Innehåll

Lysdioder, Alla dessa lysdioder!

Introduktion
Lysdioder - hur funkar de?
Hur vänder man en lysdiod?
Ohms lag - grunden bakom all elektronik
Mer grunder - parallell- och seriekoppling
Varför måste man ha motstånd?
En lysdiod med motstånd
Seriekoppla lysdioder - julgranskedjan
Parallellkoppla lysdioder
Kombinera serie- och parallellkoppling
Blå och vita lysdioder
Färgkoder för motstånd
Lysdioder på bild
Några användbara länkar
Slutsats


08/02-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com


Mer grunder - parallell- och seriekoppling

En annan viktig sak inom den grundläggande elektroniken (förutom Ohms lag) är parallell- och seriekoppling av komponenter. För att förstå hur man tänker när man vill koppla in flera lysdioder bör man först ha en uppfattning om hur detta fungerar generellt. Därför kommer alla exempel i detta kapitel behandla generella elektroniska komponenter (se dem som "svarta lådor" som drar ström). Längre fram i artikeln kommer detta att flyttas över på lysdioderna. För att göra det hela enkelt antar vi att alla enheter är rent resistiva (uppför sig som motstånd), vilket gör att Ohms lag för resistans gäller. För andra typer av laster som är komplexa (innehåller äver kapacitiva och reaktiva komponenter) blir Ohms lag annorlunda. Dock gäller samma principer - men detta ligger utanför denna artikel.

Först ut har vi parallellkopplingen:

Parallellkoppling

Som bilden visar så placeras enheterna "brevid" varandra, vilket gör att de arbetar från samma spänning (U = U1 = U2). Däremot är den totala strömmen som tas från källan summan av strömmarna som de enskilda enheterna drar (Itot = I1 + I2). Genom att lägga till fler enheter parallellt, så kommer strömmen att öka med motsvarande värde. Strömmarna genom de olika enheterna kan mycket väl vara olika - det är spänningen som är gemensam i detta fall. Strömmarna kan man lätt räkna ut genom att använda Ohms lag. Beräkningarna ser då ut som: I1 = U / R1, I2 = U / R2, Itot = I1 + I2.

Nästa variant som vi har är seriekopplingen:

Seriekoppling

Här ser man att enheterna har placerats efter varandra istället - som vagnarna i ett tåg. Detta skapar en annorlunda situation när det gäller ström och spänning jämfört med det förra fallet.
Eftersom enheterna sitter nu efter varandra, på samma tråd, finns det bara en väg för strömmen att gå (i parallell-fallet hade vi två vägar). Därför blir strömmen genom de båda enheterna den samma. Däremot så måste spänningen delas upp mellan enheterna (U = U1 + U2).
Det man nu undrar är hur mycket av spänningen placeras över respektive enhet? Enkelt - använd Ohms lag! Vi vet säkert vilken spänning batteriet (nätagget) har. Strömmen kan man mäta med en multimeter. Då räknar vi ut spänningarna: U1 = R1 * Itot, U2 = R2 * Itot. Resistansen hos de olika enheterna kan vara olika, vilket gör att spänningen kan variera. Om man har fler enheter än två så förändras inget - beräkningarna görs på samma sätt. Enda skillnaden är att man får uföra den fler gånger. Detta gäller även för parallellkopplingsfallet.

Som en avslutning skall vi nu blanda och ge:

Kombinerad koppling

Som ni ser så har jag nu ett blandat nätverk av resistanser där både parallell- och seriekopplingar förekommer. Dessutom har jag satt värden på alla resistorer och batteriet för att flytta över teorin till verkligheten.
Det jag skall visa är hur man nu räknar ut alla strömmar och spänningar i nätet. Håll i hatten - nu kör vi:

1. Först strömmarna (för att få fram spänningarna över motstånden måste vi veta dessa). Eftersom vi har tre grenar i parallell (R1 + R2, R3 och R4 + R5), får vi tre olika strömmar som måste beräknas:

Strömmen i gren 1: I1 = U / (R1 + R2) = 12 / (1000 + 470) = 0.00816A = 8.16mA

Strömmen i gren 2: I2 = U / R3 = 12 / 10 000 = 0.00120A = 1.20mA

Strömmen i gren 3: I3 = U / (R4 + R5) = 12 / (330 + 2200) = 0.00474A = 4.74mA

Den totala strömmen kan nu beräknas som: Itot = I1 + I2 + I3 = 8.16 + 1.20 + 4.74 = 14.1mA

Som ni kan se har alla värden normaliserats så att de har samma enhet. Dessutom har en avrundning till två decimaler skett.

