Innehåll

Acousti Products DustProof Fläktar

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Konstruktion och montering
Kvalitet och funktioner
Slutsats


Ett stort tack till PCB Distribution för att de bistod med produkterna för recension.

5/11-05 | ficklampa | ficklampa alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Konstruktion och montering

Som ni ser på bilden ovan är fläkten igenfylld med, troligtvis, sillikon för att skydda kullagret mot damm och skräp. Man ser att fläkten har blivit tätad mellan rotorn och motorfästet och detta även på grund av att man ska förhindra damm och liknande från att komma in även här. De har även gått steget längre med att göra ett klistermärke av aluminium för att försöka dämpa ljud även på baksidan av motorn.

Monteringen sker på sedvanligt sätt med fyra stycken skruvar, detta beror förstås på vad man har för chassi eller kylfläns som dessa kommer monteras på. Dock rekommenderar vi att man använder en högpresterande kylfläns för dessa fläktar då temperaturen annars kan bli relativt hög.

Kvalitet och funktioner

Efter att ha testat, klämt och känt upplevs kvaliteten som väldigt hög. Det märks att man har gått igenom och tänkt till hur man ska lösa detta med ett bra resultat. Adaptern som medföljer har tre stycken 3-pins-kontakter för tre olika hastigheter, 12, 7.5 och 5 volt. Varje 3-pins-kontakt har varsin honkontakt som används för RPM-övervakning och detta bidrar till att det lätt blir en mindre kabelhärva i chassit. Här kan man använda de fyra buntbanden som medföljer för att få bort att kablarna hänger.

Varje fläkt har även en inbyggd säkerhetsfunktion kallad "Auto Restart" vilken tillåter fläkten att starta om sig själv efter att ett objekt har åkt in i fläkten. Till exempel ett finger, en kabel eller något annat hårt.

Livslängden på dessa fläktar är beräknade att vara 60 000 timmar. Till exempel Papst har mellan 30 000 och 45 000 timmars livstid på likvärdiga modeller (varierar mellan modeller, hastigheter, temperaturer och storlekar).

Ljudnivån är låg, väldigt låg. Kör man fläktarna på cirka 8VDC så ligger fläktarna näst intill ljudlöst, vi hör inga motorljud utan det som hörs är susande från luftdraget. Vid fullt ös så hörs luftdraget ännu mer, och även motorn. Lyckas man hitta fläktens "sweet spot" så kommer man nog inte att höra ett dyft från sin dator.

Slutsats

Letar ni efter fläktar för att få en tyst dator? Här har ni det ni har letat efter. Däremot, ni som letar efter fläktar som flyttar mycket luft har även ni hittat något ni kanske letar efter, dock vid lågt varv flyttar dessa fläktar inte mycket luft. Högvarviga fläktar är sällan tysta. Att sedan försöka skydda motorn från damm och skräp är riktigt imponerande, vilket ökar livslängden. Den här lösningen filtrerar även bort det missljud som kan läcka ut från motorn. Vi finner det mycket svårt att hitta något att klaga på, förutom priset. I övrigt håller fläktarna mycket hög kvalitet och prestandan jämfört med ljudnivån är utmärkt.

Fördelar Nackdelar
Tysta Priset
Lång livslängd Mycket kablar
Ett par udda storlekar
Fläktskruvar
« Föregående  


5/11-05 | ficklampa | ficklampa alfakrull 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!