Innehåll

Modifiering av Rheobus

Modifiering av Rheobus


03/01-01 | Rickard | rickard@telia.com


Modifiering av Rheobus

Verktyg:

Borrmaskin
Lödkolv
Tunn kabel
Krympslang
En fil
Reglagerattar (Elfa)

Denna guide kanske inte finner en bred publik pga att det kräver att man äger en Rheobus-fläktkontroller. Jag hoppas att även de som inte har en Rheobus kan få ideér av denna artikel.

Lite kort om RheoBus: Det är en fläktkontrollpanel som man sätter i ett 5,25" täcklock. Mall för borrning medföljer. Det finns 4st ingångar på den vilket inte behöver betyda att man bara kan koppla in 4st fläktar. Varje ingång klarar 17Watt! Detta är ganska mycket vilket gör att du kan koppla in 2 (eller fler) fläktar på samma ingång. Bilden nedan visar hur den ser ut efter att ha blivit installerad.

Jag inhandlade RheoBusen hos www.gtek.net för att jag helt enkelt ville ha möjlighet att kunna reglera min fläktar i datorn steglöst. Vem vill inte kunna ha en tyst dator vid surfning och sen vrida på lite när man spelar? För nåt år sedan så byggde jag mig en enkel variant med vippströmbrytare som kunde reglera fläktar mellan 7 och 12V. Denna gång ville jag ha något mer avancerat och kände att mina elektronikkunskaper inte skull räcka till, vilket resulterade i att jag inhandlade denna skapelse.

När jag fick den så reagerade jag genast över ett par saker som jag ogillade. De sk. "rattar" man ska vrida på för att öka/sänka hastigheten på fläktarna var väl egentligen inga rattar utan det såg snarare hemgjort ut. Dioderna som för övrigt ökar/minskar i styrka beroende på hur mycket kräm du ger fläkten sitter snett ovanför reglaget (se bild ovan (föregående sida?)) Detta var jag bara tvungen att göra något åt. Jag begav jag mig till Elfa för att inhandla lämpliga reglagerattar och lite övriga tillbehör. De rattar jag använder är enligt eget tycke de snyggaste som Elfa har att erbjuda. För den som är intresserad så har dessa rattar artikelnummer: 38-229-39 hos Elfa och kostar ca 35kr/st.

Den första åtgärden var att borra ett nytt 5.25" lock. Jag använde mig av den plastmall som följer med Rheobusen. Denna mall användas på ett sådant sätt att man placerar den på ett 5.25" lock och sen borrar man bara i mallens hål. Mallens storlek är exakt som ett 5.25" lock. Denna gång flyttade jag ner mallen 4mm så att hålen skulle hamna lite lägre än normalt. Detta pga att de nyinköpta rattarna från Elfa var lite bredare än orginal rattarna. Jag borrade inte några hål för dioderna utan jag borrade endast de 4 huvudhålen precis i mitten på locket till att börja med.

Plastpinnarna som man trär på alumiunratten på var för långa för de nya reglagen. Jag filade ner dessa med en fil tills det gick att skjuta in reglagen hela vägen in. Efter lite putsning hit och dit för att få reglagen att sitta perfekt så plockade jag bort locket för att mäta upp diodhålen som jag nu istället skulla ha rakt ovanför.

OBS! Var väldig nogrann när du gör detta!

På bilden ovan så ser ni att jag har borrat små hål redan. Jag borrade med en 2mm borr till att börja med för att minimera risken att slinta med borren. På bilden nedan ser ni locket när det är klart. Ni ser även att jag har jämfört det med orginalhålen i ett annat lock.

Dags för nästa problem :). Dioderna har för korta ben för att kunna nå upp i de nu högre lokaliserade hålen.

Jag klippte av benen med en tång och markerade noga vilken ben som var vilket. Att lösa detta proplem finns det säkert många lösningar som är mycket bättre än det jag snart ska visa er. Med min begränsade elektronikkunskap så använde jag mig av lite vanlig kabel som jag lödde på där jag klippt av dioden.

Innan jag lödde fast den helt så satte jag dit lite krympslang som skydd. Kanske inte en fröjd för ögat men det fungerar. När jag hade lött klart alla dioder så var jag i princip klar. Se bilder nedan...

Det enda som återstod var att skruva ihop allt. Se färdigt resultat nedan...

Lycka till.... 
03/01-01 | Rickard | rickard@telia.com

Diskutera denna artikeln i vårt forum!