Innehåll

Albatron GeForce 4 Ti4200 P Turbo

Inledning
NV25 - GeForce 4
Specifikationer
I kartongen
Layout
Kylning och ljudnivå
Överklockning
Drivrutiner och mjukvara
Testsystem
Prestanda - 3DMark 2001 SE
Prestanda - Quake III
Prestanda - UT 2003 Demo
Prestanda - PCMark 2002
Slutsats


Tack till Albatron som gjorde denna recension möjlig.

27/09-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Specifikationer

Pris -
GPU GeForce 4 Ti4200
Tillverkningsprocess (GPU) 0,15 µ
GPU-klockfrekvens 250 MHz
AGP-standard 4X
Minnestyp DDR-SDRAM, BGA
Minneshastighet 250/500 MHz (3,3ns)
Utgångar 1x D-SUB, 1X DVI och 1x S-Video

Det enda som, om man ser till ovanstående specifikationer, skiljer detta kort från de flesta andra Ti4200-baserade med 128 MB minne är att tillverkaren valt att köra minnena i 500 MHz istället för 444 MHz som NVIDIA rekommenderar. Det är väldigt vanligt att tillverkare gör detta, då minnena ofta klarar av detta utmärkt och därför att det ger en hyffsad prestandaökning.

I kartongen

I kartongen fann vi detta:
  • Grafikkortet.

  • 4 stycken CD-skivor.

  • 1 manual.

  • 1 S-Video-kabel (1,5 m).

  • 1 composite-kabel (1,8 m).

  • 1 adapter för S-Video till composite.
     

Layout

De allra flesta Ti4200-baserade kort baseras på ett mycket enklare kretskort än de dyrare Ti4400 och Ti4600-modellerna. Detta kretskort innehåller mindre lager, har enklare strömförsörjning och är anpassade efter billigare minnen i det "gamla" formatet TSOP. Nackdelen med denna enkla design är att den till viss del försvårar överklockning, eftersom strömförsörjningen blir en flaskhals i högre frekvenser. Användandet av TSOP-minnen hindrar även till viss del överklockning, då dessa generellt går att överklocka mindre då de utvecklar mer värme än minnen förpackade i BGA-format. Fördelarna med denna billigare design är dock givetvis att produktionskostnaden blir lägre och därmed även kostnaden för oss konsumenter.
 

Albatron har valt att basera detta Ti4200 på exakt samma design som Ti4400/Ti4600-korten med allt vad det innebär. Det främsta syftet med detta är att erbjuda stora möjligheter till överklockning genom den mycket kraftfullare strömförsörjningen. Kombinerat med BGA-minnen på 3,3 ns så kan man nästan vänta sig att detta kort går att överklocka till samma frekvenser som Ti4600-korten körs i. Vi kommer givetvis att ta reda på om detta är möjligt senare i recensionen.
 

På kortet ser vi att det finns tre utgångar, en D-SUB, en S-Video och en DVI. Kablar för S-Video medföljer, men även en adapter och extrakablar för vanlig composite-standard medföljer om det är så att man har en gammal TV som inte har S-Video-ingång. Det är bra att kortet har en DVI-utgång, men tyvärr medföljer ingen adapter från DVI till D-SUB. Detta innebär att om man skulle vilja köra två stycken D-SUB-skärmar så skulle man behöva köpa en adapter separat.

Som TV-out-krets har Albatron valt Philips utmärkta SAA7104E-krets. Denna krets är bland de bästa på marknaden, och ger stöd för upplösningar upp till 1280x1024 pixlar. Visserligen finns det inte många TV-apparater som stöder denna höga upplösning, men det känns ändå tryggt att stöd för det finns i kortet.

Kylning och ljudnivå

Kylningen på grafikkortet är en mycket viktig faktor för hur bra kortet går att överklocka. Eftersom just detta kort är avsett för att överklockas så har tillverkaren satsat en hel del på kylningen.

Som kylning på själva kärnan hittar vi en relativt stor kopparkylare. Kopparkylare på grafikkort är ganska ovanligt, hittills har vi bara sett det på Abits senaste Ti4200-kort. Kylflänsen är ganska enkelt uppbyggd, med hjälp av kåpans konstruktion tvingas luften att åka genom de smala kopparbladen som finns på kanten av kylflänsen. Luften från fläkten är riktad så att den även kyler minneskylarna runt GPU-kylaren.

