS735-referenskort ett bra tag nu, och är nöjda med både prestanda och stabilitet. Men mer om det så fort vi har något vettigt att jämföra med, t ex ett KT266A-baserat kort.

nForce: Inget releasedatum här heller. De uppgav att de höll på och testade kretsen just nu, och att de än så länge inte var nöjda med resultatet.


Dual Athlon: Ett moderkort med stöd för dubbla Athlon-processorer är på gång, kan komma så tidigt som Oktober. Enligt uppgift är kortet utvecklat av skaparen av det legendariska BP6-kortet för dubbla Socket 370-processorer. Detta kort kommer att bli Abits första kort ämnat för servermarknaden. När det kommer ett för hemanvändare är oklart.

Nästa sida -->>

 
22/9-01 | CH | ch@64bits.se

Diskutera denna artikeln i vårt forum!