Innehåll

Samsung 4084H

Inledning
Produkten
Slutsats

Ett stort tack till TJcomputer för att de bistod med produkten för recension.

22/8-01 | Axman | axman@64bits.se


Inledning

Samsung tillverkar det mesta, allt från processorer och minnen till tvättmaskiner. Ja passa er så att ni inte råkar ta tvättmaskinsmanualen istället för den till mobilen när ni är inne på deras sida. Sådana misstag kan kan bli (rent) farliga.
Nej skämt åsido så är vi vana att Samsung håller god kvalité på det de tillverkar. Kanske inte att de alltid är bäst men det är sällan man ser en dålig produkt.

Samsung har inte varit kända för sina hårddiskar och det är först nu på senare tid som man sett dem i lite större kvantitet. Genom TJ Computer så har vi tagit oss en titt på Samsungs 40 GB hårddisk i budgetklassen.
Samsung lägger tyngdpunkten på sina 5400 rpm hårddiskar och man hade tills nyligen inte ens någon på 7200 rpm. Då är det ganska naturligt att de inte får någon större uppmärksamhet inom den prestandainriktade hårdvaruvärlden. Man har helt enkelt riktat sig mot ett mer priskänsligt segment av marknaden.

Vi skall nu ta oss en titt på hur deras 5400 rpm på 40 GB klarar sig och vilka fördelar/nackdelar den har.

Produkten

Vi börjar med att lista upp specifikationerna genom att klippa lite vilt från Samsungs sida:

Key feature

 • 3.5-inch High Performance Hard Drives
 • 20.4GB Capacity per Disk
 • Acoustic Noise Suppression Technology
 • High Speed Digital Signal Processor(DSP) Based Architecture
 • Ultra DMA 66/100 Support
 • 5,400 rpm Spindle Speed
 • 9.0ms Average Seek Time
 • 7 way interleave OTF Error Correction
 • S.M.A.R.T. Compliant
 • SSB™(Shock Skin Bumper)
 • ImpacGuard™
 • NoiseGuard™

Till detta kommer att det är 20 GB per platta (totalt två plattor), en cache på 512 KB samt en "rotational latency" på 5.56 vilken vi skall använda när vi tittar på söktiden.

Dessutom ligger ljudnivå på 2.8 Bels vid inaktivitet vilket kan översättas till ca 2.8 dB. Ingen uppgift om dBa tyvärr.

Vill man läsa mer om specifikationerna så kan man göra det här.

Hårddisken testades på ett P4 moderkort med i850 kretsen.


Samsung 4084H

Som sagt så är Samsung inte kända för sina hårddiskar, därför så är det intressant för oss att reda ut hur de egentligen presterar. Recensionerna är inte överdrivet många.
Med specifikationer på 20 GB/platta och en söktid på 9 ms så borde de prestera bra.

Vi börjar med läshastigheten över hela skivan. Nedan så ser vi första delen av grafen klicka på den för att se hela. Programmet vi testade med var Winbench 99 version 1,2.

Klicka på bilden för att se hela.

En lite ostadig början men den börjar trots allt på ett ganska så imponerande 29,3 MB/s. Sedan minskar den stadigt för att sjunka lite extra mot slutet för att hamna på det inte så imponerande 16 MB/s. Det är en ganska så bra hastighet i början men mot slutet blir den väl låg. Inte oacceptabelt låg dock

Då har vi tittat på den direkta överföringshastigheten. Detta är inte något man skall räkna med annat än om man läser stora filer som inte är defragmenterade.

Vi fortsätter med överföringshastigheten mellan hårddiskens cache och söktiden.
Överföringshastigheten är teoretiskt på 100MB/s enligt ATA100 standarden men det brukar ligga någonstans mellan 80 och 90 i normala fall. Med HDtach så fick vi ett resultat på 74.7 i snitt vilket alltså ligger under det normala. Inte mycket bättre än ATA66. Det är inte av så stor betydelse, men det är negativt att man hamnar så långt under vad standarden skall klara.

Tittar vi på söktiden rapporterar Winbench att den är på 14.2 och detta är ett korrekt värde. Man räknar som standard alltid bort den söktid som tillkommer av rotationshastigheten. När hårddisken läser från skivan så tar det en viss tid tills dess att huvudet är på rätt plats men då är det inte säkert att man är på rätt plats i det spåret. Kanske har den precis missat punkten där den skulle börja arbeta eller så kanske den kommer dit direkt.
För denna disken så är det alltså "rotational latency" vi skall dra av här vilket gör att söktiden hamnar på 8.64. Faktiskt aningen bättre än vad man har specifierat den för. Då borde disken få ganska bra resultat i resten av testerna kan man tycka. Vi undersöker det hela.

