Innehåll

Produktnamn

Inledning
Specifikationer
Moderkortet
Installation och BIOS
överklockning & Prestanda
Slutsats



26/6-01 | Axman | Axman@64bits.se

Moderkortet

I den smått annorlunda lådan medföljer det mesta man behöver. Förutom IDE kablar så medföljer då en cd-skiva med drivrutiner samt fullversioner av Norton Ghost och Norton Antivirus 2000. Det är program som kan vara nyttiga att ha. Men det jag ändå gillade bäst var att man fick med extra USB portar. För det mesta är det ganska så svårt att få tag på dessa. Vad som kunde ha varit behändigt vore kanske om kablarna hade varit längre så att man hade haft möjlighet att placera dem i fronten. men som det är nu är de tänkta att sitta baktill.

Tittar vi lite närmre på moderkortet så slår vi av att det är ganska så stort, man har använt mycket utrymme och dessutom så har man tvingats sätta några komponenter på baksidan. Det är inte så ofta man ser sådant.
Det har sex PCI portar samt en ISA. Sista PCI-platsen och ISA-porten är delade. Om ni tittar lite närmre på AGP-porten på bilden ovan så ser ni en hake på högersidan. Det är liknande de hakan som sitter på minnesplatserna men är till för att haka fast grafikkortet. Detta är ett plus eftersom det betyder att man utan att oroa sig kan flytta på datorn eller till och med använda kortet i miljöer där det skakar och rör sig mycket som till exempel fartyg.

Vidare så noterar vi längst ned till höger att moderkortet har stöd för dubbla BIOS men att det saknas en modul, varför vet jag ej. Strax ovan så ser vi POST angivaren: Här visas det med siffror och bokstäver vilket fel det är. Efter detta får man då söka i manualen vad koden betyder.
ännu lite ovanför så ser vi IDE platserna. Här är det två portar för den vanliga IDE-bryggan samt två extra för Highpoint kortet. Detta betyder att vi har 4 ATA100 + 4 ATA100 med möjlighet för RAID.
De RAID former som stöds är RAID 0, 1, 0+1, samt JBOD. För en mer ingående artikel om raid hänvisar vi till vår artikel om detta som ni hittar här.

Så var det en detalj som gör detta moderkortet mer intressant än de flesta andra KT133A moderkort. Det är nämligen det enda mig veterligen som har fyra minnesplatser, det normala är tre. Men det är samtidigt ett krux med detta. Det är nämligen så att för att använda både plats nr 3 och 4 så måste båda vara så kallat "single sided". Vad det betyder är att minnesmodulerna bara får ha kretsar på ena sidan. Har man inte två sådana så går det enbart att utnyttja en av dessa platser.

Går vi till vänster lite och tittar på nordbryggan så har denna en fläkt på sig. Det kan vara både en nackdel och en fördel. Dels så är det ännu en rörlig del i datorn som troligen kommer att krångla någon gång. Dels så ökar det stabiliteten och ger förhoppningsvis ökade möjligheter att överklocka. Ett plus här var att fläkten som satt på verkade vara av god kvalité och var helt ljudlös.

Ytterligare lite till vänster så hittar vi ATX kontakten. Den är olyckligt placerad då detta betyder att man får dra sladden över processorn.
Men kikar vi runt kontakten lite så ser vi en intressant detalj. Det är att moderkortet är 3-fas vilket betyder att det har betydligt bättre möjligheter till att ge tillräckligt med spänning till processorn. Detta garanterar två saker. Dels att vi får en stabilare dator samt att moderkortet kommer att klara processorer som drar mycket. När andra moderkort dukar under på grund av att processorn drar för mycket så kommer detta kortet att stå sig en bit till. Dessutom ser vi de silvriga kylflänsarna vilka definitivt kommer att se till att inget överhettar.

Runt processorsockeln sitter det ett antal stora kraftiga kondensatorer vilka var lite i vägen när en Super Orb skulle användas. Dock så har man tydligen mätt ut detta sedan tidigare för det var precis att det gick. Så alla kylflänsar bör passa. Dessutom har sockeln fyra hål runt sig vilka har samma mått som de fästen P4 processorer har för sina kylflänsar. Skall man använda kraftigare kylning så är dessa perfekt att fästa i.