Nu vet vi alla strömmar, så nu kan vi beräkna spänningarna över varje motstånd i hela kretsen:

Motstånd 1: U1 = R1 * I1 = 1000 * 0.00816 = 8.16V
Motstånd 2: U2 = R2 * I1 = 470 * 0.00816 = 3.84V
Motstånd 3: U3 = U eftersom det är ensamt vilket ger U3 = 12V
Motstånd 4: U4 = R4 * I3 = 330 * 0.00474 = 1.56V
Motstånd 5: U5 = R5 * I3 = 2200 * 0.00474 = 10.42V

Detta var ett exempel på hur Ohms lag kan användas i en verklig situation för att bestämma spänningar och strömmmar i en komplex krets. Nu är det dags att börja räkna på lysdioderna!

Varför måste man ha motstånd?

Som de flesta verkar ha insett måste man använda ett motstånd till att begränsa spänningen till lysdioden. Att detta behövs är för att alla lysdioder har en specifik arbetsspänning som måste hållas för att inte dioden skall brinna upp. Överskottsspänningen får då tas hand om motståndet. Att detta fungerar beror på att en lysdiod uppför sig annorlunda än ett motstånd - lysdioden drar en konstant ström oberoende av matningsspänningen (inom vissa gränser). Genom att veta strömmen kan man lätt räkna ut hur stort motstånd som behövs för att begränsa spänningen över lysdioden.

Innan man börjar räkna måste man veta två parametrar för lysdioden man tänker använda: normal arbetsspänning och vilken ström lysdioden drar. Dessa parametrar utgör grunden i alla beräkningar kring lysdioderna. Som ledhjälp kan denna tabell användas:

Röd: 1.6V - 1.8V
Gul: 1.8V - 2.1V
Grön: 1.8V - 2.1V
Blå: 3.4V - 5.0V
Vit: 3.6V

Som man kan se så varierar spänningarna ganska mycket så man måste verkligen kontrollera den aktuella lysdioden man tänker använda. Denna information brukar finnas tillgänglig från återförsäljaren (till exempel i deras katalog).
När det gäller strömmen så är det ännu svårare att ge ut några generella värden. Den kan variera från 7mA upp till 50mA, men de flesta dioder verkar fungera inom 20 - 30mA. Är dioden okänd kan man alltid börja med 1.7V/20mA och jobba sig upp från detta värde. De flesta lysdioder har en kapsel som har samma färg som dess ljus. I och med detta har man en ledtråd.

En lysdiod med motstånd

Nu när vi har all teroi som vi behöver bakom oss är det dags att börja koppla. Först ut är en enkel LED med motstånd. Kopplingen ser ut som på bilden:

En lysdiod

Detta är den enklaste kopplingen (batteriet motsvarar nätagget). Det vi måste göra för att få kretsen att fungera är att räkna ut motståndets värde utifrån lysdioden och matningsspänningen. I detta exempel (och i alla efterkommande) använder jag en lysdiod med följande parametrar: Uled = 1.8V, Iled = 20mA. Alla kretsar beräknas för att köras på 12V (vid det här laget bör det inte vara några problem med att räkna om för 5V).

För att få fram värdet på motståndet Rled använder vi Ohms lag:

Rled = (U - Uled)/ Iled = (12 - 1.8)/ 0.02 = 510 ohm

Här ser ni nu hur seriekopplingen kommer in i bilden - för att få fram spänningen över motståndet måste man räkna bort spänningen som lysdioden behöver, i detta fall 1.8V. Den spänning som blir kvar (10.2V) är det som motståndet kommer att få över sig. För att få fram rätt värde så använder man strömmen som lysdioden drar och stoppar in alltihopa i Ohms lag. Som ni ser så gjorde jag om 20mA till 0.02A för att få resultatet i ohm.
« Föregående Nästa sida »

 




08/02-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com

Diskutera denna artikeln i vårt forum!