Innehåll

Chieftec DA-01B-D Dragon Fulltower 340W

Inledning
Produkten
Lådan
Mer om lådan
Slutsats


Vi tackar datorbutiken.com för att de har ställt upp med ett chassi till vårt förfogande.

09/10-01 | Derenius | derenius@64bits.se


Inledning

En av de viktigare bitarna i våra datorer, som tyvärr ofta glöms bort är datorns bostad, chassit. Det är viktigt, inte minst för att det är i stort sett outslitligt, men också för att det faktiskt KAN påverka din dators prestanda, oavsett vad folk säger. Inte i nån större mån kanske, och inte för normlanvändaren, men om du är en normalanvändare av datorer, så hade du förmodligen inte läst detta. Nej, vad vi pratar om här, är att ett chassi kan skilja sig markant från ett annat i fråga om till exempel luftflödet inuti lådan. Detta är självklart viktigt för överklockare, som inte vill ha en massa som stör luftens väg genom lådan. Dessutom, så kan du behålla ditt chassi om du bara byter resten av din hårdvara, något som du förmodligen också gör ganska så ofta, i förhållande till den redan omtalade normal-användaren. På grund av dessa enkla faktorer, och flera andra, så är just datorns chassi en viktigare bit i konfigurationen än man kanske först inser.

På grund av detta, så ska vi nu försöka ge dig en bild av hur just det här chassit fungerar och presterar. Chassit vi ska testa är ett fulltower från Chieftech, som heter Dragon Fulltower Black, eller Chieftech DA-01B-D.

Produkten

Chieftech DA-01B-D kan nog te sig lite överdrivet stort till att börja med, men det extra utrymmet är välkommet när man har funderat en stund.
Det finns ju många som har mycket instickskort i sina datorer, och då kommer ett fulltower-chassi väl till pass.

Vi börjar med lite tekniska specifikationer:

 

  • Antal 5.25" platser: 6 st
  • Antal 3.5" Platser: 2 externa, 6 interna
  • Antal kortplatser: 7 st
  • Plats för fläktar: 4 x 80mm, 1 x 90mm
  • Dimensioner (DxBxH): 475x 205x 670mm
  • Vikt: 17 KG
  • Material: 1.0mm plåt
  • Övrigt: Levereras med ett 340 watts nätaggregat. nätagg.


Det är lådan i stort, men det är mer att tänka på än bara de rent faktamässiga specifikationerna. Det finns som synes i rutan ovanför här, 8 platser för 3,5" enheter. Två av dessa är för externa enheter, som zipdisk, eller vanlig diskettenhet. De två platserna för externenheterna sitter i ett löstagbart rack, i en 5,25" plats. Detta medför såklart en flexibilitet som kan vara användbar om du ofta plockar isär din dator.

På bilden syns racket, de två stora skruvarna och den diskettenhet som nu huserar i racket.

 

Kylning är viktigt och för att tillgodose behovet av detta har man gjort plats för totalt fyra 80 millimeters fläktar, och en 90 millimeters ovanför nätaggregatet. Alla dessa monteras även i korgar, inga skruvar behövs för att fästa fläktarna. Det sitter dessutom piggar i korgarna, som passar i fläktarnas skruvhål, så vibrationer i det närmaste elimineras.

Nätaggregatet, en väldigt viktig del i dagens chassin, är ett 340 watts aggregat, något som snart är standard idag. Det krävs allt kraftigare nätaggregat, i och med att processorerna blir mer och mer krävande. Sirtec-aggregatet som levereras tillsammans med det här chassit klarar alltså 340 watt, och är förberett för att klara P4-moderkort. Det klarar själkvklart även alla AMD-processorer i dagens läge. Kablarna är kanske lite väl långa, men det är ett stort chassi, och då är man tacksam om inte kablarna är för korta, något som Sirtec tänkt på.

Jag tog en bild på nätaggregatets specifikations-etikett, som ser ut så här:

 

Nätaggregatet sägs vara tillverkat av Sirtec, men det står faktiskt Chieftech på det. Varför vet jag inte, om Chieftech har licensavtal att sätta dit sin egen ettikett, eller om jag fått ett annat nätaggregat än avsett, har jag ingen aning om. Huvudsaken är att det fungerar, och det gör det. Bra dessutom, och jag kan inte höra att det låter nånting överhuvudtaget. Det gör det ju naturligtvis, men det är ett väldigt tyst aggregat, något som uppskattas av många. Inte minst av mig.
Uppdatering: Har fått bekräftat av datorbutiken.com, att anledningen till att det står Chieftech på nätaggregatet är ett licensavtal.


  Nästa sida »

 
09/10-01 | Derenius | derenius@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!