Nästa test är "Disk Winmarks" i Winbench 99 och vi jämför med en Western Digital 200BB.

Vi ser en mycket stor skillnad, tyvärr så var det enda vi hade att jämföra med en 20 GB disk på 7200 rpm vilket gör det hela lite ojämnt. Dock kompenseras detta av att de ligger i ungefär samma prisklass då Samsungdisken är dubbelt så stor. Men i vilket fall som helst så är resultatet störande. Skillnaden borde inte vara så stor som den är. WD hårddisken är dubbelt så snabb.


Här ovan har vi detaljerna.

Varför får den så dåligt resultat? Den borde vara betydligt snabbare än detta.

Nu testade vi med filkopiering. Dels en film på 608 MB samt ett flertal filer (6583 för att vara exakt) på 313 MB. Vi testade genom att skriva från samt till Samsungdisken.

I grafen ovan så är den första stapeln hur många sekunder det tog att kopiera filen. Det grå fältet är tiden det tog att läsa FRÅN Samsungdisken. I detta fallen kan den andra disken begränsa hastigheten.
Det tog 24 sekunder att kopiera filen från disken och 43 att skriva den. Tittar vi på den nedre stapeln så ser vi vad detta blev per sekund. Notera att vi genom att hålla disken tom testade på den första delen. Därför ser vi att våra tester kommer ganska så nära de resultat vi fick i Winmark.

Vi fortsätter genom att titta på hur det blev med 313 MB och 6583 filer.

Intressant att se hur prestandan riktigt dyker när det blir ett flertal filer Här minskar skillnaden mellan läs och skriv en hel del. Antagligen beroende på att det nu går mer tid åt att hantera själva filerna istället för att läsa/skriva. Dessa resultat är normala och vi hittar inget fel så som vi gjorde i Winmark. Man kan betrakta detta som ett "värsta fall" scenario.


Det var de tester vi hade, tyvärr var vi lite begränsade då det inte gick att jämföra rättvist mot 200BB disken men några saker kan vi klargöra.

För det första så visar Samsungdisken tämligen bra prestanda när det gäller läshastighet i början. Mot slutet viker den dock av och blir väl långsam. I Winmark så får vi minst sagt underligt låga Winmarks vilket pekar på att något kan vara fel i dess prestanda. Frågan är vad som orsakade detta. Vi har inte lyckats peka ut några direkta svagheter i övriga tester där den i stort sett presterat som förväntat.

Det allmänna intrycket av hårddisken är att den klarar filkopiering ganska så bra, men i vissa fall kan upplevas väl långsam. Det märks direkt att det inte är något prestandamonster vi har här.

I övrigt är det inga problem med att ställa in hårddisken. Inte mer inställningar än nödvändigt när det gäller bygling.

Två ganska så stora fördelar har vi dock hittat med den. Och det första är att den är väldigt tyst. Det är antagligen bara Fujitsu som kommer i närheten vilket är mycket bra. När läshuvudet arbetar så är det knappt hörbart över datorns övriga fläktljud. Till detta kommer att den inte alls blir varm, utan på sin höjd ljummen vid tungt arbete. Därför går den utmärkt att montera in i en ljuddämpande låda för hårddiskar om man vill skaffa sig en så tyst dator som möjligt.

 

Slutsats

Med blandade känslor sammanfattar vi denna hårddisken. Den presterar tveksamt även om man inte kan säga att den inte klarar vad den är till för. Det är bara vissa underligheter som vi inte har kunnat få klarhet i. I vissa fall är den snabb och i andra mindre snabb, ett beteende man inte vill ha på en hårddisk.

Vad vi dock har märkt att den klarar rätt bra är vanlig filkopiering, den kanske inte klarar det med beröm godkänt men att ha den som lagringsenhet duger den utmärkt till. Frågan är om det är någon bra idé att ha Windows och spel på den. Det finns antagligen många bättre val om man vill ha en billig hårddisk i dagens läge.

Fördelar

 • Tyst
 • Sval
 • Aningen lägre söktid än specifierat

Nackdelar

 • Tveksam prestanda
 • Hastigheten på ATA100 låg. 
22/8-01 | Axman | axman@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!