Innehåll

Lysdioder, Alla dessa lysdioder!

Introduktion
Lysdioder - hur funkar de?
Hur vänder man en lysdiod?
Ohms lag - grunden bakom all elektronik
Mer grunder - parallell- och seriekoppling
Varför måste man ha motstånd?
En lysdiod med motstånd
Seriekoppla lysdioder - julgranskedjan
Parallellkoppla lysdioder
Kombinera serie- och parallellkoppling
Blå och vita lysdioder
Färgkoder för motstånd
Lysdioder på bild
Några användbara länkar
Slutsats


08/02-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com


Blå och vita lysdioder

Dessa typer av lysdioder är en relativt ny företeelse, men en välkommen sådan. Förr fanns det bara tre färger att välja på - röd (vilket var den första man kom på), gul och grön. Orange-gul kan man också få tag på om man letar lite. Så kom de blå lysdioderna och sedan de vita. Och PC-moddarna tog dessa till sina hjärtan - ve den moddare som inte har blåa LED i PC'n... :-).

Dessa lysdioder är inte magiska - man använder dem på samma sätt som de andra - den stora skillnaden (förutom priset) är spänningen som de kräver. Den är betydligt högre än för röda, gröna och gula lysdioder. Detta medför att blåa och vita lysdioder inte kan ersätta andra lysdioder rakt av - spänningen blir för låg och lysdioderna lyser med reducerad styrka (de tar dock inte skada av detta).

Färgkoder för motstånd

Denna bild visar hur man läser av färgringarna på motstånd. Denna kodning är standard över hela världen. Är man osäker på märkningen bör man mäta upp motståndet med en multimeter.

Lysdioder på bild

Jag har tagit lite bilder på olika lysdioder för att visa hur varierande släkte det är.

Först har vi några 5mm lysdioder. Detta är nog den vanligaste storleken.


Sedan har vi 3mm lysdioder. Dessa används ofta inom PC-världen.


Lysdioden längst till höger är en blå modell.

Utöver dessa standardstorlekar finns det en uppsjö utav varianter på lysdiodernas form och storlek. Detta gör lysdioder till en väldigt universiell ljuskälla.


De stora lysdioderna uppe till höger är en speciell dubbeldiod i en 10mm stor kapsel. Dioden har två LED-chip istället för normala ett för att kunna lysa starkt trots storleken.
Lysdioden uppe till vänster är en speciell modell som LM Ericsson använder till kretskorten i telefonväxlar.

Även inom den lilla divisionen finns det specialmodeller:


Den längst till vänster är också en Ericsson-LED, den till höger om denna är en lysdiod med panelfäste i kromad metall.

Detta var ett litet urval av lysdioder som jag hade liggande hemma - tittar man i olika elektronikkataloger (exemplevis Elfa) så kan man hitta ännu fler typer.
Till familjen lysdioder hör också ljuspaneler för LCD-bagrundsbelysning, sifferdisplayer och punktmatriser som kan visa alfanumeriska tecken.

Några användbara länkar

Här är några bra ställen för att köpa lysdioder och andra elektroniska komponenter. Det är bara ett litet urval, men det är vad jag känner till och använder när jag behöver delar.

Elfa - Sveriges troligtvis största elektronikbutik. Bra on-line shopping, tyvärr lite dyra. Har många typer av lysdioder.

Labb Elektronik - En liten butik på Söder i Stockholm. Lägre priser än Elfa och har det mesta (inklusive överskott). Tar hem hela Vellemans sortiment på begäran.

Farnell - En stor internationell elektronik-distributör. Har on-line shop men är lite tråkiga jämfört med Elfa. Har aldrig beställt därifrån så jag vet inte hur bra service och utbud på lysdioder de har.

Kjell & Company - Ett företag i Hobbex-stil. Har inte elektronikkomponenter som Elfa, men det finns en hel del, bl a nätadaptrar.

Svebry Electronics - Ett för mig relativt okänt företag, men de verkar ha en hel del för oss elektronikbyggare. Beställning via e-mail.

Clas Ohlson - Hempularens butik nr. 1! Det spelar ingen roll om du tänker bygga en ny altan eller modda din PC - där kan du hitta det som behövs i verktygsväg. Har även en del elektronikkomponenter och nätadaptrar.

Jula - Ett alternativ i fall man behöver verktyg. Har tyvärr inga elektronikkomponenter.

Velleman - Jag vill påstå att detta företag har de bästa elektronikbyggsatserna som går att köpa. De har även lösa komponenter på sin hemsida. Labb Elektronik (se ovan) tar hem allt Velleman har på sin sida - var bara noga med att ta rätt artikelnummer!

Conrad - Tyskarnas motsvarighet till Clas Ohlson och Elfa. En mycket välsorterad on-line butik på både engelska och tyska. Har en hel del roliga saker som inte går att få tag på i Sverige. Deras urval av elektronikkomponenter är mycket bra.

The LED Museum - Inte en butik, men en sida full med information om lysdioder av alla de slag. Detta är resultatet av en person som har vigt sitt liv till dessa lysande komponenter.

Illuwatar Homepage - Min egen hemsida ;-) Kolla in elektronikavdelningen där alla mina projekt finns - med scheman för den som vill bygga och en hel del bilder som visar projekten under byggets gång och det färdiga resultatet.

Slutsats

Har ni hållit ut tills nu utan att somna? Gratulerar! Nu borde ni vara fullärd på lysdiodskretsar och håller på som bäst med att fylla PC'n med lysdioder i regnbågens alla färger. Någon kanske blev inspirerad att gå längre? Denna artikel var ändå bara en liten ingång till den fantastiska värld som elektroniken är. Ändå är det en bra början - det skall vara enkelt för att man sedan skall förstå det svåra. Kanske vi på 64bits skall utlysa en tävling om bästa LED-modden?

Denna artikel har skrivits av Illuwatar specifikt för 64bits.se - alla frågor om artikelns innehåll skall skickas till mig via e-mail eller 64bits-forumets meddelandesystem. Undvik att posta trådar om sådana frågor.

Förslag på fler artiklar skickas också till mig - addressen är Illuwatar@techie.com


« Föregående  

 




08/02-02 | Illuwatar | illuwatar@techie.com

Diskutera denna artikeln i vårt forum!