Innehåll

mCubed Vertical Silence

Inledning
Specifikationer
Produkten
Alternativ dämpning
Testsystem
Tester
Slutsats


Ett stort tack till Tystpc.nu som bistod med produkten för recension.

14/4-05 | ficklampa | nisste (a) hotmail.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Ljuddämpning blir allt vanligare i dagens läge och produkterna blir fler och fler. Allt från små silikonringar till kompletta chassin tillverkade av kylflänsar finns på marknaden idag. Produkten vi skall testa idag är dock en ljuddämpningslåda för hårddiskar som tillverkas av mCubed. Vertical Silence är namnet på denna.

Specifikationer

mCubed Vertical Silence
Dimensioner: (HxBxD) 40*141*161 mm.
Färg: Svart.
Kompabilitet: Samtliga 3.5" hårddiskar.
Pris: Cirka 500 kr till slutkund.

Produkten

Produkten är uppbyggd av aluminium och plast. Lådan i sig monteras senare in i en 5.25”-plats och skruvas fast i fyra stycken vibrationsdämpande gummibussningar som sitter förmonterade. Om vi sedan öppnar produkten och tittar invändigt så ser vi att lådan är beklädd med någon form av skumgummi, långsidorna är beklädda med kopparfolie vilket används för att överföra värmen från hårddisken till det yttre höljet som i sin tur består av två stora flänsar som täcker båda långsidorna.

För övrigt i förpackningen så finner vi ett stycke papper med intruktioner och även fyra stycken skruvar som används för fastmontering i datorlåda.


Montering av hårddisk görs på ett rätt enkelt sätt. Först tar man bort luckan och i stort sett trycker man bara fast hårddisken mellan det mjuka materialet och återsluter luckan. Sedan är det bara att montera fast i chassit och ansluta data- och strömkabel för att uppleva skillnaden.


Alternativ dämpning

Vill man inte lägga ut så mycket pengar så har mCubed även ett par "brackets" som kostar cirka 120 kr till slutkund. Dessa monteras en på varje sida av hårddisken och fungerar ungefär som produkten ovan. De dämpar vibrationerna vilket gör att en hårddisk kan uppfattas som tystare. Dock saknar den kylningsegenskapen, men har man bra luftcirkulation i datorlådan så bör detta inte vara ett problem.

Det som ingår är två "brackets", skruvar i olika längder, distanser och fyra stycken gummibussningar. Distanserna kommer i två tjocklekar. Dessa används för att få rätt mellanrum för att hårddisken skall få plats i en 5.25"-plats. Det märktes stor skillnad på samtliga hårddiskar, dock så filtrerar de inte bort de högfrekventa ljuden. Helt klart ett bra budgetalternativ då de fungerade väldigt bra, trots sitt låga pris.


  Nästa sida »


14/4-05 | ficklampa | nisste (a) hotmail.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!