Innehåll

Compad Speed-Pad

Inledning
Design & utformning
Funktionalitet & kompatibilitet
Slutsats


Tack till GTek som gjorde denna recension möjlig.

03/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Våra möss blir allt mer avancerade och får allt högre precision. Detta bidrar självklart till att det ställs högre krav på underlaget, som oftast är en musmatta. Nu ska vi ta en titt på en ny musmatta på marknaden, Speed-pad, från den tyska tillverkaren Compad.

Design & utformning

Musmattan är rektangelformad och ganska stor med en bredd på ca 30cm och en höjd på ca 24cm. Detta bör räcka mer än väl för de flesta användare och en generös yta är bra för de flesta användare. Storleken är dock även en liten nackdel för vissa eftersom det kan vara svårt att få plats med musmattan på bord med lite plats.

Speed-Pad är tillverkad i 0,5cm tjock hårdplast som ger den en lagom tyngd för att den ska vara stabil och inte böja sig. Under den sitter det 9 stycken gummifötter som hindrar musmattan från att röra sig. Gummifötterna gör sitt jobb och musmattan är väldigt stabil.

Speed-Pad går att få i fyra olika färger. Förutom den svarta modellen så finns den i grönt, blått och gult. Dessa är även, till skillnad från den svarta, något genomskinliga. Förutom detta finns det inga andra skillnader mellan de olika färgerna.

Själva ytan är ganska finkornig och syftet med detta är att optiska möss ska få högre precision jämfört med traditionella musmattor. Ytan är även utformad så att den ska ge så lite motstånd som möjligt för musen så den blir lätt att röra. Dessutom är den utformad så att det mesta smutset och dammet inte fastnar på den.

Funktionalitet & kompatibilitet

Den finkorniga ytan bidrar verkligen till ökad precision och man märker en klar skillnad mot att använda en konventionell musmatta. Ytan är dock inte perfekt, den lever inte riktigt upp till sitt namn pga att det inte är inte särskilt lätt att röra musen på musmattan eftersom den ger lite för mycket motstånd. Tillverkaren påstår som jag tidigare nämnde att ytan är tillverkad för att smuts och damm inte ska fastna på den. Detta stämde faktiskt väldigt bra och efter några veckors användande i en ganska dammig miljö så var musmattan fortfarande väldigt ren.

Speed-Pad:en testades med tre vanliga möss:

Logitech Cordless Mouseman Optical (optisk)
Denna mus fungerade utmärkt med Speed-Pad:en och jag kände en stor skillnad mot en vanlig musmatta vad gällde precisionen. En sak som var lite irriterande var ett skrapande ljud som uppstod då man rörde musen, detta tyder på att musmattan ger motstånd vilket den enligt tillverkaren knappt ger.

Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0 (optisk)
Även denna mus fungerade utmärkt med musmattan och jag kände en stor skillnad mot en vanlig musmatta vad gäller precisionen. Tyvärr uppstod även dessa skrapande ljud med denna mus och man kände ett relativt stort motstånd när man rörde den. Detta problem var tyvärr ännu värre med denna mus än med Logitech-musen.

Microsoft IntelliMouse 1.2A (kulmus)
Denna mus är en mycket vanlig mus som för några år sedan följde med de flesta datorerna som såldes. Med denna mus märktes ingen skillnad vad gällde precisionen, men de skrapande ljuden och motståndet var inte lika höga med denna mus.

Slutsats

Speed-Pad är en bra musmatta men tyvärr lever den inte riktigt upp till de höga kraven på en bra musmatta. Det som talar emot den är motståndet som den grovkorniga ytan ger, detta leder till att det krävs relativt mycket kraft för att röra musen och ett skrapande ljud uppstår.

Prissättningen är lagom, de svarta musmattorna kostar ca 150kr och de i andra färger ca 170kr vilket är något mindre än vad de konkurrerande musmattorna kostar.

Fördelar Nackdelar
Ökar precisionen på optiska möss Stor
Finns i flera färger Skrapande ljud och motstånd vid rörelser
Stor  
Stabil på bordet  
Motståndskraftig mot att smuts och damm fastnar  
Relativt billig  

Tack igen till GTek som gjorde denna recension möjlig.


03/07-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!