Innehåll

Roundup av socket A-kylare III

Inledning
Olika fläktar
Testmetod och testsystem
Alpha PAL8045
Bitspower NP60D
Power Cooler PCH137
Spire WhisperRock II
Swiftech MCX462-U
Taisol CGK760092
Thermalright AX-7
Thermaltake Volcano 7
Thermaltake Volcano 7+
Titan TTC-CU5TB
Titan TTC-D5TB & TTC-D5TB-TC
Zalman CNPS6000-Cu & AlCu
Resultat
Rekommendationer


Ett stort tack till GTek, Fanner, Swiftech, Titan och Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

07/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Thermalright AX-7

Thermalright blev världskända när de släppte sin socket A-kylare SK6 på marknaden. Den blev en storsäljare men sedan Alpha släppte sin PAL8045 hamnade den lite i skymundan. Thermalright har därför släppt en ny kylare avsedd för socket A-processorer, AX-7, och det är den vi ska titta närmare på nu.

Specifikationer

Processor Socket 7/370/A
Pris ca 400-500kr (utan fläkt)
Kylflänsen  
Storlek 77x77x80mm(BxLxH)
Material Aluminium och koppar
Vikt 430g (utan fläkt)
Fläkten  
Ingår ej  

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

  • Kylflänsen (inklusive monteringsanordning)
  • Skruvar för fläktmontering
  • Gummiringar för fläktmontering
  • Kylpasta
  • Dubbelhäftande monteringstejp

Kylflänsen

Kylflänsen är ganska tung med en vikt på hela 430g. Vikten beror troligen på den ganska tjocka kopparbottnen har till uppgift att sprida ut värmen över den ganska stora aluminiumflänsen. Den ganska grova aluminiumflänsen är fastlödd i kopparbottnen och hur värmen leds mellan dessa är ganska viktigt för hur kylaren sedan presterar. Precis över processorn, över kopparbottnen, så har tillverkaren inte gjort några flänsblad alls utan gjort som en fyrkant med bara aluminium i mitten. Detta bidrar till att värmen lättare sprids ut över hela kylaren.

Kopparbottnen är ordentligt slipad och nästan spelblank. Detta bidrar till att värmen lätt leds mellan processorn och kylflänsen.

Fläkten

Någon fläkt ingår ej men kylflänsen är anpassad för 80mm-fläktar och av dessa finns det en hel uppsjö på marknaden. Det är bra att tillverkaren valt att anpassa denna kylare för 80mm-fläktar eftersom dessa oftast blåser mer i förhållande till ljudnivån om man jämför med mindre fläktar. Tillverkaren rekommenderar även att fläkten monteras så att den blåser mot kylflänsen för bäst prestanda.

Tillverkaren skickar även med gummiringar som monteras mellan fläkten och kylflänsen. Dessa är till för att dämpa de vibrationer som kan uppstå då kraftiga fläktar används och det visade sig att detta hjälpte ganska mycket. Vi får hoppas att flera tillverkare börjar skicka med gummiringar och använder det bland sina kylare.

Montering

AX-7 monteras med hjälp av en sedvanlig monteringsanordning för socket-baserade processorer, nämligen med hjälp av en så kallad monteringsarm. Denna arm fäster över alla tre benen på socketen vilket ger stabilitet och minimerar risken för socketen att gå sönder vid förflyttning med en så tung kylare som AX-7 faktiskt är. Det är enklast att montera kylaren med hjälp av en skruvmejsel. Det krävs ganska mycket kraft för att armen ska hamna på plats men kylaren är ändå relativt lätt att montera och monteringen tar inte särskilt lång tid.

Angående kylarens storlek så kan man stöta på problem på vissa moderkort eftersom kylaren är både relativt lång och bred. Dock så finns det utfasningar på kanterna av kylaren, detta gör att den passar på fler moderkort.

Resultat

Med Enermax 80mm-fläkt (22CFM): 55,3°C
Med Enermax 80mm-fläkt (40CFM): 50,2°C
Med Delta 80mm-fläkt (69CFM): 46,2° C


« Föregående Nästa sida »


07/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!