Innehåll

Circle Data FL-4 Låswire

Inledning
FL-4 Notebook Cable Lock
Montering av FL-4
Slutsats


Tack till Eksitdata som gjort recensionen möjlig.

06/12-03 | Torbjörn "Fenix" Johansson | fenix(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Något som datoranvändare vill undvika är att få sin utrustning stulen. I hemmet är utrustningen ganska säker från tjuvar, men på ställen som LAN-träffar är risken för kleptomaner betydligt större. Bärbara datorer är för många ett solklart val istället för att behöva släpa med sig ett bökigt ATX-chassi och en otymplig CRT-skärm, men de är också betydligt mer stöldbegärliga. Vi tar en titt på en lösning för bärbara datorer från Circle Data i form av en låsvajer.

FL-4 Notebook Cable Lock

Produkten FL-4 levereras i en stilren kartong med en tydlig bild på produktens utseende som ger ett simpelt men positivt intryck. Inuti ligger produkten i en förseglad plastpåse, vilket gör kartongen och plasten lätt att separera för återvinning. Låsvajern, som är cirka 1,5 meter lång, är gjord av stål och är klädd i en genomskinlig plastslang vilket ger skydd mot eventuella rostangrepp och repor på möbler. Själva låsmekanismen är ett cylinderlås bestående av två delar som tillåter 360 graders vridning av mekanismen. En positiv sak är att tillverkaren satt dit ett mjukare mellanlägg av plast där normalt sett metall ligger mot sidan på den bärbara datorn, vilket gör att risken för repor är obefintlig.

Montering av FL-4

Det speciellt avsedda hålet för låsningar är en standard som funnits på majoriteten av de bärbara datorer som tillverkats sedan 1996. FL-4 monteras enkelt in i testmaskinen (en Dell Inspiron 8200) och det krävs inget våld alls. Nyckelvridningen är smidig och nyckeln kan tas bort först efter att låset satts på plats. Vajern viras sedan runt ett bordsben eller ett fast monterat objekt och man för sedan ändan med låscylindern genom den öglan vilket dras åt som en snara.

Slutsats

Produkten ger dock inget hundraprocentigt stöldskydd utan är menat som en fördröjning som sinkar tjuven eller avskräcker en eventuellt förbipasserande kleptoman. Trots den till synes smala vajern så krävs det ändå en större bultsax för att rå på den. Det i sin tur är inte särskilt diskret på evenemang som exempelvis Dreamhack.

Slutsatsen är den att FL4 är ett måste för den som tänkt använda sin laptop utanför hemmet. Det finns stunder då man behöver lämna datorn obevakad och är den fastlåst så kan man känna sig lite tryggare.

Ca. pris: 250kr
Tillgänglighet: Normal

Fördelar Nackdelar
Ökat stöldskydd Inget
Enkel montering
Trygghetskänsla
06/12-03 | Torbjörn "Fenix" Johansson | fenix(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!