Men allt är inte ljust, eftersom moderkortet är stort så passar det dåligt i mindre ATX lådor. Av de två jag testade det i så gick det inte att få in cd-läsaren ordentligt. Detta eftersom det satt en del komponenter på moderkortet vilket ställde till det. Så har man en liten låda är KTA3+ inget att tänka på.

 




Installation och BIOS

Att installera moderkortet var inga problem. Det var bara att sätta i allt och så fungerade det som det skulle, drivrutiner medföljde och även om de inte var de senaste så fungerade datorn utmärkt. Inga stabiltitetsproblem kunde upptäckas.

ATA100 controllern installerades utan problem. En intressant sak här var att Epox hade de i särklass nyaste drivrutinerna på sin sida. Inte en Abit eller Highpoint själva hade nyare versioner. Ett stort plus för att de låg så långt framme här.

Kikar vi i BIOS så är det mesta som det skall. Så gott som allt var standard även om jag saknade vissa inställningar på minnet. Jag kunde på intet sätt ställa in något annat än 2-3-3 eller 3-3-3 vilket betyder att vi missar en del prestanda. Men detta är inte någon större detalj och moderkorten som låter en välja detta är inte så många.

Går vi in bland överklockningsmöjligheterna så är det ganska kompletta val. Tyvärr så kan man inte välja hastigheter i steg om 1 MHz men de steg som finns bör räcka för de flesta. Lite dumt är att man får välja mellan 100 och 133 i FSB genom en bygel på moderkortet. I övrigt är allt jumperfritt.
Man kan ändra spänningen på tre saker. Dels på processorn och VIO vilken är till främst minnen. Men man kunde även ändra på AGP volten vilken är den som AGP kortet ges. Ett trevligt alternativ för den som verkligen vill ställa in optimalt.

Ett allvarligt problem stöttes dock på. Och detta gäller de flesta moderkort där man ändrar i BIOS och inte via byglar. Processorn vi testade med var en Thunderbird 1 GHz som använder sig av 100 MHz i busshastighet. När vi låste upp den och startade på 7.5*133 så hände inget alls. Datorn kraschade innan BIOS hann initieras.
Vad berodde detta på då? Jo det är så att när man ändrar i BIOS så måste BIOS initieras innan inställningarna där träder ikraft. Detta betyder att under en bråkdels sekund så startas datorn upp med orginalspänning samt orginalmultipel. Vad detta betyder är att vi alltså startade upp på 10*133 = 1333 MHz.

Och detta klarade inte processorn utan allt låste sig innan BIOS hann laddas. Dessutom så drabbas spänningen av samma sak så att ändra spänning i BIOS var verkningslöst. Vad man får göra då är att ändra standardmultipeln på 10 till något lägre. Man kan även ändra standardspänningen till något högre. Detta gör man genom att rita ihop vissa bryggor på processorn. När datorn väl har startat upp på dessa så kan man ändra till vad man nu vill ha.

Och så en bra lösning från Epox sida som blev negativ i just detta fallet. Det är så att startar datorn inte upp så går den in i säkerhetsläge nästa gång. Och när vi använde oss av 133 MHz buss så betydde detta att den inte använda multipeln 7.5 som vi ville utan startade upp med 10 vilket betydde att den överklockade sig själv för mycket och inte startade upp. Detta betydde att man fick starta om ännu än gång för att allt skulle vara normalt.

Hade vi överklockat genom höjd multipel så vore detta en mycket bra finess och det underlättade mycket när vi gjorde så. Låste sig datorn i uppstarten var det bara att starta om så gick den in i felsäkert läge. Så har man en processor med 100 i buss så kan det bli en plåga att överklocka med detta moderkortet. Vilket är synd då möjligheterna att överklocka med det är utmärkta.


Nästa sida -->>


26/6-01 | Axman | Axman@64bits.se