Innehåll

Optical Wireless Mini Travel Mouse

Inledning
Specifikationer
Den lilla musen
Funktionalitet
Komfort
Slutsats


Ett stort tack till Green Computer för att dem bistod med produkten för recension.

16/04 -03 | EGar | egar(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

är man ute på en affärsresa så väljer man ofta bort att ta med sig en extern mus till sin laptop eftersom man hemskt gärna vill ha plats med annat också. Det har börjat dyka upp mini-möss nu som är speciellt utformade för att de skall vara enkla att ta med på resor. Vi har testat en trådlös optisk mini-mus från Cellink på hela 800 dpi.

Specifikationer

Längd: 8,5 cm
Bredd: 4,5 cm
DPI: 800
Scrollhjul: Ja
Antal knappar: 3 st
Kontakt: Endast USB
Färg: Svart (Finns även i röd/blå och grå)
Systemkrav: Windows 98/2000/ME/XP

 

I paketet medföljde följande:

Ett styck trådlös mus
Förvaringspåse i sammet
Mini USB reciever och USB förlängningssladd ca. 1 meter
Två stycken AAA 1.5V Alkaline batterier
Användarmanual
3" CD med drivrutnier

Den lilla musen

Vad skall man göra med en så här liten mus tänker du kanske? Som namnet avslöjar så passar den alldeles utmärkt att ha med sig på resande fot. Dessutom passar den alldeles utmärkt att ha till sin laptop, om man nu har en sådan. Den kan även väcka lite uppmärksamhet på LAN- partyn då den är alldeles utomordentligt söt. Annars passar den säkerligen dem som föredrar mindre möss och självklart är detta inte en mus för gamers.

 

Funktionalitet

Efter att jag hämtat ut paketet och kommit hem och kopplat in musen i USB-porten så var jag tvungen att installera drivrutinerna som medföljde på en 3" CD-skiva. För att se efter om du kan spela 3"-skivor så titta om du har en insäkning i din CD-ROM-spelare, har du det så kan du placera en 3"-skiva där utan några som helst problem. Detta är standard på de flesta spelarna så de flesta av er kan säkerligen spela dessa små skivor. Trevligt förresten att Cellink tagit hela konceptet med storleken seriöst och bifogade en så pass liten CD-skiva. Efter att installationen fortlöpit utan några som helst komlikationer så började jag bekanta mig med de inställningar man kunde göra.

Inställningarna skiljer sig inte speciellet mycket från t.ex. Logitechs och fungerar även helt problemfritt. En funktion jag gillade i drivrutinerna var "Pointer Unlimited"-funktionen. Den gjorde att om man drog markören över skärmkanten på ena sidan så dök den upp på den andra sidan, ungefär som i mobiltelefonspelet Snake 2 när man passerar en kant. Lite småkul var funktionen i alla fall men kanske inte så funktionell?

På undersidan av musen finner vi, till skillnad från andra optiska möss, en på/av-knapp för batteriet. Detta är en bra funktion om man befinner sig på resande fot, eller helt enkelt vill spara på batterierna. Använder man inte musen för tillfället är det bara att stänga av musen, och när man behöver den igen så förflyttar man på/av-knappen i på-läget. Något som andra tillverkare av optiska möss kan och borde ta lärdom av. Hur bra fungerar musen då? Under de två veckor jag har använt den så har jag inte haft några större problem med musen funktionalitet utan den har fungerat smärtfritt. Det enda problemet jag har haft med musen och dess tillbehör är att alla klasskamrater har velat prova den, och att sändaren är lite väl stor. Har man den i en laptop så får man vara försiktig när man bär omkring laptopen. Detta med tanke på att sändaren nästan är 10 cm lång och sticker ut på baksidan av laptopen, så man skall tänka sig för när man ställer ner laptopen på bordet så att sändaren inte går i två delar.

Som jag nämnde tidigare i recensionen så tycker jag inte att detta är en mus för gamers som vill ha det absolut bästa prestandan från sina möss. När jag spelade det senaste Indiana Jones-spelet under testfasen så upplevde jag att musen inte riktigt lydde mig, utan ville hemskt gärna att nazisterna skulle klå mig i de närstrider som spelet har. Jag hade inte det speciellt enkelt att göra känsliga rörelser med musen, utan det blev mest som så att jag rörde musen sakta och lugnt utan att den lyder mig. Istället var jag tvungen att göra hastiga rörelser för att Indy skulle uppfatta mina intentioner. Detta ledde till att jag inte fick någon större kontroll över Indy och att jag kom fram till slutsatsen att den här musen inte är något för dem som vill spela med sin minimus.

Komfort

Efter att jag hade använt musen i några timmar började jag få lite ont i armen, och det är sällan jag får musarm så jag började fundera ut lite olika sätt att hålla i musen. Jag kom fram till att det enklaste sättet var att styra musen med hjälp av fingrarna i stället för hela handen. Det löste mina problem med musarm, men jag kände mig fortfarande inte speciellt bekväm med musen. Jag tror helt enkelt att det är som så att jag har alldeles för stora händer för den här musen. Ett utmärkt arbetsområde för den här musen är dock låg- och mellanstadieskolornas datorsalar. Det är ofta svårt för mindre barn att lära sig hantera den stora och klumpiga musen, därför tror jag att denna musen gör det lättare för barnen att använda sig av en den här mindre musen. Dessuom är den sötare än vanliga möss vilket kan vara roligt för de yngre.

Ytterligare en negativ aspekt är att knapparna är väldigt högljudda, det gör att varje nertryckning hörs väldigt klart i ett medelstort rum. Detta irriterade mig faktiskt till och med när jag satt hemma själv, och jag lyssnar ofta på ganska hög musik när jag sitter och arbetar framför datorn. Därför är det inte heller omöjligt att nertryckningarna kan irritera folk när du sitter på tåget och arbetar.

Slutsats

Cellinks minimus är en smidig och snygg lösning för dem som ofta befinner sig på resande fot. Den är liten och kompakt vilket betyder att den inte upptar stor plats i väskan. På/av-knappen gör att resenären kan snåla med batterierna och något som många andra tillverkare bör tänka på. Musen är troligtvis perfekt för mindre skolbarn då dem har små händer och en stor mus kan ofta stjälpa mer än den hjälper. För min del finner jag tyvärr att komforten är mindre bra för att denna musen skall ersätta min trofasta MX 700:a, trots detta kommer den att vara min reskamrat ett tag framöver. Skulle du föredra mindre möss så är detta helt klart ett alternativ som tåls att titta på, men prova den innan du köper den.

Fördelar Nackdelar
Liten och kompakt Komforten
Söt Högljudd
På/av-knapp  
Bra storlek för barn mellan 7-11 år  
16/04 -03 | EGar | egar(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!