Innehåll

ScummVM - Äventyrsspel redux

Introduktion
Scumm- vad?
Få tag i spelen
Kom igång
Avancerade funktioner
Framtiden


27/01-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Få tag i spelen

ScummVM är som bekant bara motorn för en hel uppsättning spel (över 50 när jag kollade senast, oräknat demo och olika versioner). Med tanke på den popularitet som åtminstone LucasArts SCUMM-titlar åtnjuter lär det vara få som läser den här artikeln som inte spelat något av dem.


Broken Sword.

Det lär finnas många som fortfarande saknar titlar, har städat bort hälften av disketterna till Sam & Max eller aldrig testat Broken Sword. Hur får man tag på dessa titlar?

Den brittiska speltillverkaren Revolution har släppt Beneath a Steel Sky fritt. Det spelet kan vara en bra startpunkt om man vill testa ScummVM eller helt enkelt vill spela ett bra äventyrslir.

Likaså har Interactive Binary Illusions släppt Flight of the Amazon Queen fritt, det är ett undervärderat humoristiskt äventyrsspel från Australien.

Bägge spelen finns att hämta här under kategorin "Extras".

Broken Sword-spelen finns fortfarande att köpa i spelbutiker som säljer budgettitlar (Sold out Software). Pricerunner.se visar att det går att få tag för dem kring 70 kronor stycket. För att kunna visa mellansekvenserna krävs att du laddar ner dem från ScummVMs hemsida.

Guybrush Threepwoods namn kommer sig av att han först ritades i programmet DPaint som sparade filerna med suffixet .brush. Utkastet till huvudpersonen sparades i filen guy.brush och det blev sedan hans namn. Efternamnet Threepwood sägs vara taget från någon av de anställdas Dungeons and Dragons-karaktär.

Simon the Sorcerer I och II verkar svårare att köpa i Sverige, men går fortfarande att beställa direkt från Adventure Soft om man inte har något emot att beställa från utlandet.

Den stora anledningen för ScummVM-användare är naturligtvis att köra LucasArts hyllade äventyrsspel. Man kan tycka att det borde vara enkelt få tag på alla dessa hyllade klassiker, så verkar inte alltid fallet vara.


Flight of the Amazon Queen.

Det finns en del samlingsskivor, t.ex. LucasArts wwws: Adventure Collection med Fate of Atlantis, Day of the Tentacle och Sam & Max. Även The Dig och Full Throttle finns i ett paket (dock ej via LucasArts egen butik). Av Monkey Island-spelen verkar bara trean vara lätt att få tag i (fyran också men den går inte att köra med ScummVM). Går man längre tillbaka och vill spela Indiana Jones and the last Crusade, Loom, Zak McKracken eller Maniac Mansion blir man antagligen besviken då LucasArts för länge sedan slutat trycka upp kopior. Gamers intresserade av att faktiskt köpa spelen uppmanas maila LucasArts och be dem börja sälja de tidiga titlarna eller helt enkelt lägga ut dem för nerladdning.

Ett annat alternativ är naturligtvis att försöka köpa spelen begagnat. På siter som eBay brukar det finnas kopior att få tag i. Vill man samla på sig mer unika versioner av LucasArts spel kan man försöka hitta FM-Towns versionerna. Dessa släpptes till den Japanska PCn med samma namn. Men den som vill samla dem får räkna med att lägga ut en rejäl slant.

Slutligen har ScummVM samlat ihop ett stort arkiv med demoversioner av de flesta titlar som stöds.


« Föregående Nästa sida »


27/01-05 | Sven Arvidsson | sa@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna artikeln i vårt forum!