På minneskretsarna på framsidan sitter det ganska ordentligt tilltagna minneskylare i aluminium. Som sagt så kyls dessa av luften från fläkten på GPU-kylaren. Minnena på baksidan kyls av något mindre aluminum-kylflänsar, men dessa visade sig klara av sin uppgift alldeles utmärkt då de inte blev särskilt varma.

Ljudnivån på fläkten är inte särskilt hög, men jag skulle inte heller vilja kalla den tyst. Den ger ifrån sig ett något vinande ljud, ett problem som dock de flesta GeForce 4-kort har. Ljudet är troligen inte störande för den normale användaren, men för de känsliga kan det faktiskt uppfattas som något störande.

Överklockning

Då var det dags för kanske den mest intressanta del av denna recension för folk som gillar att klämma ur all prestanda ur sin hårdvara, nämligen överklockningen. Genom ordentlig kylning, Ti4400/Ti4600- kretsdesign och snabba minnen så borde kortet gå att klocka relativt högt.

Som vi nämnde tidigare sitter det 3,3 ns-minnen på kortet. Denna siffra är en märkning för hur högt minnena är godkända att köras i. För att få fram hur många MHz detta motsvarar tar man 1000 och delar i detta tal. 1000/3,3 = ca 303 MHz, men eftersom det är DDR-SDRAM-minnen så tar man denna siffra gånger 2. Då får vi ut att minnena bör klara av 606 MHz, alltså en bit över 100 MHz mer än vad kortet körs i från fabrik.

För att testa hur högt kortet gick att överklocka använda vi programmet NVMax 4,02. Vi höjde frekvensen med 5 MHz-steg på kärnan och minnet, och körde sedan 3DMark 2001 för att kontrollera att inga grafikfel uppstod.

Eftersom vi hade mycket höga förväntningar på kortet så började vi direkt med att överklocka det från 250/500 MHz till 300/650 MHz. Detta fungerade utmärkt, och inga som helst grafikfel eller stabilitestproblem uppstod. 300/650 MHz är som bekant standardfrekvensen för Ti4600, och det är mycket imponerande att detta kort utan problem gick att köra i så höga frekvenser. Givetvis nöjde vi oss inte med detta utan fortsatte att höja, denna gång med 5 MHz-steg.

Vid 315 MHz så blev GPU:n ostabil, och vi fick klocka ner den till 310 MHz. Vid 310 MHz var den helt stabil och inga som helst grafikfel uppstod. Detta är alltså 10 MHz mer än vad Ti4600 körs i, vilket är mycket imponerande för ett Ti4200-kort. Minnet fungerade felfritt upp till 720 MHz, i 725 MHz så började grafikfel att uppstå. Kortet var alltså helt stabilt i hela 310/720 MHz, vilket är mycket imponerande.

Drivrutiner och mjukvara

Vilka program och spel som följer med kanske inte är det viktigaste man tittar på när man väljer grafikkort, men det kan ändå vara kul att veta vad som följer med i mjukvaruväg om man planerar att köpa ett grafikkort.

Kortet kommer med fyra olika CD-skivor. På drivrutinsskivan finner vi bland annat refrensdrivrutiner från NVIDIA (version 30.30). Albatron har alltså inte utvecklat några egna drivrutiner eller gjort om de befintliga refrensdrivrutinerna. Detta är dock ingen som helst nackdel då drivrutinerna från NVIDIA är mycket beprövade, stabila och väl utvecklade. På CD:n hittar vi även en registerfil som aktiverar de så kallade CoolBits-funktionerna i drivrutinerna. Med hjälp av dessa kan man enkelt överklocka grafikkortet utan att använda några separata program. DirectX 8.1, WDM-drivrutiner och diverse produktreklam medföljer även.

På den andra program-CD:n finner vi en fullversion av den mycket populära DVD-spelaren WinDVD.

På de två sista skivorna hittar vi fullversioner av shoot-em-up-spelet Serious Sam och motorcykelspelet MotoCross Mania.

Sammanfattningsvis så kan vi säga att mjukvarupaketet som följer med detta kort inte är utmärkande stort, men det är inte för litet heller om man ser till vad för mjukvara konkurrenterna skickar med sina kort.


« Föregående Nästa sida »


27/09-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!